Ο Ερντογάν θα παίξει με το δήθεν “δικαίωμα” του εκβιασμού των ΗΠΑ για τη Σουηδία: Αν και η Τουρκική Βουλή ενέκρινε την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ

epa11099462 Members of Turkish parliament attend session before voting on a bill regarding Sweden’s accession to NATO, at the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in Ankara, Turkey, 23 January 2024. EPA, NECATI SAVAS




Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με 287 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 4 αποχές. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 346 βουλευτές από το σύνολο των 600 βουλευτών.

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Πιστεύεται ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να εκβιάζει τους Αμερικανούς μέχρις ότου λάβει θετική απάντηση από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Μετά τη συνεδρίαση, η οποία διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες, το κυβερνών κόμμα AKP του Ταγίπ Ερντογάν, το ακροδεξιό MHP και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP ψήφισαν «ναι» στην πρόταση, ενώ το Καλό Κόμμα ψήφισε «όχι».

Το ισλαμικό κόμμα Ευδαιμονίας ψήφισε «όχι» και το Μελλοντικό Κόμμα «ναι». Ενώ οι περισσότεροι από τους βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος DEM φάνηκαν να αντιδρούν και να εγκαταλείπουν την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ορισμένοι από αυτούς ψήφισαν «όχι».

Το πρωτόκολλο θα σταλεί τώρα στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως για να λάβει κι επίσημο χαρακτήρα η έγκριση.

Κατά τη συζήτηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Καλού Κόμματος Kürşad Zorlu ανέφερε ότι η Σουηδία δεν έχει σημειώσει καμία σοβαρή πρόοδο και ότι δεν έχει εκδώσει μέχρι στιγμής τους καταζητούμενους τρομοκράτες.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Καλού Κόμματος Koray Aydın είπε ότι η υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς η Τουρκία να επιτύχει συγκεκριμένα κέρδη θα προκαλέσει στην Τουρκία ανεπανόρθωτη ζημιά και θα οδηγήσει σε αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική.

Ο βουλευτής της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Καγιά του Κόμματος Ευδαιμονίας είπε πως η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι τα βήματα του δεύτερου Ψυχρού Πολέμου που θα κάψει την Ευρώπη.

Ο βουλευτής του CHP Oğuz Kaan Salicı δήλωσε ότι αποδίδουν σημασία στην αποτρεπτική δύναμη του ΝΑΤΟ έναντι όλων των ειδών απειλών που διαταράσσουν το περιβάλλον της ειρήνης και της σταθερότητας και πρόσθεσε ότι υποστηρίζουν την πολιτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή νέων μελών.

«Για αυτόν τον λόγο, στη σημερινή (χθεσινή) ψηφοφορία, ως CHP, θα πούμε ναι στη συμμετοχή της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε.

Δηλώνοντας ότι αναμένουν τα βήματα που έλαβαν η Φινλανδία και η Σουηδία να αποτελέσουν παράδειγμα για άλλους φίλους και συμμάχους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Fuat Oktay, είπε ότι αυτοί, ως ΑΚΡ, θα ψηφίσουν θετικά για το νομοσχέδιο.

Η πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι η Τουρκία προσανατολιζόταν να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε στη συμμετοχή της Σουηδίας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24», η οποία ξεκινάει στις 31 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, τη μεγαλύτερη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου, με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, να μην προβάλλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Σουηδίας, απόφαση που δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι χθες να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η Άγκυρα καθυστέρησε να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, κατηγορώντας τη χώρα ότι ανέχεται τη δράση στο έδαφός της τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως υποστηρίζει, που δρουν κατά της Τουρκίας, όπως της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την οργή της για διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σουηδία, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι.

Πέραν όμως αυτών των ζητημάτων, κατά την εξέλιξη της διαδικασίας το θέμα συνδέθηκε με την προμήθεια από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται την ταυτόχρονη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τα μαχητικά με την άρση από την πλευρά της Άγκυρας του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.

  • «Ένα βήμα πιο κοντά» στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σχολιάζει ο πρωθυπουργός Κρίστερσον

«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, λίγες ώρες μετά την πρόσκληση της Βουδαπέστης για «συζητήσεις» αναφορικά με το θέμα αυτό, την ώρα που η αναμενόμενη επικύρωση από την Τουρκία της σουηδικής προσχώρησης στη Συμμαχία φαίνεται να αφήνει μόνη την Ουγγαρία, κράτος μέλος της Συμμαχίας, που δεν θα έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι προσκάλεσε τον Σουηδό ομόλογό του να επισκεφθεί την ουγγρική πρωτεύουσα για συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών που αφορούν την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος για την είσοδο στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία η οποία καθυστερεί εξαιτίας της Ουγγαρίας και της Τουρκίας.

«Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Μαδρίτης πέρυσι, η Ουγγαρία (..) έδωσε στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου» με σκοπό την ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία επιφύλαξη, τόνισε ο Σουηδός ΥΠΕΞ Τομπίας Μπίλστρομ σε μέσα ενημέρωσης, αντιδρώντας στην πρόσκληση Όρμπαν. «Ως εκ τούτου, δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνουν σήμερα διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το σουηδικό αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σήμερα η τουρκική Εθνοσυνέλευση αρχίζει να συζητά για την επικύρωση του σουηδικού αιτήματος, και σύμφωνα με αναφορές η τουρκική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το πρωτόκολλο προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σε αυτή την περίπτωση η Ουγγαρία θα μείνει η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Στοκχόλμη, Sweden
ΚΥΠΕ, ΑΑ, ΗΜΑ
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Στοκχόλμη, Sweden

Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ύστερα από τριτοκοσμικό παζάρι 20 μηνών: Στα χέρια του Ερντογάν η συμφωνία για τελική υπογραφή (και ίσως νέο κύκλο εκβιασμών)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: