Δραματική υποχώρηση του Ερντογάν στο παραπέντε: Επέτρεψε στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, υπό την απειλή της Ουάσιγκτον για μονομερή ενίσχυση της Ελλάδας!

epa11101570 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) and Iranian President Ebrahim Raisi (L) attend a press conference after their meeting at the presidential palace in Ankara, Turkey, 24 January 2024. EPA, NECATI SAVAS




Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε δραματική υποχώρηση από τις αντιαμερικανικές θέσεις του και υπέγραψε το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά την επικύρωση του σχετικού νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δημοσιεύτηκε στη τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την έγκριση της κύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι λόγοι της υποχώρησης του Ερντογάν δεν έγιναν επίσημα γνωστοί, αλλά ανεπίσημα κυκλοφόρησε ότι αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον αμερικανικό εκβιασμό, μετά από τελεσίγραφο που του έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο τελευταίος φέρεται να του διεμήνησε ότι θα προχωρούσε στην στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας και θα απέρριπτε το τουρκικό αίτημα για την αγορά των μαχητικών F-16.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον χαιρέτισε από την πλευρά του την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Χαιρετίζουμε την έγκριση από την Τουρκία της επικύρωσης (του πρωτοκόλλου) για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με αυτήν επιτυγχάνεται ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Κρίστερσον σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Χθες, και μετά την υπογραφή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συνεδρίασε στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας. Στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνεδρίαση δεν γίνεται κάποια αναφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όπως συνηθιζόταν στο παρελθόν.

Στο κείμενο γίνεται επίκληση της Συνθήκης του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών στην παράγραφο που αφορά στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Σημειώνεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για ειρήνη και σταθερότητα με βάση τις πρόνοιες στη Συνθήκης.

«Επισημάνθηκε η σημασία του τερματισμού του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ο οποίος αυξάνει τους περιφερειακούς και παγκόσμιους κινδύνους, με την άμεση κατάπαυση του πυρός και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης και δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα μέσω πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της επισιτιστικής ασφάλειας και πρακτικών όπως η ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρώντας σχολαστικά τις προσεγγίσεις και τις πρακτικές της που αποσκοπούν στην εξάλειψη των υφιστάμενων κινδύνων στο πλαίσιο του καθεστώτος του Μοντρέ», αναφέρεται στο κείμενο.

Η Τουρκία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα επιτρέψει την υπονόμευση της Συνθήκης του Μοντρέ. Μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Άγκυρα επικαλέστηκε το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ και έκλεισε τα Στενά για τα πολεμικά πλοία τόσο των εμπλεκόμενων μερών, όσο και των μη παράκτιων κρατών. Πρόσφατα, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι τα ναρκαλιευτικά που δώρισε το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία δεν θα επιτραπεί να περάσουν από τα Στενά, ενώ ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, ναύαρχος Ερτζουμεντ Τατλίογλου, δήλωσε σε ομιλία του τον Οκτώβριο ότι «δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ και την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα».

Ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ήταν η τρομοκρατία και συγκεκριμένα η αντιμετώπιση της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ, των Γκιουλενιστών, τους οποίους η κυβέρνηση κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και του Ισλαμικού Κράτους.

Για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται αναφορά στην ανάγκη επίτευξης ειρήνης στη βάση των συνόρων του 1967, χωρίς όμως να γίνεται ρητή αναφορά σε λύση δύο κρατών, όπως σταθερά προτάσσει ο πρόεδρος Ερντογάν. Συγκεκριμένα, στο ανακοινωθέν σημειώνεται ότι «η Τουρκία θα διατηρήσει την επίμονη και αποφασιστική της στάση για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Γάζα, να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, να επιτευχθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στη βάση των συνόρων του 1967 και να μεταρρυθμιστεί το διεθνές σύστημα».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Σομαλία και το Σουδάν και «δηλώθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίλυση των τρεχόντων ζητημάτων σε επαφή με τα αρμόδια μέρη, υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα των φιλικών και αδελφών χωρών».

Πληροφορίες της Hellas Journal – ΑΚΟΜΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε: Οι τρεις άξονες της σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς: Αναμένεται να αποσταλεί η επιστολή στο Κογκρέσο για τα ελληνικά F-35

Το «πακέτο» του γερουσιαστή Μενέντεζ σώζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια, παίρνει τα F-35 και άλλο υλικό: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν τόλμησε να αφαιρέσει τίποτα από το κείμενο… (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: