Δυστοπική έρευνα: Η Γροιλανδία χάνει 30 εκατ. τόνους πάγου την ώρα* 20% περισσότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι επιστήμονες

File Photo A handout photo made available by NASA Earth Observatory of a satellite image showing meltwater ponding in northwest Greenland near the ice sheet’s edge EPA/NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY




Το κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας χάνει κατά μέσο όρο 30 εκατομμύρια τόνους πάγου την ώρα λόγω της κλιματικής κρίσης, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη. Πρόκειται για 20% περισσότερη απώλεια πάγου απ’ ό,τι θεωρούσε, μέχρι πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα.

Επιστήμονες έχουν εκφράσει στο παρελθόν έντονη ανησυχία για τo φαινόμενο καθώς αυτή η πρόσθετη πηγή γλυκού νερού που εισρέει στον βόρειο Ατλαντικό μπορεί να φέρει κατάρρευση των ωκεάνιων ρευμάτων, με σοβαρές συνέπειες για την ανθρωπότητα.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες ανέλυσαν δορυφορικές φωτογραφίες για να προσδιορίσουν τη θέση των παγετώνων της Γροιλανδίας κάθε μήνα από το 1985 έως το 2022.

Με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης χαρτογραφήθηκαν περισσότερες από 235.000 θέσεις των άκρων των παγετώνων κατά τη διάρκεια της περιόδου των 38 ετών. Η ανάλυση έδειξε ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είχε χάσει μια έκταση περίπου 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου από το 1985, που ισοδυναμεί με ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου.

«Παρέχουν [οι ερευνητές] ένα πραγματικά σημαντικό νέο σύνολο δεδομένων που αποτυπώνει την εναέρια έκταση ολόκληρου του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας», δήλωσε η Λάουρα Λαρόκα, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, η οποία έχει επίσης μελετήσει τους παγετώνες της Γροιλανδίας, αλλά δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Τσαντ Γκριν, από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, τόνισε ότι «οι αλλαγές γύρω από τη Γροιλανδία είναι τεράστιες και συμβαίνουν παντού. Σχεδόν κάθε παγετώνας έχει υποχωρήσει τις τελευταίες δεκαετίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες μετρήσεις, είχε διαπιστωθεί ότι περίπου 221 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάνονταν κάθε χρόνο στη Γροιλανδία από το 2003. Η νέα μελέτη προσθέτει άλλους 43 δισ. τόνους ετησίως.

Με πληροφορίες από Guardian 

Κύμα αρκτικού ψύχους σάρωσε με σφοδρές χιονοπτώσεις τη Νέα Υόρκη και προκάλεσε πολικές θερμοκρασίες στις δυτικές Πολιτείες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: