Μάχη με τον χρόνο για τα σωστικά συνεργεία στην Ιαπωνία, στους 62 οι νεκροί από τα 7,6 Ρίχτερ: Mετατοπίστηκε η γη κατά 1,3 μ. στη χερσόνησο Νότο [video]

Rescue workers search for missing people at a collapsed building in the earthquake-devastated city of Wajima, Ishikawa prefecture, central Japan, 03 January 2024. EPA, JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY




Αντιμέτωποι με καταστροφικές εικόνες είναι τα μέλη των σωστικών συνεργείων στην Ιαπωνία που επιχειρούν για δεύτερη ημέρα στις πληγείσες από τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς αναζητώντας επιζώντες στα κατεστραμμένα κτήρια.

Με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 62 οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο κόντρα στους 100 ισχυρούς μετασεισμούς και στις φωτιές που σιγοκαίνε σε πολλά σημεία ακόμα.

Αξιωματούχος στον νομό Ισικάουα, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, αναφέρθηκε σε «62 νεκρούς» και πάνω από 300 τραυματίες, περίπου 20 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 55 νεκρούς.

 

Η περιοχή Ισικάουα που δέχθηκε στο ισχυρότερο πλήγμα από τον Εγκέλαδο επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις από χθες στις 16:00 ως σήμερα στις 09:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) με τις περισσότερες να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς, κατά την ίδια υπηρεσία.

Σύμφωνα με έναν ειδικό η ένταση του σεισμού ήταν τόσο ισχυρή όσο ο σεισμός Hanshin-Awaji το 1995, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 6.000 ανθρώπων.

 

Οι σεισμοί αυτοί προκάλεσαν «πολυάριθμα θύματα» και μεγάλες υλικές ζημιές, καθώς κτίρια κατέρρευσαν κι εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, δήλωσε νωρίτερα ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές.

Χιλιάδες στρατιώτες, πυροσβέστες και αστυνομικοί έχουν αποσταλεί στην περιοχή Ισικάουα που έχει πληγεί περισσότερο με τους διαλυμένους δρόμους να δυσχαιρένουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

 

Σε εξέλιξη είναι οι έρευνες και από αέρος παρά την σύγκρουση ενός αεροσκάφους της ιαπωνικής ακτοφυλακής στο αεροδρόμιο της Χανέντα, στο Τόκιο.

To αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής βρισκόταν καθ’οδόν προς την αεροπορική βάση Νιιγκάτα για να παραδώσει βοήθεια στην πληγείσα περιοχή από τον σεισμό της χερσονήσου Νότο, στο βόρειο άκρο του νομού Ισικάουα.

Πυρκαγιές ανάμεσα στα χαλάσματα

Πυρκαγιές συνέχιζαν να μαίνονται σήμερα το πρωί στην Ουατζίμα, μικρή, ιστορική πόλη, διάσημη για τα χειροποίητα σκεύη και είδη τέχνης από ξύλο με επικάλυψη από λάκα.

Η πυροσβεστική αδυνατεί να αντεπεξέλθει, δήλωσε αξιωματούχος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» πυρκαγιές και οι κλήσεις για βοήθεια και οι πληροφορίες για ζημιές δεν σταματούν να αυξάνονται, πρόσθεσε.

Από τον αέρα είναι ορατές εκτεταμένες καταστροφές, από μεγάλη πυρκαγιά στην Γουατζίμα ως αλιευτικά βυθισμένα ή προσαραγμένα στη Σούζου, τον άλλο λιμένα στη χερσόνησο Νότο.

 

Mετατοπίστηκε η γη κατά 1,3 μ. στη χερσόνησο Νότο

O κόσμος παρά την συστηματική εκπαίδευση που λαμβάνει δηλώνει συγκλονισμένος από την ένταση του σεισμού και την έκταση των ζημιών.

«Είμαι 66 ετών και αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχω βιώσει ποτέ», δήλωσε στγβ South China Morninh Post ο ακαδημαϊκός Yoichi Shimada, ο οποίος ζει στην πόλη Fukui, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας και προκάλεσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων η ισχύς του σεισμού εκτιμάται ότι μετακίνησε τη γη στη χερσόνησο Νότο 1,3 μέτρο δυτικά.

Περισσότερα από 50 σπίτια έχουν ισοπεδωθεί στην πόλη Σουζού ενώ ο αριθμός των κατεστραμμένων κτηρίων στην Ουατζίμα ανέρχεται στα 200. Όπως ανέφεραν μέλη των σωστικών συνεργείων από αέρος εντόπισαν το SOS που είχαν σχηματίσει με καρέκλες σε ένα πάρκινκ της Σουζού ορισμένοι από τους διασωθέντες.

Πηγή: ertnews

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: