Πράσινο φως από την αλβανική δικαιοσύνη για τα δύο «ιταλικά» κέντρα μεταναστών στη χώρα

FILE PHOTO: Ιtaly’s Prime Minister Giorgia Meloni (R) and Albania’s Prime Minister Edi Rama (L) pose at Chigi Palace in Rome, Italy. EPA, GIUSEPPE LAMI




Το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας αποφάνθηκε σήμερα υπέρ της συμφωνίας με την Ιταλία που επιτρέπει στην ιταλική κυβέρνηση να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής που θα φιλοξενούν μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ξηρά.

Το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει τώρα να επικυρώσει την συμφωνία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατέληξε σε συμφωνία με τον Αλβανό ομόλογό της Ενστο Ράμα τον Νοέμβριο προκειμένου να δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούσαν αρχικά να φιλοξενήσουν περί τους 3.000 μετανάστες, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που σχεδόν διπλασιάσθηκε πέρυσι.

Τα κέντρα θα δημιουργηθούν στην βόρεια Αλβανία, στο Σέντζιν και Γκιαντέρ και, κατά τις προθέσεις, κάθε χρόνο θα μεταφέρονται στις συγκεκριμένες δομές, μέχρι 40.000 άνθρωποι.

«Με τον τρόπο αυτό, θα αδειάσει, σε ένα βαθμό και το νησί της Λαμπεντούζα», εκτιμά ο ιταλικός Τύπος. Στα δυο κλειστά κέντρα της Αλβανίας, στα οποία θα ισχύει το ιταλικό δίκαιο, αλλά θα φυλάσσονται από την τοπική αστυνομία, δεν θα μεταφέρονται όσοι έχουν ήδη αποβιβαστεί στον ιταλικό Νότο, αλλά οι άνθρωποι που διασώζονται εν πλω, από την οικονομική αστυνομία και το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας.

Οι «απελπισμένοι της θάλασσας» που εντοπίζονται και σώζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις θα συνεχίσουν, κανονικά, να αποβιβάζονται σε ιταλικά λιμάνια είτε στην Λαμπεντούζα, είτε αλλού.

Σε ό,τι αφορά τα δυο αυτά κλειστά κέντρα, στο πρώτο θα γίνεται η ταυτοποίηση των παράτυπων μεταναστών και στο δεύτερο θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για παροχή ασύλου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μελόνι, η σχετική απάντηση θα δίνεται μέσα σε 30 ημέρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω Reuters
Τίρανα, Albania

Εγγραφα μυστικών υπηρεσιών Ισραήλ του μιλούν για 190 υπαλλήλους της UNRWA που βοηθούσαν τη Χαμάς* Ανάμεσά τους και δάσκαλοι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: