H πίτσα που χώρισε την Ιταλία σε δύο στρατόπεδα: Διάσημος σεφ… τόλμησε να βάλει ανανά στο εμβληματικό φαγητό

Η πίτσα με ανανά του διάσημου Ναπολιτάνου σεφ που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις Photo via Instagram/sorbillo




Στην Ιταλία υπάρχουν ανεπίσημοι κανόνες γύρω από ένα τραπέζι και οι σημαντικότεροι έχουν να κάνουν με το τι υπάρχει επάνω σ’ αυτό. Ένας από αυτούς είναι πως μετά τις 11 το πρωί δεν πρέπει να πίνετε cappuccino, εκτός αν είστε τουρίστας. Σπαγγέτι μπολονέζε; Μια τρομακτική σκέψη. Ανανάς στην πίτσα; Αιρετικό – τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Ωστόσο, το 2024 μπορεί να αποδειχτεί η χρονιά που η πίτσα με ανανά θα κάνει την είσοδό της στην Ιταλία, χάρη στον Gino Sorbillo, τον διάσημο πιτσαδόρο από τη Νάπολη, ο οποίος πρόσθεσε αυτήν την εκδοχή της στο μενού του στη Via dei Tribunali, τον πιο γνωστό pizza street στην έτσι κι αλλιώς παγκόσμια πρωτεύουσα της πίτσας.

Η δημιουργία του Sorbillo, με το όνομα “Margherita con Ananas”, κοστίζει 7 ευρώ. Δεν είναι μια συνηθισμένη πίτσα: είναι μια pizza bianca (λευκή), χωρίς τη γνωστή μας σάλτσα ντομάτας, με τρία είδη τυριών και τον διπλοψημένο ανανά για περισσότερο καραμελωμένη γεύση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GINO SORBILLO ®️ (@sorbillo)

Ο Sorbillo, πιτσαδόρος τρίτης γενιάς, δήλωσε στο CNN ότι δημιούργησε το συγκεκριμένο είδος πίτσας για να «καταπολεμήσει την προκατάληψη στο φαγητό».

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι ακολουθούν την πλειονότητα και προσαρμόζουν τις απόψεις τους σύμφωνα με αυτά που ακούν», λέει ο ίδιος. «Τα τελευταία χρόνια παρατήρησα ότι πολλοί καταδίκαζαν συστατικά ή τρόπους προετοιμασίας φαγητού απλώς επειδή στο παρελθόν οι περισσότεροι δεν τα γνώριζαν, οπότε ήθελα να προσθέσω αυτά τα αμφιλεγόμενα συστατικά – που σε κάποιους φέρνουν αηδία – σε μια Νεαπολιτάνικη πίτσα, κάνοντας τα νόστιμα».

Το να γίνει αυτό στο κέντρο της Νάπολης, με την 3000ετή ιστορία της, στο σημείο το οποίο επέλεξε εκείνος, με τα 21 καταστήματά του παγκοσμίως συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Μαϊάμι, το Τόκιο και την Ίμπιζα, είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο, ανέφερε.

Ο ανανάς ψήνεται προηγουμένως στο φούρνο και μετά ψύχεται. Στη συνέχεια ο σεφ προσθέτει καπνιστό τυρί προβόλα, παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό, πριν βάλει την πίτσα στο ξυλόφουρνο του.

Photo via Instagram/Sobrillo

Όταν βγαίνει από το φούρνο, ρίχνει κομματάκια από δύο είδη καπνιστού cacioricotta γύρω από την κόρα: ένα από τη Σαρδηνία και ένα από βουβάλια στη γειτονική περιοχή του Cilento.

«Γίνεται πραγματικά νόστιμο», επιμένει.

Σάλος που δεν λιώνει στο στόμα

Γευστικός ή όχι, ο ανανάς στην πίτσα είναι ανάθεμα για τους περισσότερους Ιταλούς και η πίτσα του – την οποία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα – δεν έχει τύχει και την πιο ευνοϊκής κριτικής. Ο Sorbillo είπε ότι έχει αρχίσει να δέχεται προσβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η πίτσα του συζητείται ακόμη και στην εθνική τηλεόραση.

Ισχυρίζεται ωστόσο ότι όσοι ήταν αρκετά περίεργοι να το δοκιμάσουν ήταν ευνοϊκοί.

«Πριν το κυκλοφορήσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το έβαλα στο μενού χωρίς να πω τίποτα για μερικές εβδομάδες και πολλοί άνθρωποι το παρήγγειλαν, ακόμη και Ναπολιτάνοι», λέει.

«Αλλά η Ιταλία είναι χωρισμένη στα δύο ως προς αυτό. Και όχι μόνο η Ιταλία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι γενικά δεν είναι περίεργοι. Δεν έχουν εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε διαφορετικό».

H δημοσιογράφος Barbara Politi που έσπευσε κατευθείαν στη Νάπολη για να το δοκιμάσει, ήταν θετική.

«Είναι καλό, φρέσκο, είμαι υπέρ αυτού», είπε. «Γνωρίζατε ότι ο ανανάς ήταν μέρος της διατροφικής κουλτούρας της Ευρώπης από τότε που ο Χριστόφορος Κολόμβος τον δοκίμασε στη Γουαδελούπη το 1493 και τον έφερε πίσω; Μου άρεσε, μοιάζει λίγο με το σούσι – στην αρχή μπορεί να μην το λατρέψεις, αλλά μετά το λατρεύεις».

Μάλιστα, ο Sorbillo έχει ήδη χρησιμοποιήσει την κριτική για να δημιουργήσει άλλη μια αμφιλεγόμενη πίτσα.

«Όταν βγήκε η πίτσα με ανανά, κάποιος έγραψε: «Τώρα δες αν μπορείς να κάνεις κέτσαπ, οπότε το έκανα», είπε. «Και μια άλλη σειρά ξεκίνησε».

Ωστόσο, δεν ήταν συνηθισμένο κέτσαπ. Αντίθετα, χρησιμοποίησε σπιτική σάλτσα από κόκκινες και κίτρινες ιταλικές ντομάτες datterino, σε λευκή βάση με καπνιστή provola. Στη συνέχεια βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να το τρώει θριαμβευτικά, περιτριγυρισμένος από μπουκάλια σπιτικής κέτσαπ, λέγοντάς το «καλό».

«Το μόνο που χρειάζεται να αλλάξετε είναι ένα συστατικό ή ένα προπαρασκευαστικό βήμα και δημιουργείτε ένα εντελώς νέο πράγμα», λέει.

«Είμαι σίγουρος ότι σύντομα η πίτσα με ανανά θα εμφανιστεί στα μενού κι άλλων πιτσαριών στη Νάπολη – και όχι μόνο στη Νάπολη».

Με πληροφορίες από CNN

Το Vegan lifestyle εξαπλώνεται στην Ευρώπη: 6,62 εκατ οπαδοί μετρήθηκαν το 2023 για να φτάσουν τους 8,25 εκατ το 2024- Το Veganuary το μεγάλο φεστιβάλ [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: