Επιθετική κίνηση των δικηγόρων του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ: Ζητούν χωριστή δίκη από τη σύζυγό του, Ναντίν, αισιοδοξούν για την αθωότητά του… (video)

epa10886183 Democratic Senator from New Jersey Bob Menendez (C) and his wife Nadine (C-R) depart US federal court after a hearing following his indictment this week on bribery charges in New York, New York, USA, 27 September 2023. EPA, JUSTIN LANE




Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), είναι βέβαιος ότι θα αθωωθεί και θα αποδείξει το κυνηγητό των εισαγγελέων εναντίον του. Οι δικηγόροι του προοχώρησαν τελευταία σε επιθετικές κινήσεις, που μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Αμερικανός πολιτικός και η σύζυγός του Ναντίν, ως γνωστό, κατηγορήθηκαν και οι δύο το περασμένο φθινόπωρο σε μια ευρεία ομοσπονδιακή υπόθεση διαφθοράς για αποδοχή δωροδοκιών σε μετρητά και χρυσό.

Τώρα, ο ίδιος ο γάμος τους είναι το επίκεντρο ενός νέου νομικού επιχειρήματος, αναφέρει η εφημερίδα New York Times. Τόσο ο κ. Μενέντεζ όσο και η σύζυγός του, Ναντίν, επιδιώκουν να χωρίσουν την υπόθεσή τους και να έχουν ξεχωριστές δίκες, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε ο καθένας από τους δικηγόρους τους αργά τη Δευτέρα.

Στο αίτημά της προς έναν ομοσπονδιακό δικαστή, η κ. Mενένετζ είπε ότι κατανοούσε πως ο γερουσιαστής μπορεί να αποφασίσει να καταθέσει στη δίκη τους, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάιο στο Μανχάταν.

«Η κατάθεσή του», έγραψαν οι δικηγόροι της, «θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αποκάλυψη εμπιστευτικών συζυγικών επικοινωνιών με την κ. Μενέντεζ που ο γερουσιαστής Μενέντεζ θεωρεί ουσιώδεις και ουσιαστικές για την υπεράσπισή του».

Οι σύζυγοι δεν μπορούν συνήθως να εξαναγκαστούν να καταθέσουν ο ένας εναντίον του άλλου. Και η κυρία Μενέντεζ θέλει να διατηρήσει το απόρρητο των επικοινωνιών της με τον σύζυγό της, έγραψαν οι δικηγόροι της στον δικαστή, Σίντνεϊ Χ. Στάιν (Sidney H. Stein), του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου.

Οι δικηγόροι του γερουσιαστή, σε μια σύντομη ενημέρωση που κατατέθηκε αρκετές ώρες αργότερα, έκαναν παρόμοιο επιχείρημα.

Μια κοινή δίκη «θα ανάγκαζε τον γερουσιαστή Μενέντεζ να κάνει μια αδύνατη και προκατειλημμένη επιλογή μεταξύ του να καταθέσει για λογαριασμό του και να ασκήσει το συζυγικό του προνόμιο για να αποφύγει να μετατραπεί μέσω της αντιπαράθεσης σε μάρτυρα κατά της συζύγου του», έγραψαν στη νέα νομική κατάθεση.

Το ασυνήθιστο αίτημα έρχεται αφότου ο κ. Μενέντεζ, Δημοκρατικός, ανέβηκε στο βήμα της Γερουσίας πριν από μια εβδομάδα για να αντικρούσει επιθετικά τις κατηγορίες εναντίον του.

Αυτός, η σύζυγός του και ένας επιχειρηματίας από τη Νέα Ιερσέη, ο Βάελ Χάνα (Wael Hana), έχουν κατηγορηθεί όλοι ότι συμμετείχαν σε μια συνωμοσία για την ανταλλαγή πολιτικών ευεργεσιών με ράβδους χρυσού, προκειμένου ο κ. Μενέντεζ να ενεργεί ως μη εγγεγραμμένος πράκτορας της Αιγύπτου, καθώς και να παίρνουν δωροδοκίες για να βοηθήσουν την κυβέρνηση του Κατάρ.

Τέλος, του αποδίδουν προσπάθειες να εμποδίσει τις ποινικές έρευνες συμμάχων του στη Νέα Ιερσέη.

«Είμαι αθώος», είπε ο κ. Μενέντεζ στη Γερουσία, «και σκοπεύω να αποδείξω την αθωότητά μου».

Οι δικηγόροι του κατέθεσαν υπόμνημα την επόμενη μέρα, στις 10 Ιανουαρίου, ζητώντας να απορριφθούν εντελώς οι κατηγορίες του κ. Μενέντεζ, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελείς με υπερβολικό ζήλο ποινικοποιούσαν την κανονική νομοθετική δραστηριότητα και παραβιάζουν τη συνταγματική προστασία που παρέχεται στα μέλη του Κογκρέσου.

Ο δικηγόρος του κ. Μενέντεζ, Αβι Γουέιτζμαν (Avi Weitzman), συνέχισε τη Δευτέρα να προσπαθεί να βρει ελαττώματα στην υπόθεση της κυβέρνησης, αποκαλώντας το «σκάφος που έχει διαρροές, που βυθίζεται». Το νομικό έγγραφο υποστηρίζει επίσης ότι η υπόθεση κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο σε λάθος δικαιοδοσία και θα πρέπει να μεταφερθεί στη Νέα Ιερσέη.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα New York Times, Benjamin Weiser και Tracey Tully – Nadine Menendez Wants Her Own Trial. So Does Her Husband

Το άγριο κυνηγητό εναντίον του γερουσιαστή Μενέντεζ έχει ημερομηνία λήξης: Απορίας άξιο ότι δεν προσπάθησαν ακόμα να εμπλέξουν την Ελλάδα και την Κύπρο (videos)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: