Φρεσκάρουν τις …«κόκκινες γραμμές» της τουρκικής πλευράς ενόψει της περιοδείας της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ: Η Τουρκία υποστηρίζει το …«όραμα της λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο!

FILE PHOTO: Ο ισλαμιστής (τέως) αντιπρόεδρος της τουρκική κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Φωτογραφία via Twitter, Ersin Tatar, @ersinrtatar




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ο τέως Αντιπρόεδρος και αρμόδιος αξιωματούχος για θέματα της Κύπρου στην Τουρκία, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος εσχάτως κατηγορήθηκε για εμπλεκόμενος σε σκάνδαλο δωροδοκίας, δεν χάνει τη… φόρμα του στο Κυπριακό.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος αξιωματούχος κατηγορήθηκε ότι ο κύκλος του δολοφονημένου Τουρκοκυπρίου επιχειρηματία Χαλίλ Φάλγιαλι τον δωροδόκησε με 50 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η έρευνα για την υπόθεση αυτή δεν προχώρησε ποτέ, παρά τις εξαγγελίες.

Ο Οκτάι, λοιπόν, που είναι τώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό δήλωσε ότι θεωρούν ως πρωταρχικό στόχο τους «την εγγύηση της ύπαρξης, της ελευθερίας και του μέλλοντος του τουρκοκυπριακού λαού, την άνοδο του επιπέδου ευημερίας του και την ενίσχυση της ‘’τδβκ’’ με όλους τους θεσμούς και οργανισμούς της».

Μιλώντας σε αντιπροσωπεία της λεγόμενης βουλής των κατεχομένων, που επισκέπτεται την Άγκυρα, ξαναθύμισε τις «κόκκινες γραμμές» της κατοχικής πλευράς ενόψει και της καθόδου στην Κύπρο, την ερχόμενη εβδομάδα, της νέας απεσταλμένης του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ.

Η τουρκική πλευρά, παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ισχυρίζεται ότι οι θέσεις που διατυπώνονται από την Άγκυρα δεν είναι οι τελικές, διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως θα επιμένει μέχρι τέλους στο μοντέλο λύσης των δυο κρατών.

Η κατοχική πλευρά, λοιπόν, διά του Οκτάι διαμηνύει πως:

  • Η Τουρκία υποστηρίζει το «όραμα της λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εξέφρασε αυτή την στήριξη ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών προβαίνοντας σε έκκληση για αναγνώριση της «τδβκ».
  • Η Άγκυρα συνεχίζει «με πολύ σοβαρό τρόπο», κατά την έκφρασή του, τις προσπάθειες αναγνώρισης της «τδβκ», τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και κοινοβουλευτικής διπλωματίας και πρόσθεσε:

Σύμφωνα με τον Οκτάι «βρίσκεται σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε περιβάλλον συνεχώς στην ημερήσια μας διάταξη η αναγνώριση και η απαλλαγή της ΄΄τδβκ΄΄ από κάθε είδους περιορισμούς και εμπάργκο. Πάντοτε το εξηγούμε αυτό με επιμονή. Είναι διαρκής η στήριξή μας για την κατοχύρωση των εγγενών δικαιωμάτων των Τούρκων της Κύπρου και την αναγνώριση της “τδβκ”» ( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Ο Φουάτ Οκτάι, επιστρατεύοντας μια ακραία ρητορική και ζητώντας και τα ρέστα ισχυρίσθηκε πως  «αν υπάρχει ένας κατακτητής αυτός είναι οι Ελληνοκύπριοι και αυτό που κάνουν με τους υποστηρικτές τους είναι κατοχή»!

Είναι προφανές πως προετοιμάζεται το έδαφος για το τι θα ειπωθεί στην κ. Κουεγιάρ. Και τα λένε προκαταβολικά αυτά οι Τούρκοι για να προσγειώσουν προφανώς την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πριν ταξιδεύσει στην περιοχή. Προσγειώνουν, επίσης, τους διάφορους αιθεροβάμονες στην ελληνική πλευρά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τι έκανες Ταγίπ; Ό,τι έκανα πάντα: Οι Αμερικανοί διά της υποκρισίας στον κατευνασμό, αλλά αυτή δεν είναι συμπεριφορά μίας Δημοκρατίας, όπως η αμερικανική….

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: