Ανάφλεξη: Προ των πυλών αμερικανική και βρετανική στρατιωτική επιχείρηση με αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι σε απάντηση της κατάληψης του τάνκερ από το Ιράν

FILE PHOTO: Σκάφος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. EPA/MC3 J. ALEXANDER DELGADO / US NAVY / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Επικείμενη θα πρέπει να θεωρείται, ίσως και τις αμέσως επόμενες ώρες, αμερικανική και βρετανική στρατιωτική επιχείρηση η οποία θα συνιστά απάντηση στην κίνηση του Ιράν να καταλάβει τάνκερ που μετέφερε ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία.

BBC και Guardian μεταδίδουν ότι Βρετανία και ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξαπολύσουν πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη, καθώς ο αρχηγός της ανταρτικής ομάδας απειλεί με νέες επιθέσεις στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δυτικές αμυντικές πηγές ανέφεραν ότι οι προετοιμασίες εντάθηκαν την Πέμπτη ως απάντηση στην επίθεση των Χούτι με 21 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήδη από το βράδυ της Τρίτης, αν και η κλίμακα της απάντησης και ο χρόνος της παραμένουν μυστικοί.

Ερωτηθείς για πιθανά πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Χούτι στην Υεμένη, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι, είπε: «Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσω πιθανά πλήγματα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εδώ. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, για να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε αυτές τις απειλές που συνεχίζουν να εκτοξεύουν οι Χούτι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία για τη σύλληψή του, καμιά απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε επίσης ο Κίρμπι.

ΕΠΙΣΗΣ:Το βράδυ της Πέμπτης ο βρετανός πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο ώστε να ενημερώσει τους υπουργούς τους για πιθανές βρετανικές και αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των ανταρτών Χούθι. Μάλιστα, ο Ρίσι Σούνακ ενημέρωσε μεταξύ άλλων και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ «για πιθανή στρατιωτική δράση», όπως επισημαίνουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο Ρίσι Σούνακ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ συζήτησαν για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι επιθέσεις αυτές στην παγκόσμια ναυτιλία, συμπεριλαμβανομένης της διώρυγας του Σουέζ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράση για την υπεράσπιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και την προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται στη θάλασσα».

Στο τάνκερ St Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, αλλά συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι καθώς έπλεε ανοικτά της πόλης Σοχάρ του Ομάν, σύμφωνα με την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey και το σύστημα εντοπισμού AIS του πλοίου έκλεισε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.

Μετά την σύλληψη του πλοίου πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η ενέργεια αυτή «δεν θα έμενε αναπάντητη».

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο τα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο ως «αμερικανικό τάνκερ».

Το 2023, το St Nikolas είχε συλληφθεί από τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια επιχείρησης για την τήρηση των κυρώσεων κατά του Ιράν όταν έπλεε υπό την ονομασία Suez Rajan.

Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίασιν των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο. Στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα από 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες.

Σύμφωνα με το UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί. Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων.

Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του

  • Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν σήμερα αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο στις διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στον Κόλπο του Άντεν, αλλά η επίθεση αυτή δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ζημιές, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Ο πύραυλος εθεάθη από εμπορικό πλοίο να πέφτει στη θάλασσα, ανακοίνωσε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η 27η επίθεση κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας που πραγματοποιούν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι από την 19η Νοεμβρίου.

 

Ασπίδα κατά των Χούθι με τρία πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποκάλυψη του POLITICO

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: