Καταιγισμός διασημοτήτων στα «Επστάιν papers»: Εμπλέκουν μέχρι και τον Στίβεν Χόκινγκ σε όργιο ανηλίκων, αναφορές σε Ντι Κάπριο, Κέιτ Μπλάνσετ, Μπρους Γουίλις

File Photo: Aμερικανός εισαγγελέας ενημερώνει τα ΜΜΕ για την σύλληψη του Τζέφρι Επστάιν, 18 Ιουλίου 2019. EPA, JASON SZENES




Ένα από τα έγγραφα που αποκαλύπτονται από χθες σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν ο οποίος κατηγορείτο για σεξουαλικά εγκλήματα, όμως αυτοκτόνησε το 2019 στη φυλακή πριν δικαστεί, είναι ένα email στο οποίο αναφέρει πως ο πρωτοπόρος, παγκοσμίου φήμης αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ «συμμετείχε σε ένα όργιο με ανηλίκους».

Ο Τζέφρι Έπσταϊν εμφανίζεται πρόθυμος να προσφέρει χρήματα ως «αμοιβή» σε οποιονδήποτε φίλο ή γνωστό της Βιρτζίνια Τζιούφρε – της Αμερικανίδας που τον κατήγγειλε δημόσια για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση – θα μπορούσε να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της ήταν αναληθείς.

Τα παραπάνω έγραφε ο ίδιος ο μεγιστάνας σε email που είχε στείλει στην πρώην ερωμένη και συνεργό του Γκισλέιν Μάξγουελ στις 12 Ιανουαρίου του 2015, λίγο καιρό αφού η Τζιούφρε κινήθηκε νομικά εναντίον του.

  • Το email δόθηκε εχθές στη δημοσιότητα μαζί με άλλα δικαστικά έγγραφα που συνδέουν τον χρηματιστή με ηχηρά ονόματα της αμερικανικής και βρετανικής ελίτ.

Στο email που έστειλε στην Μάξγουελ, ο παιδόφιλος μεγιστάνας ανέφερε:

«Μπορείς να προσφέρεις αμοιβή σε οποιονδήποτε από τους φίλους, τους γνωστούς ή τους συγγενείς της Βιρτζίνια είναι πρόθυμος να βοηθήσει να αποδειχθούν ψευδείς οι ισχυρισμοί της. Οι πιο ισχυροί [ισχυρισμοί] είναι αυτός με το δείπνο με τον Κλίντον και η νέα εκδοχή στις Παρθένες Νήσους ότι ο Στίβεν Χόκινγκ συμμετείχε σε όργιο με ανήλικα άτομα».

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, που έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα , έφυγε από τη ζωή το 2018. Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας.

  • Σύμφωνα με την Daily Mail, ο Βρετανός επιστήμονας είχε επισκεφθεί το διαβόητο νησί του Έπσταϊν το 2006 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου σε γειτονικό νησί, και είχε φωτογραφηθεί εκεί. Συγκεκριμένα είχε παρευρεθεί σε ένα μπάρμπεκιου και είχε συμμετάσχει σε μια ξενάγηση του βυθού με υποβρύχιο, σύμφωνα με την Telegraph.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Αμερικανός παιδόφιλος – ο οποίος αυτοκτόνησε το 2019 – ήθελε να διαψευσθεί ο συγκεκριμένος αναπόδεικτος ισχυρισμός.

Σημειώνεται ότι πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, πολιτικοί και επιχειρηματίες επισκέπτονταν κατά καιρούς το νησί του Έπσταϊν απολαμβάνοντας τη φιλοξενία του.

Καταιγισμός ονομάτων χωρίς αποδείξεις

Μια σειρά από διασημότητες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα πρώην συνεργατών, υπαλλήλων, φίλων και θυμάτων του αυτόχειρα Έπσταϊν, η οποία αποκαλύφθηκε τα ξημερώατα της Πέμπτης μετά από χρόνια σεναριολογίας.

Η συμπερίληψη ονομάτων πολλών διασημοτήτων, σε ορισμένες περιπτώσεις, βασίζεται απλώς σε συνομιλίες που μεταδίδονται από μια κατήγορο του Έπσταϊν καθώς εξιστορούσε τους δεσμούς του με πλούσιους και διάσημους.

Λίστα διασημοτήτων που ονομάζονται στη λίστα Epstein
Κέιτ Μπλάνσετ
Ναόμι Κάμπελ
Ντειβιντ Κοπερφιλντ
Κάμερον Ντίαζ
Λεονάρντο Ντι Κάπριο
Στίβεν Χόκινγκ
Μάϊκλ Τζάκσον
Κέβιν Σπέισι
Μπρους Γουϊλις

Η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και ο Μπρους Γουίλις είναι μεταξύ των διασημοτήτων των οποίων τα ονόματα αναφέρθηκαν στη μαρτυρία της κατήγορου του Έπσταϊν, Johanna Sjoberg, η οποία είπε ότι ο αείμνηστος χρηματοδότης τους υπαινισσότραν με καμάρι ότι τους γνώριζε αν και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εκείνοι τον γνώριζαν καν

Νέος σάλος με την αποκάλυψη ονομάτων διασημοτήτων

Μια δικαστής της Νέας Υόρκης άρχισε χθες το βράδυ να αποκαλύπτει τα ονόματα επαφών, γνωριμιών, οικείων, θυμάτων ή υπόπτων ως συνεργών του Αμερικανού χρηματιστή.

Μεταξύ αυτών των περίπου 150 ως 180 ονομάτων -τα οποία έχουν προκύψει από γύρω στις χίλιες σελίδες δικαστικών εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη του Μανχάταν- περιλαμβάνονται αυτά των πρώην προέδρων Μπιλ Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ, αλλά δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε παράνομη ή επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους τους.

Οι δικαστικές αυτές αποκαλύψεις ήταν προβλεπόμενες και αναμενόμενες μετά την εντολή που εκδόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου από τη δικαστή της Νέας Υόρκης Λορέτα Πρέσκα και η οποία είχε το αποτέλεσμα βραδυφλεγούς βόμβας στην αμερικανική οικονομική πρωτεύουσα όταν είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Δεκεμβρίου.

Η δικαστική αυτή ενέργεια ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας για δυσφήμηση που είχε κινηθεί σε βάρος της πρώην ερωμένης και συνεργού του Τζέφρι Επστάιν, της Ζισλέν Μάξγουελ, η οποία εκτίει από το 2022 ποινή 20ετούς κάθειρξης, και είχε κατατεθεί από την Αμερικανίδα μηνύτρια του ζευγαριού Βιρτζίνια Τζιούφρε.

Η δικαστής Πρέσκα είχε καταγράψει το Δεκέμβριο 180 πρόσωπα -με αριθμους και το ψευδώνυμο «Doe»- και διατάξει η ταυτότητά τους να αποκαλυφθεί «πλήρως» το αργότερο σε «14 ημέρες» μετά τις 18 και 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή στις 2 ή 3 Ιανουαρίου.

 

Δίκτυο Επστάιν 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily News, η οποία είχε αποκαλύψει την ύπαρξη αυτού του καταλόγου, η μήνυση για δυσφήμηση της Βιρτζίνια Τζιούφρε σε βάρος της Ζισλέν Μάξγουελ χρονολογείται ήδη από το 2016 και είχε διευθετηθεί την επόμενη χρονιά.

Όμως η εφημερίδα Miami Herald είχε τότε προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να διεξαγάγει έρευνες σχετικά με το δίκτυο Επστάιν.

Ο κατηγορούμενος χρηματιστής, ο οποίος σύχναζε στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης, είχε συλληφθεί το 2019.

Για να δικαιολογήσει την αποκάλυψη των ονομάτων -μεταξύ των οποίων προσωπικότητες που είχαν ήδη αναφερθεί από τον Τύπο-, η δικαιοσύνη βασίσθηκε στο γεγονός ότι ορισμένα πρόσωπα αναγνωρίζονται εύκολα από τις συνεντεύξεις που έχουν δημοσιευθεί αυτά τα τελευταία χρόνια.

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Νεοϋορκέζος δισεκατομμυριούχος αναφέρεται στα έγγραφα ως μια γνωριμία του Επστάιν, αλλά καμιά αναφορά σ’ αυτόν δεν γίνεται σχετικά με ενδεχόμενη παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά.

Όσο για τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος διατηρούσε πολύ στενότερη σχέση με τον χρηματιστή και ταξίδευε μαζί του στα χρόνια του 2000, το όνομά του αναφέρεται δεκάδες φορές, αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση χωρίς σαφή ένδειξη για παράνομες ενέργειες.

Η Ζισλέν Μάξγουελ και ο Τζέφρι Επστάιν ήταν ζευγάρι στις αρχές των χρόνων του 1990, πριν γίνουν επαγγελματικοί συνεργάτες.

Η 61χρονη βρετανίδα, Γαλλίδα και Αμερικανίδα πρώην κοσμική, βρέθηκε ένοχη το Δεκέμβριο 2021 στη Νέα Υόρκη για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων για λογαριασμό του Επστάιν και καταδικάσθηκε τον Ιούνιο 2022 σε 20 χρόνια κάθειρξη.

 

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο Τζέφρι Επστάιν, με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό, κατηγορούνταν ο ίδιος ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά και είχε βιάσει νεαρά κορίτσια, αλλά η αυτοκτονία του δι’ απαγχονισμού στη φυλακή τον Αύγουστο του 2019 στη Νέα Υόρκη σταμάτησε τις δικαστικές ενέργειες σε βάρος του.

Η επιρροή του δικτύου Επστάιν τροφοδότησε μετά το θάνατό του αριθμό θεωριών συνωμοσίας για μια δολοφονία που είχε εμφανισθεί ως αυτοκτονία.

Όμως η ιατροδικαστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης και η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είχε πράγματι αυτοκτονήσει και πως ο θάνατος αυτός «δεν ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας». Και τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε «τα συμπεράσματα του FBI όσον αφορά την απουσία εκληματικών πράξεων στο θάνατο του Επστάιν».

Σε μια ξεχωριστή πτυχή αυτής της διεθνούς υπόθεσης, ο βρετανός πρίγκιπας Άντριου, φίλος του ζεύγους Μάξγουελ-Επστάιν, προχώρησε το Φεβρουάριο του 2022 σε ένα φιλικό διακανονισμό -έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Daily Telegraph– με τη 40χρονη Βιρτζίνια Τζιούφρε, η οποία τον κατηγορούσε ότι της επιτέθηκε σεξουαλικά το 2001, όταν εκείνη ήταν 17 ετών.

Ο 63χρονος πρίγκιπας, ο οποίος έχει περιπέσει σε δυσμένεια, αμφισβητεί αυτές τις κατηγορίες.

Ένας άλλος φίλος του Επστάιν, ο γάλλος πράκτορας μοντέλων Ζαν-Λικ Μπρινέλ, σε βάρος του οποίου είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για βιασμούς ανηλίκων, βρέθηκε νεκρός, απαγχονισμένος μέσα στη φυλακή το Φεβρουάριο 2022 στο Παρίσι.

Από την πλευρά διεθνών τραπεζών που είχαν σχέσεις με τον Επστάιν, τον Οκτώβριο απαγορεύθηκε στον πρώην επικεφαλής της Barclays Τζέιμς Στέιλι να ασκεί το τραπεζικό επάγγελμα ενώ οι JPMorgan και Deutsche Bank κατέβαλαν την άνοιξη 290 εκατομμύρια και 75 εκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως σε θύματα για να κλείσουν το ζήτημα των σχέσεών τους με το χρηματιστή, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/SkyNews

Στον Μπιλ Κλίντον «αρέσουν τα νεαρά κορίτσια», λέει μία εκ των νεαρών που κακοποιούσε σεξουαλικά ο Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: