Το «πακέτο» του γερουσιαστή Μενέντεζ σώζει την Ελλάδα για πολλά χρόνια, παίρνει τα F-35 και άλλο υλικό: Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν τόλμησε να αφαιρέσει τίποτα από το κείμενο… (video)

FILE PHOTO: epa11087912 Democratic Senator from New Jersey Robert Menendez (C) speaks to reporters on his way to the Senate floor to vote on a stopgap bill to fund the federal government in the US Capitol in Washington, DC, USA, 18 January 2024. EPA, JIM LO SCALZO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Νέα Υόρκη

Σήμερα, το αργότερο αύριο, και εφόσον δεν υποχωρήσει την τελευταία στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να ανακοινωθεί η συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης με την Αθήνα και την Άγκυρα για την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και των F-16 στην Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται ότι θα αποστείλει τα αιτήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας στις Επιτροπές Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα -εκτός των F-35- θα λάβει και αμερικανικό πολεμικό υλικό που έχουν μεγάλη ανάγκη οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Τουρκία με τη σειρά της, θα αποκτήσει τα F-16, αλλά ο Λευκός Οίκος θα δεσμευθεί ότι αν η κατοχική χώρα αρχίσει ξανά τις απειλές εναντίον της Ελλάδας, αυτό θα έχει επιπτώσεις στη συμφωνία για τα αμερικανικά μαχητικά. Πιθανότατα θα ανασταλεί η συμφωνία, όπως συνέβη και με τα F-35 που ήδη είχε αγοράσει η Τουρκία, το 2018, και τα οποία δεν προσγειώθηκαν ποτέ στα τουρκικά στρατιωτικά αεροδρόμια.

Σημαντικό ρόλο σε εκείνη την καταλυτική ήττα της Τουρκίας έπαιξε η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, και ειδικά η οργάνωση HALC και ο Νίκος Μούγιαρης, ένας φλογερός Έλληνας από την Κύπρο.

Η αγορά ακυρώθηκε, η Τουρκία αφαιρέθηκε και από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, και λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400, έχει υποστεί κυρώσεις η πολεμική της βιομηχανία.

Είναι απορίας άξιο γιατί ο Ερντογάν δέχθηκε τη συμφωνία η οποία έχει βασιστεί στο γνωστό ως «πακέτο Μενέντεζ». Είναι η συμφωνία που πέτυχε ο γερουσιαστής ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πριν αρχίσουν τα προβλήματά του με τη Δικαιοσύνη, με ευθύνη υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο κ. Μενέντεζ έχει απορρίψει το κατηγορητήριο και έχει δηλώσει την αθωότητά του από το βήμα της Γερουσίας.

Ο γερουσιαστής, τον οποίο, δυστυχώς μερικοί «ηγέτες» της Ομογένειας έχουν ξεχάσει νομίζοντας πως έχει «τελειώσει», εξασφάλισε την απόκτηση των F-35, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την Ελλάδα. Αντίθετα, η εξασφάλιση των F-16 από την Τουρκία, κυριαρχείται από όρους, που αφορούν και τη συμπεριφορά της έναντι της χώρας μας.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι νομοθέτες που είναι αρμόδιοι για τις πωλήσεις αμερικανικού πολεμικού υλικού, οι γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις, και οι βουλευτές Μάικ Μακόλ και Γκρέγκορι Μικς, θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους για τη συμφωνία, εφόσον ο κ. Μπλίνκεν περιλαμβάνει σ’ αυτή επιστολές με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Πηγή που ασχολήθηκε με τις διαπραγματεύσεις δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι το γεγονός πως η Ελλάδα θα αποκτήσει τα F-35, τα καλύτερα αεροπλάνα παγκοσμίως, ενώ η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Επιπρόσθετα, η πηγή αναφέρει ότι για να αποκτήσει η Τουρκία τα F-16, πρέπει να τηρήσει τους όρους, όπως περιγράφονται στις επιστολές που θα αποσταλούν από τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους νομοθέτες, αλλά και σε άλλους αποδέκτες.

Η πηγή υποστήριξε ότι ο κ. Μπλίνκεν έδωσε τελεσίγραφο στον Ερντογάν όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μετά από «παλικαρισμούς» ολίγων ημερών, αναγκάστηκε να υποκύψει και να δεχθεί τη συμφωνία.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Μπροστά στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν “μπαίνει” κανένας Μπάιντεν και κανένας Τραμπ: Ο πρώτος ξέχασε τις ύβρεις του Ερντογάν, ο δεύτερος του άνοιξε τον Λευκό Οίκο (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: