Ο Ελπιδοφόρος έχει δημιουργήσει ήδη ρηγματώδεις καταστάσεις ανάμεσα σε Μονές του Αγίου Όρους: Όσα ειπώθηκαν κατά τη “λαθραία” επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Archbishop Elpidophoros Officiated The Divine Liturgy at The Holy Monastery of Pantokrator in Mt. Athos according to the ancient rite (Bishop and Deacon) on January 22nd, 2024. ©PHOTOS: GOA, Dimitrios Panagos




ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ολοκλήρωσε την τετραήμερη επίσκεψη του στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα σε τέσσερις Μονές τις εξής: Ξενοφώντος η οποία ήταν και το κατάλυμα του τρόπον τινά, Παντοκράτορος η οποία είναι θυγατρικής της Ξενοφώντος, Σιμωνόπετρας και Φιλοθέου.

Η επίσκεψη ξεκίνησε από την Μονή Ξενοφώντος όπου αφίχθηκαν με το πλοιάριο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και η συνοδεία του αποτελούμενη από κληρικούς, ανάμεσα στους οποίους ο Αρχιδιάκονος του Διονύσιος Παπίρης και ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος.

Ο π. Σταμκόπουλος, όπως έχει γράψει ο Θεόδωρος Καλμούκος στον Εθνικό Κήρυκα, είναι υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, υποδιευθυντής του Γραφείου Ελληνικής Παιδείας, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Υόρκης, επιθεωρητής του Ημερήσιου Σχολείου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου της Αστόριας, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα θέσεις στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε ενορία στη Θεσσαλονίκη. Επίσης στη συνοδεία είναι και ο π. Θεοφάνης Κατσικλής, από την κοινότητα του Αγίου Νικολάου του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριδα.

Ακόμα στη συνοδεία συμπεριλαμβάνονται σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής σαράντα Ελληνοαμερικανοί, μερικοί εξ’ αυτών επιχειρηματίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να περάσει πρώτα από την Ιερά Κοινότητα όπου εδρεύει η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στις Καρυές και πήγε απευθείας στη Μονή Ξενοφώντος όπου τον υποδέχθηκε ο ηγούμενος Αλέξιος και Μοναχοί της Μονής με επικεφαλής τον ιερομόναχο Λουκά τον Αγιογράφο, ο οποίος, ως γνωστόν, αγιογράφησε τον ιερό ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου.

Η Ιερή Επιστασία συγκροτείται από τους ηγουμένους ή αντιπροσώπους όλων και των είκοσι Μονών και λογίζεται ως το Βουλευτήριο της Μοναστικής Πολιτείας. Σύμφωνα με τα ειωθότα και κρατούντα θέσμια όφειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος να δώσει το παρών πρώτα εκεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος, ωστόσο, απέφυγε έπειτα από την ομόφωνη επιστολή της Ιερής Επιστασίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είναι ο κανονικός τους Επίσκοπος, με την οποία του διαμήνυαν με σεβαστικό τρόπο ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δεν είναι ευπρόσδεκτος να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μοναστική Πολιτεία. Την επιστολή απεκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 4 Ιανουαρίου 2024.

Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξήγησαν στον «Ε.Κ.» ως εξής την ισχύουσα εκκλησιαστική και κανονική τάξη: «Έρχεται ένας αντιπρόσωπος της Μονής που έχει καλέσει τον ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου τον υποδέχεται στη Δάφνη και οδικώς με αυτοκίνητο τον πηγαίνει στις Καρυές.

Εισέρχεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου, ασπάζεται την εφέστια εικόνα του «Αξιον Εστί» της Παναγίας και στη συνέχεια ανεβαίνει στην Ιερή Κοινότητα όπου είναι σύσσωμη η Ιερή Επιστασία και τον περιμένει. Ο πρωτεπιστάτης κάνει μία μικρή προσφώνηση και επιδίδει το διαμονητήριο, ενώ ο ιεράρχης επιδίδει το συστατικό γράμμα του Πατριάρχη.

Κάποιες φορές γίνεται συμβολικά και ανταλλαγή δώρων. Στη συνέχεια ξεκινά η επίσκεψη. Αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει, είναι απαραίτητο, δεν μπορεί να μπει στο Ορος χωρίς την άδεια της Ιεράς Επιστασίας. Επίσης όταν ο Αρχιεπίσκοπος είναι Πρόεδρος Αυτοκεφάλου Εκκλησίας γίνεται και Δοξολογία άμα τη αφίξει του».

Ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του το Σάββατο πέρασαν από την Ιερά Κοινότητα καθ’ οδόν προς την Μονή Φιλοθέου, πλην όμως δεν άνοιξε κανείς να τον υποδεχθεί με την δικαιολογία της αργίας των Θεοφανίων. Οι συνοδοί του Αρχιεπισκόπου μετέβησαν στον ναό ασπάσθηκαν το εικόνισμα «Αξιον Εστι» της Παναγίας και συνέχισαν την πορεία τους.

Επισημαίνεται ότι τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τη συνοδεία του φρουρούσαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως πέντε αστυνομικοί, δύο από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Όρους και τρεις από την Θεσσαλονίκη από το Τμήμα εξουδετέρωσης βομβών.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι έπειτα από την αποκάλυψη της επιστολής του Αγίου Όρους προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο από τον «Ε.Κ.», υπήρξε επικοινωνία του κ. Ελπιδοφόρου σύμφωνα με την οποία ο Πατριάρχης φέρεται να είπε στον Αρχιεπίσκοπο να πραγματοποιήσει την επίσκεψη γιατί αλλιώς θα δείξει ότι φοβάται και τον συνέστησε να επισκεφθεί «δικές μας Μονές», τουτέστιν προσκείμενες στο Πατριαρχείο, πράγμα που έκανε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Αποκαλύπτουμε πως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμβουλεύει επί τακτικής βάσεως για το τι πρέπει να πράττει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος για εκκλησιαστικά και μη θέματα.

Αγιορείτες Πατέρες τόσο από Μονές, όσο και εκ της Ιερής Επιστασίας οι οποίοι μίλησαν στον «Εθνικό Κήρυκα» με τη θερμή παράκληση να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους για ευνόητους λόγους, είπαν ότι η επίσκεψη αυτή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου έχει δημιουργήσει ήδη ρηγματώδεις καταστάσεις ανάμεσα σε Μονές με ορατό πλέον τον διαχωρισμό σε «πατριαρχικές» και μη, ενώ επικρατεί έντονη δυσφορία σε βάρος των ηγουμένων των οποίων τις Μονές επισκέφθηκε και ιδιαίτερα των ηγουμένων της Μονής Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτη Αλεξίου και Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτη Νικοδήμου.

Ακόμα δημιουργείται συσσωρευμένη δυσφορία σε βάρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον οποίον πολλοί Αγιορείτες Μοναχοί θεωρούν υπεύθυνο για πολλά συμβαίνοντα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλιστα για το «σχίσμα» όπως είπαν χαρακτηριστικά με αφορμή τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε μερίδα των Ουκρανών.

Είναι χαρακτηριστικά κάποια σχόλια που ανάρτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον λογαριασμό του στο FaceBook. Συγκεκριμένα έγραψε τα εξής:

«Στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας είχα την ευκαιρία να επαναλάβω πόσο πιστοί είναι οι Έλληνες της Αμερικής, και το αποδεικνύουν στην πράξη, θυσιάζοντας από τον χρόνο τους και εργαζόμενοι για το καλό της Εκκλησίας μας. Αγαπούν και σέβονται το Άγιο Όρος. Σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, τους προτρέπω να επισκέπτονται το Άγιο Όρος».

Επίσης στο Facebook έγραψε για τη Μονή Φιλοθέου τα ακόλουθα:

«Για εμάς τους Έλληνες Ορθοδόξους στην Αμερική, η Μονή Φιλοθέου έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας διότι από εδώ προήλθε ο θεμελιωτής του Ορθοδόξου Μοναχισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ίχνος που άφησε ο αείμνηστος ηγιασμένος Γέροντας Εφραίμ ο Φιλοθεΐτης είναι ανεξίτηλο. Για αυτό ήθελα όταν θα επισκεπτόμουν την Μονή Φιλοθέου να μην έλθω μόνος, αλλά επικεφαλής προσκυνητών, λαϊκών, οι οποίοι όλοι είναι σημαντικοί. Είναι άνθρωποι της Εκκλησίας, και ήθελα να γνωρίσουν από πού προέρχονται αυτά τα μοναστήρια, και πόσο βαθιές ρίζες έχουν στην Ορθοδοξία και την Ορθόδοξη Πνευματικότητα του Αγίου Όρους».

Σημειώνεται ότι ο ηγούμενος Νικόδημος της Φιλοθέου επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες με το πρόσχημα της εξομολόγησης. Επίσης μεθοδεύεται ήδη η αγιοποίηση του αειμνήστου π. Εφραίμ της Αριζόνας.

Ανεπιθύμητος στο «Περιβόλι της Παναγιάς» ο Ελπιδοφόρος: Παγερή υποδοχή, βαρύ κλίμα και κλειστές πόρτες στο προσκύνημά του στο Άγιον Όρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: