Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Θυελλώδεις άνεμοι, πολικές θερμοκρασίες, ισχυρές βροχοπτώσεις, και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα… Τι λέει ο Κλέαρχος;

Πυκνή χιονόπτωση στο Κεφαλόβρυσο Αργολίδας και σε άλλα ορεινά χωριά του Δήμου Άργους Μυκηνών, ενώ οι εικόνες που έρχονται από την περιοχή είναι μαγευτικές, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Το έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Προβλέπει:

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Από την Εύβοια και τη Μαγνησία μέχρι τη Δυτική Αττική και τα βόρεια του νομού, η επέλαση της κακοκαιρίας «Αυγή» βρίσκεται σε εξέλιξη, με χιόνια, τσουχτερό κρύο και ισχυρούς ανέμους.

Μάχη με το χιονιά δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η Πολιτική Προστασία στη βόρεια Εύβοια με σκοπό να μείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, ενώ η κακοκαιρία Avgi δείχνει τα δόντια της σε ημιορεινές περιοχές όπως η Στενή.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.

β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.

ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.

στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες.

Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.

β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

  • Η πρόγνωση του Μαρουσάκη

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη του OPEN, η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα που είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα από το χιόνι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Μαλάκασας και πιο βόρεια ενώ αρκετό χιόνι θα πέσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά το πρωί της Τρίτης στην Αττική σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι ο κύριος όγκος χιονιού με χιονόστρωση θα πέσει σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω) ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις θα υπάρχουν και στο Μαρούσι αλλά δεν θα έχει χιονοστρώσεις

Ομαλοποίηση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές το πρωί της Τετάρτης με εξαίρεση την Κρήτη όπου πέραν των χιονοπτώσεων που θα συνεχιστούν στα 600-700 μέτρα, θα πέσει και μεγάλος όγκος νερού που δεν αποκλείεται να προκαλπέσει μικροπλημμυρικά φαινόμενα.

Οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων βαρέως τύπου στην Εθνική Οδό από τα Μάλγαρα μέχρι την Αθήνα, από χθες στις 8 μ.μ. έως και την Τετάρτη στις 10 το πρωί, αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για την κακοκαιρία «AVGI», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, με δημάρχους της Εύβοιας και της Βοιωτίας, καθώς και περιφερειάρχες, για τη μη λειτουργία των σχολείων δια ζώσης για σήμερα Τρίτη και τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα γίνει σύσταση για τηλεργασία σήμερα, Τρίτη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Εύβοια, Βοιωτία αλλά και σε δήμους της περιφέρειας Αττικής, και συγκεκριμένα στους δήμους Μάνδρας, Ειδυλλίας, Φυλής, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Ωρωπού, Πεντέλης και Παλλήνης.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας:

Τα στοιχεία «αναθεωρούνται πάντα σε σχέση με την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Αυτή την στιγμή το ΕΣΚΕΔΙΚ επικοινωνεί με τους δημάρχους. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τους περιφερειάρχες και φυσικά έχει ενημερωθεί η προεδρία της κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι η σύσταση προς τους πολίτες για την αυριανή ημέρα είναι, εφόσον δεν συντρέχει λόγος, να αποφύγουν τις μετακινήσεις με τα οχήματα τους στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και στο κομμάτι της Εθνικής Οδού, που θα απαγορευτεί η κυκλοφορία για τα βαρέα οχήματα.

«Η σύσταση για την αυριανή (σημερινή) ημέρα για όλους αυτούς που δεν έχουν λόγο μετακίνησης είναι να μην κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα ούτε στο λεκανοπέδιο της Αττικής -και φυσικά στο κομμάτι που προανέφερα της Εθνικής Οδού- και να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν προβλέψεις για πιθανές κατά περιόδους χιονοκαταιγίδες και για ακραίους ανέμους 9 και 10 μποφόρ.

Νομίζω ότι όσοι μπορούμε να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις μας γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, περίπου των 24 ωρών, με μία επανεξέταση για το πώς θα είναι τα πράγματα το πρωί της Τετάρτης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Για την Κρήτη, που η διάρκεια της κακοκαιρίας φαίνεται να είναι και λίγο μεγαλύτερη, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή και συνέστησε αποφυγή των μετακινήσεων σε περιοχές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνης.

«Υπάρχει ένα ιδιαίτερο σχέδιο για την Κρήτη το οποίο αφορά το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

«Όπως είπα και χθες, πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, και σοβαρότητα και να προσπαθήσουμε να είμαστε προσεκτικοί γι΄ αυτές τις επόμενες ώρες. Αν και εφόσον αλλάξει κάτι θα υπάρξει κι άλλη ενημέρωση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έλαβαν μέρος:

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, Φάνης Σπανός.

ΑΚΟΜΑ: ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), υποστράτηγος Δημήτριος Μπριόλας, εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και της ΕΛΑΣ, και τα μέλη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, Ευθύμιος Λέκκας (πρόεδρος του ΟΑΣΠ), Θεόδωρος Κολυδάς (διευθυντής της ΕΜΥ), Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος (διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), Δημήτριος Ζιακόπουλος (μετεωρολόγος) και Χριστίνα Σούζη (μετεωρολόγος).

  • Ποια σχολεία της Αττικής θα μείνουν κλειστά

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε οκτώ δήμους της Αττικής – και ειδικότερα:

Μάνδρας-Ειδυλλίας,
Φυλής,
Αχαρνών,
Διονύσου,
Κηφισιάς,
Ωρωπού,
Πεντέλης και
Παλλήνης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη μετά το πέρας της σύσκεψης των εμπλεκόμενων φορέων υπό τον αρμόδιο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και των Δημάρχων των περιοχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε:

«Σε απόλυτη συνεννόηση με τους Δήμους και τα συναρμόδια υπουργεία, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την προστασία των σχολικών κοινοτήτων. Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με κάθε πρόσφορο τρόπο και κάθε διαθέσιμο μέσο, για όσο και όπου χρειαστεί. Συντονισμένα και μεθοδικά, δουλεύουμε για τον μετριασμό των συνεπειών του χιονιά και την προστασία των πολιτών».

«Ο Άλλος Άνθρωπος»: Ο Πολυχρονόπουλος ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τη διαχείριση μέχρι να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: