Ο Τατάρ ήδη ξεκίνησε να θέτει εμπόδια, απαιτεί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας: Αναλαμβάνει το ρόλο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ η Μαρία

FILE PHOTO: María Ángela Holguín Cuéllar, former Minister for Foreign Affairs of Colombia addresses the press. Credit UN Photo, Loey Felipe




Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διόρισε την Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ ως προσωπική του απεσταλμένη για την Κύπρο, ανακοινώθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την κ. Χολγκίν να αναλάβει εκ μέρους του ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό» δήλωσε η Στέφανι Τρέμπλι, Βοηθός Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ.

Πρόσθεσε ότι η νέα απεσταλμένη έχει μεγάλη διπλωματική εμπειρία, καθώς μεταξύ άλλων διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας μεταξύ 2010 και 2018.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, όπως ανακοινώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, υπηρέτησε επίσης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Κολομβίας στις Διαπραγματεύσεις για την Ειρηνευτική Διαδικασία στην Αβάνα της Κούβας (2015-2016) και ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου για την περίοδο μετά την κρίση (2017-2018). Προηγούμενες θέσεις στη διπλωματική της καριέρα περιλαμβάνουν τη θέση της Μονίμου Αντιπροσώπου της Κολομβίας στα Ηνωμένα Έθνη, της Πρέσβειρας στη Βενεζουέλα και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών.

Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών από το Universidad de Los Andes στη Μπογκοτά. Σπούδασε επίσης στο Centre d´Études Diplomatiques et Stratégiques και στο Université Paris–Sorbonne στο Παρίσι. Εκτός από ισπανικά, μιλά αγγλικά και γαλλικά.

  • Θα δεχτεί τη νέα απεσταλμένη υπό τις συμφωνημένες προϋποθέσεις ο Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ θα δεχτεί την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο στο πλαίσιο των προϋποθέσεων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως και θα πραγματοποιήσει τις διαβουλεύσεις του με αυτή την κατανόηση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράνομης «προεδρίας» του ψευδοκράτους, με αφορμή την ανακοίνωση του διορισμού της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Όπως αναφέρεται, ο Ερσίν Τατάρ είχε αποδεχθεί την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για Προσωπικό Απεσταλμένο στις 10 Δεκεμβρίου, υπό τον όρο ότι θα διοριζόταν για περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες και ότι το μοναδικό καθήκον της θα ήταν να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα και επίσημη διαδικασία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η νέα και επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο «με την επιβεβαίωση των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Η Μαρία Άντζελα Κουεγιάρ, πρώην ΥΠΕΞ της Κολομβίας, είναι η νέα απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό: Χαιρετίζει την επιλογή του Γκουτέρες ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: