H υδροξυχλωροκίνη -αγαπημένη θεραπεία των Τραμπ, Μπολσονάρο- ίσως προκάλεσε 17.000 θανάτους στην πρώτη φάση του Covid

A nurse holds a dose of the anti-malarial drug hydroxychloroquine, which is reportedly showing good results in the treatment of COVID-19 patients, at the Intensive Care Unit (ICU) of Morales Meseguer Hospital in Murcia, Spain, 25 April 2020, during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic. According to health workers at the Morales Meseguer ICU, one of the hardest parts to deal with during the coronavirus crisis has been not being able to hold the hand of the dying persons as there was a high risk of contagion. EPA/MARCIAL GUILLEN




Σχεδόν 17.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους από τη λήψη υδροξυχλωροκίνης κατά το πρώτο κύμα του COVID, σύμφωνα με μελέτη Γάλλων ερευνητών.

Το φάρμακο κατά της ελονοσίας συνταγογραφήθηκε σε ορισμένους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, «παρά την απουσία στοιχείων που τεκμηριώνουν τα κλινικά οφέλη του», επισημαίνουν οι ερευνητές στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του Biomedicine.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου 16.990 άνθρωποι σε έξι χώρες -Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ- μπορεί να έχασαν τη ζωή τους συνεπεία της χορήγησης αυτής της ουσίας, η οποία έχει χορηγηθεί και στους Τραμπ, Μπολσονάρο.

Ο αριθμός προκύπτει με βάση μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό Nature το 2021, η οποία ανέφερε αύξηση 11 τοις εκατό στο ποσοστό θνησιμότητας, που συνδέεται με τη συνταγογράφηση της εν λόγω ουσίας κατά του COVID-19, λόγω των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων όπως οι διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και η χρήση του αντί για άλλες αποτελεσματικές θεραπείες.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Λυών της Γαλλίας και του Κεμπέκ του Καναδά χρησιμοποίησαν αυτόν τον αριθμό για να αναλύσουν δεδομένα νοσηλείας για COVID σε καθεμία από τις έξι χώρες, σε σχέση με την έκθεση στην υδροξυχλωροκίνη και την αύξηση του σχετικού κινδύνου θανάτου που συνδέεται με το φάρμακο.

Στην πραγματικότητα, λένε ότι ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος δεδομένου ότι η μελέτη αφορά μόνο έξι χώρες από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, όταν το φάρμακο συνταγογραφήθηκε πολύ ευρύτερα.

Η υδροξυχλωροκίνη uεωρήθηκε επίσης κάτι σαν «θαυματουργή θεραπεία» από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε πει : «Τι έχεετα να χάσετε; Παρ’τε την».

Με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: