Ο χρόνος θα δείξει: Για νέα αρχή στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας στο μεταναστευτικό μιλά ο Χρήστος Στυλιανίδης

O Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Ali Yerlikaya. ΦΩΤΟ: ΥΠΕΝ




Με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, συναντήθηκε στην Άγκυρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό και στη ακολούθησε συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, με τη συμμετοχή και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχου Γεώργιου Αλεξανδράκη και των επιτελών τους, ενώ από τουρκικής πλευράς συμμετείχαν επίσης ο αρχηγός της Αστυνομίας και ο διοικητής της Χωροφυλακής.

Κοινή ήταν η εκτίμηση κατά τη συνάντηση ότι το μεταναστευτικό είναι κοινό πρόβλημα των δύο χωρών και Ελλάδα με Τουρκία λειτουργούν από κοινού για την αντιμετώπισή του και όχι παράλληλα. Όπως τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, «σήμερα είναι μία καινούργια αρχή στην από κοινού αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρχει γραμμή άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών του Λιμενικού από ελληνικής πλευράς και της Ακτοφυλακής από την τουρκική, ενώ θα οριστεί και αξιωματικός που θα λειτουργεί ως σημείο επαφής (contact person) μεταξύ των δύο χωρών.

Θα καθιερωθούν επίσης τακτικές συνάντησης μεταξύ λιμεναρχών και περιφερειαρχών των δύο πλευρών κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το μεταναστευτικό έχει και τοπικά χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τουρκική Χωροφυλακή θα δραστηριοποιείται προληπτικά ώστε να εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές στη στεριά προτού «ξεκινήσουν οι βάρκες».

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει και ανταλλαγή πληροφοριών από τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση των κυκλωμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, θα επισκεφθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τους τρεις υπουργούς που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό, δηλ. τους υπουργούς Μετανάστευσης, Πολιτικής Προστασίας και Ναυτιλίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γ. Μανδαλίδης
Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα

Φανταστικά σενάρια και fake news τα περί υποχρηματοδότησης και απαξίωσης των δημοσίων ΑΕΙ, λέει ο Πιερρακάκης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: