“Κόλαση” δημιουργούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους στην Ερυθρά Θάλασσα: Αξιωματούχος των ανταρτών Χούθι επιβεβαιώνει πως εξαπολύθηκαν πυραυλικά πλήγματα σε πόλεις της Υεμένης




Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως έγιναν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά —κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούθι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές» δυνάμεις «εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα» καθώς και στις επαρχίες «Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ» τις πρώτες πρωινές ώρες.

Τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δήλωσαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Οι επιθέσεις των Χούθι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, καθώς από αυτή τη θαλάσσια περιοχή διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πιστεύεται πως τα πλήγματα αυτά είναι τα πρώτα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ στην Υεμένη εναντίον των Χούθι από το 2016.

Οι τέσσερις πηγές του Ρόιτερς στην αμερικανική κυβέρνηση, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν πως θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χθες Πέμπτη ο ηγέτης των Χούθι διεμήνυσε πως θα υπάρξει «ανταπόδοση» οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των δυνάμεών του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σαναά, Yemen
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούθι, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι: Τουλάχιστον 3 εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: