Για πρώτη φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχεται ότι το Κογκρέσο συνδέει την ένταξη της Σουηδίας με την πώληση των F-16 στην Τουρκία: Βαρύ το κλίμα για την Άγκυρα

U.S. Department of State Spokesperson Mathew Miller moderates a press availability with Secretary of State Antony J. Blinken at the U.S. Embassy in Beijing, China. State Department photo by Chuck Kennedy




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύουμε ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των (μαχητικών) F-16 στην Τουρκία πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδιας στο ΝΑΤΟ αλλά υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα.

Τα παραπάνω ανέφερε στην ενημέρωση των ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Επέρριψε την ευθύνη στην Τουρκία για το γεγονός ότι το Κογκρέσο θέτει εμπόδια στην πώληση των F-16 για στην ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Σημείωσε και τα εξής:

Δεν θέλω λοιπόν να σχολιάσω πότε θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε.

Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς. Και θα πω ότι νομίζω ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδιας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος στέλνοντας μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι πρέπει να σταματήσει το παιγνίδι του εκβιασμού στην αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα μας Hellas Journal:

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν σκέφτεται να εντάξει και την Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας επίσκεψης του στην ευρύτερη περιοχή, και να το πράξει πριν πάει στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, εφόσον όλα πάνε καλά και επιχειρήσει μία νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή, θα κάνει ένα σταθμό στην Άγκυρα στις 7 Ιανουαρίου και ένα στην Ελλάδα, την προηγούμενη μέρα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν σκέφτεται να επισκεφθεί και την Ελλάδα: Πληροφορίες για ανάρμοστο παζάρι μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας που περιλαμβάνει και τα “ελληνικά” F-35

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: