Καμία ελπίδα για το αμερικανικό διαστημικό σκάφος να φθάσει στη Σελήνη: Τελειώνουν σε 40 ώρες τα καύσιμά του και έπειτα θα αρχίσει να πέφτει ακυβέρνητο

H πρώτη φωτογραφίατου διαστημικού σκάφους που παρέλαβε σήμερα η εταιρία. Photo via Astrobiotic @X




Το αμερικανικό διαστημικό σκάφος που ξεκίνησε την αποστολή του τη Δευτέρα με προορισμό τη Σελήνη δεν έχει «καμία πιθανότητα» να πραγματοποιήσει ομαλή προσεδάφιση στη Σελήνη λόγω διαρροής καυσίμου, ανακοίνωσε η εταιρεία που είναι υπεύθυνη-  μαζί με τη NASA- του εγχειρήματος.

Το αεροσκάφος αναμένεται να ξεμείνει από καύσιμα σε περίπου 40 ώρες, ανακοίνωσε συγκεκριμένα η Astrobotic το απόγευμα της Τρίτης.

Το Peregrine αντιμετώπισε προβλήματα σχεδόν μόλις αποχωρίστηκε τον πύραυλο εκτόξευσής του.

«Δεδομένης της διαρροής καυσίμου, δεν υπάρχει, δυστυχώς, καμία πιθανότητα ομαλής προσγείωσης στη Σελήνη», ανέφερε η Astrobotic σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύτηκε στο X.

«Η ομάδα μας έχει ενημερώσει τις εκτιμήσεις της και επί του παρόντος αναμένουμε να το προωθητικό υλικό να εξαντληθεί σε περίπου 40 ώρες από τώρ

Το φορτίου βάρους 1,2 τόνων εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα τη Δευτέρα, με σκοπό πρόθεση να προσγειωθεί στη Σελήνη στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Αλλά από τις πρώτες ώρες του ταξιδιού του, οι μηχανικοί παρατήρησαν ότι το σκάφος που φιλοδοξούσε να προσεδαφιστεί στη Σελήνη αδυνατούσε να κρατήσει τα ηλιακά πάνελ του στραμμένα προς την κατεύθυνση του Ήλιου έτσι ώστε να φορτίζει τις μπαταρίες του.

Ετσι, για να διατηρήσει τον σωστό προσανατολισμό του κατά την πτήση, το Peregrine πρέπει τώρα να καταναλώνει ακόμη περισσότερα καύσιμα.

Αποτέλεσμα; Το σκάφος έχει λιγότερο από δύο ημέρες προωθητικό καύσιμο έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματά του και αρχίσει να πέφτει…

Ακόμη και πριν από την σημερινή ανακοίνωση πάντως, είχε καταστεί σαφές ότι η επαφή με την σεληνιακή επιφάνεια – η πρώτη για τις ΗΠΑ σε μισό αιώνα – ήταν πλέον ανέφικτη.

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τεχνική ανωμαλία για το αεροσκάφος της NASA καθ΄ οδόν προς τη Σελήνη: Σοβαρός κίνδυνος να διακοπεί η αποστολή

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: