Οι διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ και ο κυβερνητικός ανασχηματισμός στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Το Κυπριακό και οι τελευταίες διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ και η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» όπου αναφέρθηκε σε ανασχηματισμό, δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο της Κύπρου.

Επίσης προβάλλονται το σχέδιο «Αμάλθεια» και η άφιξη στην Αίγυπτο της ανθρωπιστικής βοήθειας που στάλθηκε από την Κύπρο για τη Γάζα καθώς και οι ανακρίσεις γύρω από το θάνατο του πεντάμηνου βρέφους σε νηπιαγωγείο στη Λάρνακα και το τετραπλό θανατηφόρο ανήμερα Πρωτοχρονιάς.

Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Εξουδετέρωσε το μισό υπουργικό» γράφει στο κύριο της πρωτοσέλιδο θέμα ότι σε μέγιστο πολιτικό ατόπημα υπέπεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» προαναγγέλλοντας ανασχηματισμό πριν τη συμπλήρωση των 18 μηνών διακυβέρνησης.

Γράφει αλλού ότι το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τη διεθνή κοινότητα να επιλέξει το σχέδιο «Αμάλθεια» για αποστολή βοήθειας. Σε άλλο θέμα, η «Α» γράφει για την έκδοση διατάγματος κράτησης για 44χρονο σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς στη Λεμεσό..

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Για κακοποίηση τεσσάρων βρεφών ελέγχεται η παιδοκόμος» γράφει στο κύριο της θέμα ότι καταθέσεις από γονείς για τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις που αφορούν κατ’ ισχυρισμό κακοποίηση βρεφών έχει πλέον στην κατοχή της η ανακριτική ομάδα που συστάθηκε στο ΤΑΕ Λευκωσίας εναντίον της παιδοκόμου από τη Λευκωσία.

Γράφει αλλού ότι μετά από βδομάδες περιδιάβασης στη Μεσόγειο, αρκετή ταλαιπωρία, σκοπέλους και πολιτικά εμπόδια, έφθασε στην Αίγυπτο η ανθρωπιστική βοήθεια της «Αμάλθειας» προς τη Γάζα. Γράφει επίσης για έκθεση της Επιτρόπου Διοίκησης σύμφωνα με την οποία το Υπουργείο Υγείας εγκρίνει ή απορρίπτει αιτήματα αποστολής ασθενών για θεραπεία εκτός ΓεΣΥ ή στο εξωτερικό χωρίς ενδελεχή έλεγχο του ιστορικού.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Περνούν κόκκινο με κλειστά μάτια» γράφει στο κύριο του θέμα ότι τον Δεκέμβριο 27 χιλιάδες καταγγελίες αφορούσαν παράβαση του ορίου ταχύτητας, 6 χιλιάδες παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και 760 χιλιάδες για χρήση κινητού τηλεφώνου.

Προβάλλει επίσης εικόνες ισοπέδωσης στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό της Πρωτοχρονιάς και γράφει ότι ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών.

Αλλού αναφέρει ότι έργα αξίας 320 εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζονται για επέκταση του λιμανιού στο Βασιλικό, ότι στόχος είναι ο αλλιμενισμός αρχικά 485 πλοίων ετησίως και ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου κατέθεσε περιβαλλοντική μελέτη.

Η «Χαραυγή» στο πρωτοσέλιδο τίτλο της «Μήνας βολιδοσκοπήσεων και επαφών για το Κυπριακό» γράφει ότι θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα εν αναμονή της καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ ενώ ο Κόλιν Στιούαρντ θα έχει συνάντηση με την Μαρία Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ στη Νέα Υόρκη πριν το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Γράφει επίσης ότι το ποσοστό που διαθέτει το κράτος για τον Πολιτισμό ανέρχεται στο «εξευτελιστικό 0,4%» και κάνει λόγο για έντονες αντιδράσεις από τους ανθρώπους του Πολιτισμού αλλά και λουκέτα φέρνουν οι αλλαγές στο ΘΥΜΕΛΗ.

Προβάλλει επίσης είδηση του ΚΥΠΕ για την έναρξη εργασιών συντήρησης μιας σειράς από έργα από τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» με κύριο τίτλο «Το πρώτο φορτίο βοήθειας για τη Γάζα φθάνει σε αιγυπτιακό λιμάνι» και γράφει ότι το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Κύπρο τον περασμένο μήνα ενώ η κυβέρνηση λέει πως θα ακολουθήσουν και άλλα.

Γράφει επίσης ότι η Αστυνομία έχει υποψίες ότι το πεντάμηνο βρέφος που πέθανε σε νηπιαγωγείο στη Λάρνακα απεβίωσε λόγω κακοποίησης. Αλλού αναφέρει ότι συνολικά 34 άτομα σκοτώθηκαν σε δυστυχήματα το 2023.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» με κύριο τίτλο «Σινιάλο από την Κομισιόν για εκποιήσεις» γράφει ότι οι προσπάθειες για εξεύρεση συναινετικών λύσεων με μη συνεργάσιμους δανειολήπτες έχουν εξαντληθεί.

Προβάλλει επίσης τους νέους κανονισμούς στο Airbnb για βιώσιμο τουρισμό. Γράφει επίσης ότι η Ινδία είναι η Πέμπτη παγκόσμια δύναμη.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Αιμιλία Χριστοφή
Λευκωσία, Κύπρος

Στη Νέα Υόρκη πάει ο Κόλιν Στιούαρτ για να εξυπηρετήσει και πάλι την Τουρκία: Θα ενημερώσει το Σ.Α. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις “καλές υπηρεσίες” για την Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: