To βάσανο των αυτονομιστικών κινημάτων στην Ισπανία: Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ αρνείται μεν δημοψήφισμα στους Καταλανούς αλλά τους παραχωρεί ευρύτερη αυτοδιοίκηση

FILE PHOTO Catalan regional President, Pere Aragones, EPA/Quique Garcia




Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας είναι εντελώς εκτός συζήτησης, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, αφού ο πρόεδρος της Καταλονίας Πέρε Αραγονές επανέλαβε το αίτημά του για ένα τέτοιο δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ (PSOE/S&D) υπενθύμισε στον Αραγονές του αριστερού αυτονομιστικού κόμματος ERC ότι ένα δημοψήφισμα όπως αυτό που ζητούν οι αυτονομιστικές δυνάμεις δεν είναι σύμφωνο με το Ισπανικό Σύνταγμα.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση, ο Ισπανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Αραγονές επέμεινε στο αίτημά του για δημοψήφισμα προκειμένου να ξεπεραστεί η «σύγκρουση κυριαρχίας» με το ισπανικό κράτος.

«Πρέπει να επιλυθεί (η διαμάχη με τη Μαδρίτη) με περισσότερη δημοκρατία, κάλπες και ψήφους (…) είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά», επέμεινε, μετέδωσε η ισπανική δημόσια τηλεόραση RTVE.

«Θα το καταστήσουμε δυνατό», πρόσθεσε.

Το ERC, ο δεξιός αυτονομιστής αντίπαλός του JxCat και άλλα αυτονομιστικά και υπέρ της ανεξαρτησίας βασκικά κόμματα είναι εκείνα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σάντσεθ να εξασφαλίσει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Γνωρίζουν (το ERC και οι αυτονομιστές) ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και η δική μου θέση. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που θα ενισχύει την αυτοδιοίκηση (της Καταλονίας)», σχολίασε ο Σάντσεθ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του προέδρου της Καταλονίας στη Βαρκελώνη.

Ο Σάντσεθ τόνισε ότι δεν ζητά από κανένα κόμμα να εγκαταλείψει τους πολιτικούς του στόχους – αναφερόμενος στο ERC και το JxCat – αλλά επέμεινε ότι ο διάλογος πρέπει πάντα να γίνεται στο πλαίσιο του Συντάγματος, η 45η επέτειος του οποίου γιορτάστηκε πριν από λίγες ημέρες.

«Δεν υπάρχει Σύνταγμα στον κόσμο που να αποδέχεται και να προϋποθέτει τον διαχωρισμό ενός τμήματος της χώρας του. Δεν υπάρχει ούτε στην Ισπανία. Επομένως, από υλικής άποψης (ένα δημοψήφισμα για απόσχιση) δεν προβλέπεται», τόνισε ο Σάντσεθ.

Ωστόσο, μεταξύ των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των δύο πολιτικών είναι η δέσμευση για την προώθηση ενός νόμου που θα εγγυάται την πολυγλωσσία, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απευθύνονται στην κρατική διοίκηση στη γλώσσα τους (ισπανικά και καταλανικά) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, μετέδωσε το Catalunya Radio.

Ο Σάντσεθ κάλεσε επίσης τις καταλανικές αυτονομιστικές δυνάμεις να αναλάβουν την ευθύνη τους για να προσφέρουν στους πολίτες μια συμφωνία και όχι διαμάχες και αντιπαραθέσεις μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας, όπως συνέβη στο παρελθόν υπό τις κυβερνήσεις υπό την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από euractiv.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Ο Μακρόν χάνει οριστικά το Σαχέλ: Μετά την αποχώρηση από Μαλί και Μπουργκίνα Φάσο φεύγει και από τον Νίγηρα [videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: