Η γρίπη των πτηνών απειλεί το εύθραυστο οικοσύστημα στον νότιο Ατλαντικό: Δεκάδες φώκιες νεκρές από H5N1

File Photo A southern elephant seal (Mirounga leonina) cow (female) lies on a beach in Drake Pass Bay on King George Island, Antarctica, 18 January 2020 (issued 25 February 2020). EPA/FEDERICO ANFITTI ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET




Στη γρίπη των πτηνών οφείλονται οι θάνατοι ενός σημαντικού αριθμού από φώκιες στον νότιο Ατλαντικό, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι περαιτέρω εξάπλωση θα μπορούσε να απειλήσει το εύθραυστο οικοσύστημα.

Μια ομάδα ιολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τις πρώτες μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών σε φώκιες ελεφάντων και γούνας στην υπο-Ανταρκτική περιοχή, καθώς ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο Guardian.

Νωρίτερα ερευνητές είχαν αναφέρει μαζικούς θανάτους φώκιας και ότι ορισμένες φώκιες ελεφάντων στο νησί της Νότιας Τζόρτζια – ένα υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό – παρουσίαζαν συμπτώματα γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα κρούσματα στα θαλάσσια πτηνά, οι μολύνσεις από φώκια ταξινομήθηκαν ως ύποπτες, εν αναμονή των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Τα πρώτα γνωστά κρούσματα του H5N1 εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ανταρκτικής τον Οκτώβριο, στα ανοιχτά της Νότιας Τζόρτζια. Δύο μήνες αργότερα, εκατοντάδες φώκιες ελέφαντες βρέθηκαν νεκρές. Υπήρξαν επίσης αυξημένοι θάνατοι από φώκιες, γλάρους και άλλα πτηνά σε πολλές άλλες τοποθεσίες.

Ο Μάρκο Φαλτσιέρι, επιστήμονας στην ομάδα γρίπης και ιολογίας των πτηνών της Υπηρεσίας Υγείας Ζώων και Φυτών (APHA), η οποία συνέλεξε τα δείγματα, είπε ότι είδε περίπου 20 νεκρές φώκιες ελέφαντα. «Είναι σχεδόν αποκαρδιωτικό να βλέπεις τόσες πολλές νεκρές φώκιες».

Άλλες φώκιες έδειχναν σημάδια γρίπης των πτηνών, είπε, αναφέροντας «βήχα, φτέρνισμα, οφθαλμική έκκριση, ρινικό έκκριμα, αργό κούνημα κεφαλιού και τρόμο».

Ο Φαλτσιέρι είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων στη Νότια Τζόρτζια ήταν πιθανώς περίπου 100, κυρίως φώκιες ελέφαντες, που φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από τις φώκιες.

«Ο χειρότερος φόβος μου είναι μια προσαρμοστική μετάλλαξη στα θηλαστικά, την οποία δεν βλέπουμε σε αυτά τα νέα δείγματα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε», είπε. Μια προσαρμοστική μετάλλαξη, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να σημαίνει ότι γίνεται ένας ιός προσαρμοσμένος σε θηλαστικά και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο και για τους ανθρώπους».

Αυτό που συμβαίνει στα θηλαστικά της Νότιας Τζόρτζια είναι «μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει παγκοσμίως», λέει η Άσλεϊ Μπάνγιαρντ, ιολόγος της APHA.

  • Τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος μιας πολικής αρκούδας από τη γρίπη των πτηνών στην Αλάσκα και υπολογίζεται ότι 20.000 θαλάσσιοι λιοντάρια έχουν πεθάνει από τον ιό στη Χιλή και το Περού.

Αν και οι θάνατοι στις φώκιες και τα πτηνά στην περιοχή προκαλούν ανησυχία, ο επιστήμονας λέει ότι ήταν καλά νέα ότι ο ιός δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα είδη. «Πριν από δύο χρόνια, ανησυχούσαμε μήπως οι πιγκουίνοι μολύνθηκαν και πέθαιναν από την ασθένεια στην περιοχή, αλλά αυτό δεν συνέβη, επομένως αυτό είναι σχεδόν θετικό αποτέλεσμα».

Εάν η γρίπη των πτηνών συνέχιζε να εξαπλώνεται σε όλη την υπο-Ανταρκτική περιοχή, ωστόσο, είπε ότι «θα μπορούσε να απειλήσει σημαντικά το εύθραυστο οικοσύστημα και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο έναν αριθμό πολύ μεγάλων πληθυσμών θαλάσσιων πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών».

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: