Το άγριο κυνηγητό εναντίον του γερουσιαστή Μενέντεζ έχει ημερομηνία λήξης: Απορίας άξιο ότι δεν προσπάθησαν ακόμα να εμπλέξουν την Ελλάδα και την Κύπρο (videos)

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ κατά την ομιλία του ενώπιον της Γερουσίας. Φωτογραφία Hellas Journal, via You Tube, ABC News




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez – Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) εκφώνησε χθες μια ισχυρή ομιλία, που ήταν γροθιά στο στομάχι για όσους εμπλέκονται στην εκστρατεία να του κλείσουν το στόμα.

Διότι αυτό γίνεται στην πραγματικότητα. Ο κ. Μενέντεζ πρέπει να σταματήσει να έχει γνώμη για τα σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής, από το Ιράν και την Κούβα, μέχρι την κατοχική Τουρκία και το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.

Είναι εμπόδιο στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του σημερινού Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνεχίζει να πολεμά τον γερουσιαστή από την εποχή της προεδρίας του Μπάρακ Ομπάμα. Πρόκειται για “σύστημα”. Ο κ. Ομπάμα, άρα και ο τότε αντιπρόεδρος Μπάιντεν, δεν χώνεψαν ποτέ ότι ο κ. Μενέντεζ στάθηκε απέναντι της πολιτικής τους για την Κούβα, το Ιράν, τη Συρία και την Τουρκία.

Θα έλεγα ότι ήταν και μία συναισθηματική ομιλία, καθώς κινδυνεύει να τερματίσει μία λαμπρή καριέρα με την κατηγορία του …πράκτορα ξένων χωρών. Είναι απορίας άξιο ότι δεν τον έχουν κατηγορήσει ακόμα και για τη βοήθεια που πρόσφερε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά, είναι τόσο αδίστακτοι οι αντίπαλοί του, που δεν θα εκπλαγώ καθόλου, εάν του απευθύνουν κατηγορητήριο και για τον φιλελληνισμό του.

  • Ο γερουσιαστής αρνήθηκε με σθένος τις κατηγορίες. Αρνήθηκε ότι έχει λάβει πολυτελή δώρα σε αντάλλαγμα για να βοηθήσει την κυβέρνηση του Κατάρ και την Αίγυπτο του στρατηγού αλ Σίσι. Όσοι γνωρίζουμε τον κ. Μενέντεζ ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι είχε ταχθεί αναφανδόν εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος του Καϊρου, άσχετα αν αποτελεί σύμμαχο της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και έπεισε. Και είναι πεπεισμένος ότι το δικαστήριο θα τον αθωώσει.

Την ίδια στιγμή έκανε φανερό πως δεν είναι έτοιμος να παραιτηθεί, αντίθετα θα παλέψει εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης (και του Λευκού Οίκου) για να κερδίσει τη δίκη και να αποδείξει την αθωότητά του. Το έκανε και το 2017 απέναντι σε πιο βαριές κατηγορίες.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ, μια εβδομάδα αφότου οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατέθεσαν δεύτερο κατηγορητήριο εναντίον του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έλαβε «απολύτως τίποτα» από το Κατάρ και επέκρινε έντονα -όπως σημειώνουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης- αυτό που υποστήριξε ότι είναι μια αδυσώπητη εκστρατεία των εισαγγελέων για να τον αναγκάσουν να παραιτηθεί.

Συνέδεσε δε την εκστρατεία της κυβέρνησης εναντίον του και με την προσπάθεια του Λευκού Οίκου να πουλήσει τα μαχητικά F-16 στην Τουρκία.

Δήλωσε συγκεκριμένα και καταγράφω:

«Επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι για την (αμερικανική) κυβέρνηση, το πολιτικό κατεστημένο και για τους επικριτές μου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να φύγω από το προσκήνιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί ευκολότερα μια άδικη συμφωνία για το μεταναστευτικό ή μια νέα συμφωνία με το Ιράν να είναι πιο πιθανή, να υπάρξει άνοιγμα προς το καθεστώς των Κάστρο ή να οριστικοποιηθεί η πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Το καταλαβαίνω, είπε και συνέχισε: Αλλά δεν θα κάνω στην άκρη για να επιτρέψω να συμβούν αυτά τα πράγματα, στο όνομα της πολιτικής σκοπιμότητας. Δεν διάλεξα ποτέ τον εύκολο δρόμο. Ποτέ δεν θα το έκανα, ποτέ και δεν θα το κάνω τώρα.

Είναι φανερό ότι ο κ. Μενέντεζ επέλεξε να αντιμετωπίσει με κάθε νόμιμο μέσο που έχει στη διάθεση του τις κατηγορίες εναντίον του.

Από την ομιλία του εξάγεται το συμπέρασμα ότι η παρούσα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν τον κυνηγά επειδή βρέθηκε απέναντι της σε διάφορα θέματα.

Η δίκη θα γίνει τον Μάιο και αν αθωωθεί, όπως πιστεύει, θα είναι ξανά υποψήφιος για τη Γερουσία. Θα είναι μία δύσκολη εκλογική μάχη, καθώς η κυβέρνηση με την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του, τον δίκασε στην κοινή γνώμη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Νιου Τζέρσεϊ, που είναι βουτηγμένο στη διαφθορά, εκβιάζει τον γερουσιαστή για να παραιτηθεί. Αλλά έχει πολλά ράμματα για τη γούνα τους, και ιδιαίτερα για τον κυβερνήτη της πολιτείας, που πλασάρει τη σύζυγό του -πρώην μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος- για να αντικαταστησει τον κ. Μενέντεζ.

Το ίδιο έργο το είδαμε και το 2017. Τότε κέρδισε τη δίκη. Θα προσπαθήσει να επιτύχει το ίδιο και τώρα, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος να έχουν ξανά ένα μεγάλο σύμμαχο στην Ουάσιγκτον.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Με μία γρήγορη ματιά στον παγκόσμιο χάρτη και τις εστίες συγκρούσεων επιβεβαιώνεται ότι η Τουρκία και η Αμερική δεν συμφωνούν πουθενά: Ο κ. Μπάιντεν “πυροβολεί” τα πόδια του…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: