Η κατοχική Τουρκία διώκει όποιον έχει άποψη στα κατεχόμενα και θεωρεί ότι βρίσκεται απέναντι της: Παραπέμπει σε “δίκη” τρεις σημαντικούς Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ στο γραφείο του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Φωτογραφία από την εφημερίδα Πολίτης




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Στην κατεχόμενη Κύπρο όποιος έχει αντίθετη άποψη, ενοχλεί την Τουρκία διώκεται. Στην κατεχόμενη Κύπρο, η εξάρτηση από την Άγκυρα, οι πιέσεις προς τους Τουρκοκύπριους, που αντιτίθενται στην Τουρκία, είναι ασφυκτικές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν δέχεται ενστάσεις, ούτε άλλες απόψεις. Δεν θέλει από τους πολιτικούς να έχουν θέσεις, απόψεις αλλά ούτε και από τους πολίτες.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κάποιες εξελίξεις γύρω από τα ζητήματα αυτά, με δυο περιπτώσεις.

Οι αρθρογράφοι της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αβρούπα» Σενέρ Λεβέντ, Μεχμέτ Λεβέντ και Αλί Οσμάν Ταμπάκ, θα παραπεμφθούν στο «κακουργιοδικείο» για υπόθεση που εκκρεμεί εναντίον τους. Κι αυτό γιατί προχώρησαν στην αναδημοσίευση άρθρου από τουρκική εφημερίδα.

Είχε αναδημοσιευθεί από την τουρκική εφημερίδα «Yeni Çag» άρθρο του Μουράτ Αγιράλ με τίτλο «Τί γίνεται στην (παράνομη) “τδβκ”;». Το άρθρο αυτό θεωρήθηκε ότι θίγει το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σενέρ Λεβέντ είχε καταδικαστεί και στο παρελθόν για τη δημοσίευση μιας γελοιογραφίας, που θεωρήθηκε από την Άγκυρα ως «προσβλητική», για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Λεβέντ, ο οποίος ο ίδιος είχε ανακοινώσει την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, σημείωνε τότε σε ανάρτησή του τα εξής:

  • «Δικασθήκαμε και αθωωθήκαμε σε δικό μας ‘δικαστήριο’ για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο, επειδή δεν αναγνώρισαν την απόφαση του δικαστηρίου μας, ξεκίνησαν νέα δίκη για την ίδια υπόθεση στην Άγκυρα. Και με καταδίκασαν ερήμην μου».
  • Τόνιζε δε ότι «η φασιστική κυβέρνηση στην Άγκυρα, η οποία έχει εντείνει τις πιέσεις της προς εμάς, στοχεύει και προσπαθεί να εκφοβίσει στη χώρα μας όλους όσους αντιτίθενται στην ίδια.
  • Όπως εκείνοι δεν αναγνωρίζουν την απόφαση του δικού μας ‘δικαστηρίου’ και εγώ δεν αναγνωρίζω την απόφαση του δικού τους δικαστηρίου. Η δικαιοσύνη που έχει στριμωχτεί ανάμεσα στα δύο χείλη ενός δικτάτορα είναι ήδη νεκρή στην Τουρκία». 

Ο εκδότης της «Αβρούπα», Σιενέρ Λεβέντ, βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο του κατοχικού καθεστώτος, επειδή εκφράζει μια αντικατοχική γραμμή. Επειδή  είναι απέναντι στην κατοχική δύναμη και είναι υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μια άλλη περίπτωση, προ ημερών, ένας Τουρκοκύπριος αθλητικογράφος, ο Γκιουρέν Τιλκί, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, εξαιτίας καταδίκης που εκκρεμούσε εναντίον του για προσβολή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν τέσσερα χρόνια ο Τιλκί είχε κάνει μια ανάρτηση στο Twitter για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλατασαράι – Φενερμπαχτσέ, γράφοντας ότι «αυτό το τελευταίο γκολ για τον Ταγίπ Ερντογάν…». Είχε δικαστεί ερήμην και με την μετάβαση του στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθηκε.

Το  καθεστώς της Άγκυρας δικάζει και καταδικάζει πολίτες άλλου κράτους. Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά είναι… λεπτομέρειες για την Άγκυρα, που ενεργεί ανενόχλητα.  Η Τουρκία θεωρεί την κατεχόμενη Κύπρο «δική της περιοχή», τσιφλίκι της.

Αυτό προφανώς και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Πρέπει να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ε.Ε.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Στην Κύπρο ξέρουν τι σημαίνει εθνοκάθαρση και εποικισμός: Οι Ελληνοκύπριοι έχουν απέναντι μια κατοχική δύναμη, που λειτουργεί στη λογική της επιβολής, όπως και το Ισραήλ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: