Οι ΗΠΑ και η Βρετανία άρχισαν να πλήττουν θέσεις των Χούθι, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι: Τουλάχιστον 3 εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης

The guided missile destroyer USS Carney defeats a combination of Houthi missiles and unmanned aerial vehicles during operations in the Red Sea. Carney is deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations to help ensure maritime security and stability in the Middle East region. Photo By: Navy Petty Officer 2nd Class Aaron Lau VIRIN: 231019-N-GF955-1104.JPG




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, δήλωσαν τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να βάζουν στο στόχαστρο στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Οι επιθέσεις των Χούθι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, καθώς από αυτή τη θαλάσσια περιοχή διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πιστεύεται πως τα πλήγματα αυτά είναι τα πρώτα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ στην Υεμένη εναντίον των Χούθι από το 2016.

Οι τέσσερις πηγές του Ρόιτερς στην αμερικανική κυβέρνηση, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν πως θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χθες Πέμπτη ο ηγέτης των Χούθι διεμήνυσε πως θα υπάρξει «ανταπόδοση» οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον των δυνάμεών του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, επιβεβαίωσαν παράλληλα τέσσερις αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Mail, o Πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να κάνει δήλωση το βράδυ (ώρα Ουάσιγκτον) μετά τις στρατιωτικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη.

Τα χτυπήματα αναμένονται σύντομα με σειρά δηλώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους διεθνείς συμμάχους, αναφέρουν και οι Times του Λονδίνου.

  • Αξιωματούχος των ανταρτών Χούθι επιβεβαιώνει πως εξαπολύθηκαν πυραυλικά πλήγματα σε πόλεις της Υεμένης

Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως έγιναν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά —κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούθι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές» δυνάμεις «εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα» καθώς και στις επαρχίες «Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ» τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ: Οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας θα συμμετάσχουν σε αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών θέσεων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν «εντός ωρών», ανέφερε ο προϊστάμενος του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Times χθες Πέμπτη.

Οι υπηρεσίες του βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ δεν απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε σχόλιο για την πληροφορία.

Ο στρατός των ΗΠΑ γενικά δεν σχολιάζει δημόσικα δυνητικές μελλοντικές επιχειρήσεις του.

«Οι Χούθι πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές (…) θα υποστούν τις συνέπειες αν δεν το κάνουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, νωρίτερα χθες.

Ο κ. Σούνακ προέδρευσε σε έκακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για τη στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου. Ενημέρωσε επίσης τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης —των Εργατικών— Κιρ Στάρμερ και τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, κατά δημοσιεύματα σε άλλα ΜΜΕ.

Οι Χούθι εξαπέλυσαν χθες την 27η κατά σειρά επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τη 19η Νοεμβρίου, εκτοξεύοντας βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ) στον Κόλπο του Άντεν.

Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέστρεψαν την Τρίτη 18 drones και τρεις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούθι. Η συγκεκριμένη «περίπλοκη» επίθεση χαρακτηρίστηκε άνευ προηγουμένου.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας τον Δεκέμβριο τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούθι, απείλησε χθες ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση της Τρίτης, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του προχθές Τετάρτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Σαναά, Yemen
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Λονδίνο, United Kingdom

Ανάφλεξη: Προ των πυλών αμερικανική και βρετανική στρατιωτική επιχείρηση με αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι σε απάντηση της κατάληψης του τάνκερ από το Ιράν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: