Ένα έτος πυκνό σε γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για την Κυπριακή Δημοκρατία: Ο υπουργός Εξωτερικών Κόμπος γράφει στην ειδική έκδοση του “Φιλελεύθερου”

Foreign Minister of Cyprus Constantinos Kombos met with EU Commissioner Ylva Johansson. Photo via Twitter, Cyprus MFA, @CyprusMFA




Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΜΠΟΥ*

Το 2024 θα είναι, αναμφίβολα, πυκνό σε γεωπολιτικές προκλήσεις αλλά ενδεχομένως και σε ευκαιρίες. Η δυνατότητα προσαρμογής σε εξελίξεις που επαναδιατάσουν τη διεθνή τάξη πραγμάτων, συνιστά παράγοντα που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) καθοδηγείται από τον στόχο της μεγέθυνσης του αποτυπώματός μας διά της επιδίωξης συγκεκριμένων αντικειμενικών σκοπών.

Ενδεικτικά, έχει τονιστεί ότι η ΚΔ διαχρονικά διατηρεί άριστες σχέσεις με τα κράτη της περιοχής μας συνεπεία της μακροχρόνιας και μεθοδικής εργασίας προκατόχων, και της απτής ειλικρινούς συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και ως κομβικό μέρος μηχανισμών περιφερειακής πολυμέρειας.

Η ιδιότητα του κράτους μέλους (ΚΜ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), δρα καταλυτικά ως προς την ενίσχυση του ρόλου μας στην περιοχή και αντίστροφα. Το 2023, η ΚΔ, πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων της, συνέδραμε καταλυτικά για την εκκένωση αμάχων από το Σουδάν μέσα από το Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ».

  • Ομοίως, ως προς τη διευκόλυνση απομάκρυνσης πολιτών τρίτων χωρών από το Ισραήλ, καθώς και με την συντονισμένη συνεργασία με δεκάδες άλλα κράτη για την προετοιμασία εκκένωσης τεράστιου αριθμού πολιτών σε περίπτωση της επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες. Δεδομένα, αποδείξαμε την αξιοπιστία μας ως ασφαλής λιμένας σε περιόδους κρίσεων.

Επιπρόσθετα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, διαμορφώσαμε ολοκληρωμένη πρωτοβουλία για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για ενίσχυση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Θέσαμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ένα δυναμικό εργαλείο με άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροχρόνιο ορίζοντα εφαρμογής. Δώσαμε επιλογές υλοποίησης, στηριζόμενοι στην ύπαρξη κατάλληλων υποδομών και τονίζοντας τη δυνατότητα διασφάλισης ελεγχόμενων φορτίων.

Προσφέραμε μια ολοκληρωμένη επιλογή που δεν υπήρχε. Ο τεχνικός διάλογος έχει ωριμάσει και δράσαμε καθοδηγημένοι από την εξαρχής σαφή διευκρίνιση ότι η ενεργοποίηση της πρότασης και η υλοποίησή της εξαρτάται από το Ισραήλ, καθώς και από παράγοντες ασφαλείας επί του εδάφους.

Η ΚΔ δεν έμεινε απαθής, αλλά έδρασε συντεταγμένα και μεθοδικά αποσκοπώντας στη συμμετοχή σε μια συζήτηση για την οποία η διεθνής κοινότητα ομονοεί ως προς την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που καθημερινά κλιμακώνεται.

Αξίζει να τονιστεί ότι η ΚΔ προσφέρει μια επιλογή στην οποία η συνεργασία με άλλα κράτη είναι απαραίτητη και έχει προχωρήσει στο βαθμό που οι δυνατότητες μας το επιτρέπουν.

Εντός του 2024, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τις εξελίξεις, μετουσιώνοντας στην πράξη το ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 2024 αποτελεί χρονιά αλλαγών για την ΕΕ, με τους ευρωπαίους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην έναρξη ενός νέου θεσμικού κύκλου. Η ΕΕ αντιμετωπίζει πολυεπίπεδες και πολλαπλές προκλήσεις, έχει δοκιμαστεί και θα συνεχίζει να δοκιμάζεται. Ωφείλει, όμως, να συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελιξεις και να αποτελεί πρότυπο αρχών και αξιών.

  • Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά και για τη διεύρυνση έχει ξεκινήσει και συμμετέχουμε πλήρως στις διεργασίες. Επιπρόσθετα, παραμείναμε σταθεροί στην στήριξη της Ουκρανίας ως ΚΜ με πλήρη ευθυγράμμιση με την πολιτική της ΕΕ.

Για την Κύπρο, το 2024 σηματοδοτεί την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η ένταξή μας στην ΕΕ έφερε οφέλη και υποχρεώσεις. Είκοσι χρόνια μετά, η Κύπρος θεσμικά αλλά και ουσιαστικά, αποτελεί κομμάτι της Ένωσης. Ξεκινήσαμε τις προετοιμασίες για την άσκηση, για δεύτερη φορά, της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Με την ωριμότητα και εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, είμαστε έτοιμοι να ηγηθούμε των εργασιών του Συμβουλίου, με αυτοπεποίθηση, στοχοπροσήλωση και σε πνεύμα συναίνεσης.

Tο 2024 η Κύπρος αναλαμβάνει επίσης, την Προεδρία των MED9, ενός σχηματισμού που στοχεύει στη διαμόρφωση κοινής προσέγγισης των Μεσογειακών χωρών που είναι και ΚΜ της ΕΕ.

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει συναντήσεις των Ηγετών, των Υπουργών Εξωτερικών και άλλων αξιωματούχων των MED9, με επίκεντρο τις τρέχουσες προκλήσεις αλλά και των προτεραιοτήτων που θέτουμε υπό την ιδιότητα της προεδρεύουσας χώρας.

Το 2024 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή. Αδιαμφισβήτητα, το κυπριακό πρόβλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς.

ενέργειες μας, έχουν στόχο την αναμόχλευση της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαστήκαμε για διορισμό απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, το οποίο βλέπουμε να μετουσιώνεται σε πράξη. Χρησιμοποιήσαμε την ιδιότητα του ΚΜ της ΕΕ για να επανέλθει το Κυπριακό στην ευρωπαϊκή και διεθνή ατζέντα και συνεχίζουμε να επιδιώκουμε το διορισμό εκπροσώπου της ΕΕ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα ενεργοποιήσαμε τις δυνατότητες που οι συγκυρίες και εξελίξεις διαμόρφωσαν, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή διάσταση και η διεθνής κοινότητα είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Προσεγγίζουμε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή και ετοιμότητα για εμπλοκή σε ένα διάλογο από το σημείο που διεκόπει στο Κράν Μοντανά, που θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολό του. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αρθεί το αδιέξοδο, πάντοτε και αποκλειστικά μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο.

* Κωνσταντίνος Κόμπος
Υπουργός Εξωτερικών
Άρθρο στη ψηφιακή, συλλεκτική έκδοση του Φιλελευθέρου «Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΟ 2024! ΕΤΟΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ» που διατίθεται δωρεάν μέσω του philenews.com

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η κατοχική Τουρκία διώκει όποιον έχει άποψη στα κατεχόμενα και θεωρεί ότι βρίσκεται απέναντι της: Παραπέμπει σε “δίκη” τρεις σημαντικούς Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: