Ανασχηματισμός στην Κύπρο: Δεν έγινε καμία συνδιαλλαγή με τα κόμματα για τα νέα μέλη της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης. Πηγή: ΓΤΠ ΡΙΟ




Ο διορισμός των νέων μελών της Κυβέρνησης δεν ήταν προϊόν κομματικής συνδιαλλαγής αλλά προσωπικές επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχει θέσει το περίγραμμα των προϋποθέσεων ή των δεδομένων που πρέπει να απαρτίζουν το Υπουργικό του Συμβούλιο, αποκλείοντας τις κομματικές επιβολές.

«Όπως οι κομματικοί αρχηγοί έχουν αναφέρει δεν ήταν αυτό προϊόν κομματικής συνδιαλλαγής, αλλά ήταν βάσει των αξιολογήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα Υπουργικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου έχουν και πολιτικό στίγμα, αλλά την ίδια στιγμή έχουν και τεχνοκρατική γνώση σε σχέση με το αντικείμενο και το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβουν.

Αυτό που έχει σημασία, συμπλήρωσε, είναι να μην λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις στη βάση κομματικών συνδιαλλαγών ή και να μην αποκλείονται άτομα τα οποία είναι ικανά και μπορούν να προσφέρουν στο χαρτοφυλάκιο το οποίο αναλαμβάνουν.

Ερωτηθείς για τη δέσμευση του Προέδρου προεκλογικά να μην προχωρήσει σε διορισμούς κομματικών στελεχών κάτι που έπραξε σήμερα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ό Πρόεδρος το ανέφερε αυτό, υπό την έννοια να μην είναι το μόνο τους κριτήριο, το μόνο τους θετικό, ότι θα ήταν κομματικά στελέχη.

«Δεν έχει γίνει αυτή η επιλογή, η επιλογή που έχει γίνει είναι στη βάση των αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το πώς μπορούν να υπηρετήσουν και να συμβάλουν καλύτερα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Και αυτό έχει γίνει», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος έκανε οποιαδήποτε προδιαβούλευση για τον ανασχηματισμό με τα κόμματα της συμπολίτευσης, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι τα πρόσωπα τα οποία έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι προσωπικές επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος συνεργάζεται καθημερινά με το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησής του Προέδρου το οποίο θα κληθούν να υλοποιήσουν.

  • Ερωτηθείς για δηλώσεις του Προέδρου της ΔΗΠΑ Μάριου Καρογιάν ότι είχε διαφορετικές απόψεις από αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις, ιδιαίτερα όταν αφορούν κόμματα της συγκυβέρνησης.

«Η τελική απόφαση όμως και η τελική αξιολόγηση εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, του προγράμματος διακυβέρνησης του ιδίου», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι στόχος όλων των συνεργατών που πλαισιώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση είναι να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες της κοινωνία και να υλοποιήσουν στο σύνολό του το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ερωτηθείς κατά πόσο κλείνει τελειωτικά το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι έχουν γίνει ανακοινώσεις σήμερα, ωστόσο δεν μπορεί να προκαταλάβει τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σύμφωνα με τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα μπορεί να κάνει ανά πάσα στιγμή αξιολογήσεις και να προβεί στις όποιες αποφάσεις.

  • «Οι ανακοινώσεις έχουν γίνει σήμερα το πρωί, επαναλαμβάνω ήταν προσωπικές αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε, ευχαριστώντας παράλληλα εκ μέρους του Προέδρου τα απερχόμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για το έργο που έχουν παραγάγει και την στενή και καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο.

Ευχήθηκε επίσης και στους νέους Υπουργούς και Επιτρόπους καλή και παραγωγική θητεία.

Ερωτηθείς αν η κα. Μαριλένα Ραουνά θα διατηρήσει και τη θέση της ως Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι η κα. Ραουνά θα αναλάβει ως Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ενώ θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: