Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ύστερα από τριτοκοσμικό παζάρι 20 μηνών: Στα χέρια του Ερντογάν η συμφωνία για τελική υπογραφή (και ίσως νέο κύκλο εκβιασμών)

FILE PHOTO: Turkish President Recep Tayyip Erdogan looks on during his meeting with the Swedish prime minister and the Secretary General of NATO ahead of the NATO ​summit in Vilnius, Lithuania. EPA. FILIP SINGER, POOL




Υστερα από 20 μήνες παζαριών που κατέδειξαν τον φανατικά αντιδυτικό και αντινατοϊκό χαρακτήρα της Αγκυρας υπό τον ισλαμιστή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πλέον, το πρωτόκολλο αναμένεται να λάβει και την τελική υπογραφή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς βεβαιως τίποτε να αποκλείει έναν νέο κύκλο εκβιασμών από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η υποψηφιότητα της Σουηδίας, που πλέον χρειάζεται μόνο το πράσινο φως της Ουγγαρίας για να προσχωρήσει στη Συμμαχία, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 287 βουλευτές, κατά 55 και 4 λευκό σε σύνολο 600 μελών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Εκδηλώνοντας την πρώτη αντίδραση της Στοκχόλμης, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον (Ulf Kristersson) δήλωσε ότι η Σουηδία βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

 

«Σήμερα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Κρίστερσον, στο Twitter, προσθέτοντας: «Θετικό το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ψήφισε υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Τα επόμενα βήματα 

Μετά την έγκρισή του από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης το πρωτόκολλο πρέπει τώρα να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Συνήθως η διαδικασία αυτή είναι γρήγορη, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Νωρίτερα σήμερα, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης.

Υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τάχθηκε και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πλέον πρόσφατη ένδειξη ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να προχωρήσει στην έγκριση του πρωτοκόλλου ήταν το «πράσινο φως» που έδωσε στη συμμετοχή της Σουηδίας στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Steadfast Defender 24», η οποία ξεκινάει στις 31 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου, τη μεγαλύτερη άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Το σχέδιο της άσκησης οριστικοποιήθηκε στις συνεδριάσεις της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου, με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, να μην προβάλλει αντιρρήσεις στη συμμετοχή της Σουηδίας, απόφαση που δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία.

20 μήνες προκλητικής καθυστέρησης 

Η Άγκυρα καθυστερεί να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, κατηγορώντας τη χώρα ότι ανέχεται τη δράση στο έδαφός της τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως υποστηρίζει, που δρουν κατά της Τουρκίας, όπως της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και των οπαδών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ως ιθύνοντα νου της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Η Τουρκία έχει εκφράσει την οργή της για διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στη Σουηδία, στη διάρκεια των οποίων διαδηλωτές έκαψαν το Κοράνι.

Πέραν όμως αυτών των ζητημάτων, κατά την εξέλιξη της διαδικασίας το θέμα συνδέθηκε με την προμήθεια από την Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να διαπραγματεύεται την ταυτόχρονη λήψη απόφασης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τα μαχητικά με την άρση από την πλευρά της Άγκυρας του αδιεξόδου στο θέμα της Σουηδίας.

Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.

Τουλάχιστον 18 νεκροί και 130 τραυματίες στην Ουκρανία από νέα ρωσικά πλήγματα: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε 200 περιοχές

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: