Το πράσινο φως από τους Ισραηλινούς αργεί να ανάψει για την ανθρωπιστική βοήθεια; Τι περιμένουν; Να μην μείνει άνθρωπος στη Γάζα να τη δεχτεί;

epa11038802 A view of a destroyed house following an Israeli air strike in Al Nusairat refugee camp, Gaza Strip, 20 December 2023. EPA, MOHAMMED SABER




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προθυμοποιεί να διαθέσει υποδομές για να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις από τους Ισραηλινούς.

Χρειάζονται πρωτίστως φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Αυτή η συζήτηση ξεκίνησε εδώ και πολλές μέρες. Σχεδόν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και εκείνες που ακολούθησαν  και συνεχίζονται με ισοπεδωτικό τρόπο από τον ισραηλινό στρατό. Η Λευκωσία ενημέρωσε όλες τις χώρες της περιοχής, τον ΟΗΕ, την Ε.Ε., τις ΗΠΑ για την πρωτοβουλία της και έτυχε θετικής υποδοχής.

Τι εμποδίζει την πρωτοβουλία «Αμάλθεια», να υλοποιηθεί; Τι αναμένει το βρετανικό αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay, που ειρήσθω εν παρόδω βρίσκεται σε αγκυροβόλιο έξω από την Κύπρο, για να μεταφέρει την πρώτη βοήθεια; Να ανάψει το πράσινο φως το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ δημόσια υποστηρίζει είναι υπέρ να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, αλλά όλο και καθυστερεί τη διαδικασία. Τεχνικές αποστολές πηγαινο-έρχονται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Χθες επισκέφθηκε το νησί και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογο του, Κωνσταντίνο Κόμπο.

Οι δύο Υπουργοί επισκέφθηκαν το Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα όπου συζήτησαν τις λεπτομέρειες για το σχέδιο «Αμάλθεια», στην παρουσία τεχνικών ομάδων και από τις δυο πλευρές.

  • Ο κ. Κοέν είπε αμέσως μετά είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με άλλους εταίρους στην περιοχή, προωθούν την πρωτοβουλία για έναν ασφαλή θαλάσσιο διάδρομο για τη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα «με οργανωμένο και καλά επιθεωρημένο τρόπο».

Ο κ. Κόμπος, ο οποίος διατηρεί ανοικτό κανάλι επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους, ανέφερε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη. «Περιμένουμε το πράσινο φως σας για το πρώτο ταξίδι», είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του. Το βάρος, συνεπώς, είναι στο Ισραήλ, το οποίο έχει, μέχρι τώρα, εγκλωβίσει το θέμα αυτό σε διαδικαστικές και τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ζουν στα ερείπια που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. Ζουν χωρίς τα ελάχιστα αναγκαία, χωρίς νοσοκομειακές υποδομές, χωρίς φάρμακα. Χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Τι αναμένει το Ισραήλ για να επιτρέψει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας;  Να μην μείνει άνθρωπος στη Γάζα να δεχτεί τη βοήθεια; Δεν θέλει να σταλεί βοήθεια και καθυστερεί τις διαδικασίες; Τις επόμενες ημέρες θα διαφανεί κατά πόσο θα ανάψει πράσινο το Ισραήλ.

ΥΓ: Για τις προθέσεις των Ισραηλινών κι όχι μόνο, μπορούν να ρωτήσουν όσοι ενδιαφέρονται την Ομάδα Εθελοντών Γιατρών, μέλος της οποίας είναι η Ελένη Θεοχάρους, που πήγαν στην περιοχή και επέστρεψαν επειδή δεν τους άφησαν να υλοποιήσουν την αποστολή τους. Το φορτίο 10 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού, που οργάνωσαν για να μεταφερθεί για τους Παλαιστίνιους, παραμένει στην Κύπρο. Έπρεπε να φύγει εδώ και μέρες αλλά τούτο δεν έγινε ακόμη,. Τα προσκόμματα, που θέτουν οι Αιγύπτιοι το αφήνουν καθηλωμένο στην Κύπρο. Τώρα λένε ότι θα αναχωρήσει από τη Λεμεσό στις 27 Δεκεμβρίου.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η «αυτοάμυνα» του Νετανιάχου και… ότι κινείται δολοφονείται: Θα ακουστεί άραγε στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το άγγελμα ‘’επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία’’;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: