Η Φλωρεντία κατάντησε «πόρνη» και «δεν ξαναγίνεται παρθένα» λόγω υπερτουρισμού, λέει η Γερμανίδα διευθύντρια Μουσείου της: Σάλος και οργή σε όλη την Ιταλία

FILE PHOTO: Πλήθος τουριστών στο κέντρο της Φλωρεντίας. photo via pixabay.com@user32212/




Ο μαζικός τουρισμός έχει μετατρέψει την πόλη της Φλωρεντίας σε «πόρνη», είπε η διευθύντρια της διάσημης Galleria dell’Accademia, [Πινακοθήκη της Ακαδημίας]  πυροδοτώντας κύμα οργής το οποίο σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε εκκλήσεις να παραιτηθεί τους αξιώματός της.

Αν και Σέσιλι Χόλμπεργκ ζήτησε συγγνώμη,  Ιταλοί πολιτικοί επέκριναν τα σχόλιά της που έτυχαν ευρείας δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα ως «προσβλητικά για τους Φλωρεντίνους».

«Από τη στιγμή που μια πόλη γίνει πόρνη, είναι δύσκολο για αυτήν να ξαναγίνει παρθένα», είχε πει στους δημοσιογράφους η Χόλμπεργκ, Γερμανίδα Ιστορικός Τέχνης που είναι επικεφαλής του μουσείου από το 2015.

«Δεν βρίσκουμε πλέον ένα κατάστημα, ένα κανονικό κατάστημα, αλλά μόνο πράγματα αποκλειστικά για τουρίστες με gadget και αναμνηστικά και αυτό πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Χόλμπεργκ προκάλεσαν αμέσως τον “αποτροπιασμό” του υπουργού Πολιτισμού και του δημάρχου της Φλωρεντίας. Και οι δυο τους στο παρελθόν είχαν πρωτοστατήσει σε εκστρατεία ώστε των ιταλικών μουσείων να ηγούνται μόνον Ιταλοί.

Η θητεία της Χόλμπεργκ στο μουσείο λήγει τον Ιούνιο, και πριν από αυτό το σκάνδαλο υπήρξαν εκκλήσεις να μην ανανεώσει το συμβόλαιό της και η διεύθυνση του Μουσείου να ανατεθεί πλέον σε Ιταλό.

Το 2014, ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Ντάριο Φρανσεστσίνι, άνοιξε όλες τις διευθύνσεις μουσείων σε ξένους, κάτι που η σημερινή πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι είπε ότι θα διορθώσει καθώς λήγουν τα συμβόλαια τους.

  • Ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ντάριο Ναρντέλα είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Φλωρεντίας τη προχθές Δευτέρα ότι η πόλη αξίζει σεβασμό και ότι ο τουρισμός απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο τουρισμός είναι ένας πόρος, πρέπει να διαχειρίζεται, αλλά δεν υπάρχει ούτε ένα θέμα για το οποίο αυτή η διοίκηση δεν έχει αγωνιστεί, από την προστασία του ιστορικού κέντρου με τους κανονισμούς της UNESCO μέχρι την προστασία των παραδοσιακών προϊόντων, τη διακοπή σε ορισμένες δραστηριότητες και περιορισμό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις», είπε Ο Ναρντέλα.

  • Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας, δήλωσε ότι θα μεταφέρει το θέμα της θητείας της Χόλμπεργκ στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Θα υποβάλω ερώτηση στον Υπουργό Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο για τις επαίσχυντες φράσεις της διευθύντριας της Galleria dell’Accademia, . Ο ορισμός της Φλωρεντίας ως πόρνη είναι απαράδεκτος. H Χόλμπεργκ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί», είπε τη Δευτέρα.

Η X;olmpergk υπαναχώρησε στα σχόλιά της, λέγοντας ότι αγαπά τη Φλωρεντία και ότι δεν σκόπευε να προσβάλει την πόλη ή τους κατοίκους της, διευκρινίζοντας ότι εννοούσε μόνο ότι η Φλωρεντία, όπως η Βενετία και άλλες πόλεις, «συντρίβονταν» από τον τουρισμό.

«Λυπάμαι που χρησιμοποίησα λάθος λέξεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η Φλωρεντία πρέπει να είναι μάρτυρας ενός πιο συνειδητού τουρισμού. Με τo Moyse;io, για παράδειγμα, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε κάθε εξαιρετικό κομμάτι της», αναφέρει στη δήλωσή της που εστάλη στο CNN χθες Τρίτη.

 

«Σοβαρό και προσβλητικό»

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, η Φλωρεντία έχει μεγάλη συγκέντρωση μουσείων, εκκλησιών, ιστορικών κτιρίων και έργων τέχνης, με αποτέλεσμα να αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Σαντζουλιάνο είπε ότι το υπουργείο του θα εξετάσει περαιτέρω το θέμα, αλλά χαρακτήρισε τα λόγια της Χόλμπεργκ «σοβαρά και προσβλητικά».

«Η Φλωρεντία είναι μια υπέροχη πόλη που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της εθνικής μας ταυτότητας και ιστορίας. Το να την προσβάλλουμε σημαίνει ότι χτυπάμε όλη την Ιταλία και τα συναισθήματά μας. Θα αξιολογήσω όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες», ανέφερε σε δήλωση που δόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η αντιδήμαρχος της Φλωρεντίας Αλέσια Μπετίνι, χαρακτήρισε τα σχόλια “παραληρηματικά”.

«Το να αποκαλείς τη Φλωρεντία πόρνη είναι το πιο σοβαρό παράπτωμα που έχει ακουστεί ποτέ από ένα άτομο που κατέχει έναν τόσο σημαντικό θεσμικό ρόλο», είπε ο Μπετίνι.

«Σύμφωνα με την διευθύντρια του Μουσείου, λοιπόν, οι Φλωρεντινοί είναι τα παιδιά μιας ιερόδουλης και οι τουρίστες είναι οι πελάτες μιας ιερόδουλης; Η Χόλμπεργκ προσβάλλει την ιστορία της Φλωρεντίας, όπου εργάστηκε, προσβάλλει τη δουλειά χιλιάδων ανθρώπων και πάνω απ’ όλα προσβάλλει τους Φλωρεντινούς, την ίδια, που ως μη Φλωρεντινή χρωστάει πολλά στη Φλωρεντία».

 

Με πληροφορίες από CNN

 

«Με τον οργασμό, οι άνθρωποι πασχίζουν για τη λήθη»: Η συντονίστρια των ερωτικών σκηνών στο Poor Things του Λάνθιμου μιλά για τη συναίνεση, τα όργια και το «εγκεφαλικό σεξ»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: