Όταν ο Λουτσιάνο Παβαρότι τραγούδησε ντουέτο με τον φούρναρη 88χρονο πατέρα του για το «ψωμί των Αγγέλων» [videos]

FILE PHOTO: Πατέρας και υιός Παβαρότι επί σκηνής. Screenshot via Facebook@RAIUNO/




Ήταν η στιγμή που  ένας πρώην φούρναρης ανέβηκε στη σκηνή με το μεγαλύτερο αστέρι της όπερας. Ήταν μια ιστορική στιγμή.

Ήταν το 2001, όταν ο 88χρονος ερασιτέχνης τενόρος Φερνάντο ανέβηκε στη σκηνή με τον γιο του για ένα ντουέτο. Μαζί τραγούδησαν το «Panis Angelicus» του César Franck. Ήταν ο πατέρας του Λουτσιάνο Παβαρότι που τραγούδησε μαζί του αυτό τον ψαλμό για τον «αγγελικό άρτο».

Κοντά στα 90 του χρόνια, σίγουρα η φωνή του Φερνάντο δεν ήταν στην καλύτερή της κατάσταση. Ομως, είναι  τα βλέμματα αγάπης και υπερηφάνειας μεταξύ των δύο τους που κάνουν αυτή τη στιγμή τόσο εξαιρετικά ιδιαίτερη.

Το «Panis Angelicus» (που μεταφράζεται ως «Ψωμί των Αγγέλων») είναι μέρος του ύμνου «Sacris solemniis», ο οποίος γράφτηκε από τον Άγιο Θωμά Ακινάτη  τον 13ο αιώνα.

 

 

Πατέρας και γιός είχαν ξανακάνει ντουέτο και τα προηγούμενα χρόνια. Εδώ είναι άλλη μια παράσταση του ίδιου αγαπημένου τους  ηχογραφημένη στον καθεδρικό ναό της πόλης τους, της Μόντενα, το 1978 . Ένας φούρναρης που αγαπούσε τη μουσική και ένας τενόρος που άλλαξε την πορεία της κλασικής μουσικής. Και οι δυο τους Παβαρότι.

Ο θρυλικός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι γεννήθηκε το 1935 στη Μόντενα της Βόρειας Ιταλίας. Ο πατέρας του, Φερνάντο Παβαρότι, ήταν αρτοποιός και η μητέρα του, Αντέλ Βεντούρι, εργάτρια σε εργοστάσιο πούρων.

Ο Φερνάντο Παβαρότι ήταν ένας ερασιτέχνης τραγουδιστής με ωραία φωνή τενόρου. Χρόνια αργότερα, ο γιος του είπε ότι ο Φερνάντο είχε απορρίψει την πιθανότητα να κάνει καριέρα στο τραγούδι επειδή έτρεψε το άγχος της σκηνής.

Η οικογένεια ήταν φτωχή εκείνες τις πρώτες μέρες, αλλά το πάθος του πατέρα του για τη μουσική άνοιξε έναν νέο κόσμο για τον γιο του. Οι πρώτες συναντήσεις του Λουτσιάνο με το τραγούδι και την όπερα προήλθαν από το άκουσμα και το τραγούδι μαζί με τη συλλογή άλμπουμ του πατέρα του από τους μεγάλους τενόρους της εποχής.

Ο πατέρας ήταν αυτός που ενθάρρυνε τον γιο του να τραγουδά στον καθεδρικό ναό της πόλης τους. Εκεί που ξανασυναντήθηκαν στο ντουέτο.

Ο Λουτσιάνο Παβαρότι συνέχισε τις σπουδές του στο τραγούδι και άρχισε να τραγουδά ρόλους όπερας τη δεκαετία του 1960. Οι θρυλικές συναυλίες στο Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου και στη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης τον έκαναν τεράστιο αστέρι του κόσμου της όπερας.

Λίγα χρόνια αργότερα, χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1990 στην Ιταλία, τους Τρεις Τενόρους, και τις πάντα αστραφτερές υψηλές νότες του, έγινε αληθινό είδωλο.

Ποτέ όμως δεν ξέχασε από πού ήρθε, ούτε τις μουσικές του ρίζες. Την Μόντενα και τον πατέρα του.

 

Με πληροφορίες από classicfm.com

 

Νίκος Νικονάνος: Πέθανε στα 89 του χρόνια ο διακεκριμένος Βυζαντινολόγος και ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: