Το «βιολί» τους οι Τούρκοι Αττίλες, ο κατοχικός ηγέτης “βλέπει” ναυάγιο πριν ακόμα αρχίσουν διαπραγματεύσεις: Στην αναμονή για το διορισμό της απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ

FILE PHOTO: Secretary-General António Guterres (right) meets with María Ángela Holguín Cuéllar, then Minister for Foreign Affairs of Colombia. Credit UN Photo, Eskinder Debebe




Ενώ ακόμα αναμένεται η ανακοίνωση διορισμού της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, o Ερσίν Τατάρ προεξοφλά ναυάγιο και αυτής της προσπάθειας.

Όμως, το αποδίδει, μιλώντας σε δεξίωση μελών του τουρκοκυπριακού τύπου, στη δήθεν αρνητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, μετέδωσε η Χριστίνα Μαύρου στο κανάλι Omega.

«Η άλλη πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να παρεκκλίνει του στόχου της, που είναι να μετατρέψει αυτό το νησί σε ελληνικό νησί. Αυτή είναι η νοοτροπία που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε πλευρά υπέρ της συμφωνίας, αλλά στη βάση δύο κυριαρχικά ίσων κρατών», είπε ο κατοχικός ηγέτης.

Η Λευκωσία στρέφει την προσοχή της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο για το διορισμό Ολγκίν, αλλά και για τις εκθέσεις του γενικού γραμματέα που θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το περιεχόμενό τους αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι το σώμα θα κληθεί να καταλήξει σε ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της Unficyp στις 31 Ιανουαρίου, αφού πλέον η διαδικασία γίνεται ετήσια και όχι κάθε έξι μήνες.

Στόχος της Δημοκρατίας, να υπάρξει στις εκθέσεις αλλά και στο ψήφισμα ξεκάθαρο λεκτικό για τις σοβαρές παραβιάσεις από τουρκικής πλευράς στη νεκρή ζώνη, ονομαστικά Πύλα, όπου ναι μεν υπήρξε συναντίληψη η οποία ωστόσο πάγωσε λόγω τουρκικών αιτιάσεων, και Άγιο Διομέτιο.

Η Άγκυρα, πάντως πιστή στη θεώρησή της περί… διεθνούς δικαίου, αμφισβητεί όχι μόνο τις θαλάσσιες δεσμεύσεις της δημοκρατίας, αλλά και αυτές των αιγυπτιακών αρχών.

Η Λευκωσία και το Κάιρο εξέδωσαν οδηγίες προς ναυτιλομένους που εφάπτονται των αποκλειστικών οικονομικών τους ζωνών, στην περίπτωση της Κύπρου καλύπτουν μικρό μέρος των νοτιο-δυτικών τεμαχίων, για σεισμικές έρευνες της ExxonMobil, επ ωφελεία της Αιγύπτου.

Άμεσα ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, εξέδωσε αντι-νάφτεξ με τον ισχυρισμό ότι η δέσμευση, μέρος της οποίας εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, έγινε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό.

Σάλος στην Κύπρο με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα: Θεσμικά εκτεθειμένοι και οι δύο από το πόρισμα για τη διαφθορά, λέει το ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: