Ο… Αγιος Στάλιν εξοργίζει τη Γεωργία: Φιλορώσοι νοσταλγοί του δικτάτορα τον έκαναν εικόνισμα μέσα στον καθεδρικό ναό Τιφλίδας

Φωτογραφία από το facebook του Ilia Chigladze




Λίγες εβδομάδες άντεξε άθικτος ο… άγιος Στάλιν σε ναό της Γεωργίας.

Η προσφάτως τοποθετηθείσα αγιογραφία του δικτάτορα υπέστη την πρώτη …βεβήλωση με τις γεωργιανές αρχές να αναζητούν τους δράστες.

Η τοποθέτηση της εικόνας του Στάλιν στον κεντρικό καθεδρικό ναό της Τιφλίδας έχει αποκαλύψει τον βαθύ διχασμό της κοινής γνώμης στη Γεωργία για την κληρονομιά του πρώην Σοβιετικού δικτάτορα.

Τον… Αγιο Στάλιν «βεβήλωσε» άγνωστος που πέταξε μπλε μπογιά, χθες Τρίτη, πάνω στην εικόνα, η οποία εκτίθεται στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα εδώ και αρκετούς μήνες.

O Στάλιν περιβάλλει με την άγια όψι του , μια αγιογραφί ατης Οσίας ή Αγίας Ματρώνας.

Σημειωτέον ότι ο γεωργιανής καταγωγής Στάλιν, πέραν των εγκλημάτων του κατά των Σοβιετικών, ήταν και ο άνθρωπος που κατέστειλε βίαια τη θρησκεία σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό ρίψης. Έκτοτε, η εικόνα καθαρίστηκε και ο καθεδρικός ναός τέθηκε υπό αστυνομική φρουρά.

Την εικόνα χάρισε στον καθεδρικό ναό, ένα γεωργιανό εθνικιστικό κόμμα που ονομάζεται Συμμαχία Πατριωτών, και το οποίο έχει εκφράσει φιλορωσικές απόψεις.

Αλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσει τη φήμη του Στάλιν στη Ρωσία/.

Πρώην μέλος του κοινοβουλίου της Γεωργίας, ονόματι Γκιόργκι Καντελάκι, καταδίκασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην παρουσία της εικόνας στον καθεδρικό ναό, ως μια κίνηση με πολιτικά κίνητρα για την ενίσχυση της φήμης του Στάλιν.

“Είμαι θυμωμένος γιατί ο σκοπός αυτής της εικόνας είναι να δοξάσει τον Στάλιν και να τον λούσει με θετικό φως, έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς δολοφόνους στην ιστορία και δημιουργό του σοβιετικού ολοκληρωτικού καθεστώτος», είπε ο Καντελάκι στο Reuters.


Ο Στάλιν γεννήθηκε ως Ιωσήφ Τζουγκασβίλ το 1878 στη γεωργιανή πόλη Γκόρι, όπου ένα μουσείο για τη ζωή και το έργο του συνεχίζει να προσελκύει μια σταθερή ροή τουριστών. Πάντως ένα άγαλμα του δικτάτορα στην πλατεία της πόλης αποκαθηλώθηκε το 2010.

Υποστηρικτές του Στάλιν – στη Ρωσία καθώς και στη Γεωργία – τον χαιρετίζουν ως τον άνθρωπο που νίκησε τον ναζισμό στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εεπικριτές του βλέπουν στο πρόσωπό του τον αιμοδιψή δικτάτορα που έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στα στρατόπεδα καταναγκαστική εργασίας (Γκουλάγκ) και υπήρξε ο εγκέφαλος του Μεγάλου Τρόμου του 1936-38.

Ιστορικοί εκτιμούν ότι μέχρι και 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωήτους.

Ορισμένοι Γεωργιανοί -και όχι μόνο ηλικιωμένοι νοσταλγοί της σοβιετικής εποχής- πιστεύουν ότι ο Στάλιν ήταν ένας κρυφοχριστιανός που ήθελε να διατηρήσει τον αρχαίο πολιτισμό, ακόμη και όταν συστηματικώς εκδίωκε τη θρησκεία.

«Τριάντα χρόνια αφότου η Γεωργία ανέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα, η γεωργιανή κοινωνία κατά κάποιο τρόπο δεν έχει ξεκαθαρίσει πραγματικά τους λογαριασμούς της από αυτό το άτομο», λέει ο Καντελάκι.

Δημοσκόπηση του 2021 από το Caucasus Research Information Center έδειξε ότι η πλειονότητα των Γεωργιανών πιστεύει ότι ο Στάλιν ήταν ένας τύραννος υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους αλλά και ότι ήταν επίσης ένας ισχυρός ηγέτης που έφερε ευημερία στη Σοβιετική Ένωση.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες είπαν ότι οι Γεωργιανοί πατριώτες πρέπει να είναι περήφανοι για τον Στάλιν, έδειξε η δημοσκόπηση.

Έξω από τον καθεδρικό ναό την Τετάρτη, οι Γεωργιανοί έμοιαζαν να είναι εξίσου διχασμένοι για τον Στάλιν.

«Ήταν ένας μεγάλος, μεγάλος άνθρωπος», λέει η ηλικιβμένη Μαριάμ Μπαμπουνασβίλι. «Ήταν θεϊκό δώρο και χρειαζόμαστε κι άλλους τέτοιους».

Ωστόσο, η Natia Bosler, 29 ετών, δηλώνει πως νιώθει «προσβεβλημένη» από την απεικόνιση του Στάλιν στην εικόνα.

«Ο Στάλιν έκανε πολλά άσχημα πράγματα στους ανθρώπους. Κατέστρεψε τις ζωές ανθρώπων και δεν υπάρχει χώρος για αυτόν εκεί» είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ομιλία Ερντογάν στις μυστικές υπηρεσίες με προκλητικές αναφορές σε «γαλάζια πατρίδα», Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: