Το Παρίσι «εξορίζει» τα SUV από το κέντρο: Η δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τριπλασιάζει τα τέλη στάθμευσης για περιβαλλοντικούς λόγους

File Photo by Ricky Esquivel: https://www.pexels.com/photo/black-suv-3370332/




Ως μια «μορφή κοινωνικής δικαιοσύνης» αιτιολόγησε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό την απόφαση της δημοτικής αρχής να τριπλασιάσει το κόστος της στάθμευσης των ρυπογόνων ιδιωτικών οχημάτων μεγάλου κυβισμού (SUV) προκειμένου να τα απομακρύνει από το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η Ινταλγκό ανακοίνωσε το σχέδιο της δημοτικής Αρχής την Παρασκευή, παραδεχόμενη ότι στοχεύει εκουσίως στους εύπορους οδηγούς, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επίδραση των οχημάτων αυτών στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στη συμβολή τους στην κλιματική κρίση.

«Αφορά σε πολύ ακριβά αυτοκίνητα, που τα οδηγούν άνθρωποι που ακόμη σήμερα δεν έχουν κάνει τις απαιτούμενες [για το κλίμα] αλλαγές στη συμπεριφορά τους».

Το Παρίσι πρόκειται στις 4 Φεβρουαρίου να διεξάγει δημοψήφισμα, ρωτώντας τους κατοίκους του αν είναι υπέρ ή κατά μιας συγκεκριμένης τιμολογιακής πολιτικής για τα βαριά, μεγάλα και ρυπογόνα αυτοκίνητα SUV. Η ψηφοφορία της 4ης Φεβρουαρίου για τη «θέση των SUV στην πρωτεύουσα» έρχεται μετά το δημοψήφισμα με το οποίο το Παρίσι αποφάσισε απαγόρευση των ενοικιαζόμενων ηλεκτρικών σκούτερ, τα οποία είχαν κατηγορηθεί για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό ατυχημάτων.

Αν οι κάτοικοι συμφωνήσουν, το κόστος των εξωτερικών θέσεων στάθμευσης για ένα 4×4 θα αυξηθεί σε 18 ευρώ την ώρα στο κέντρο του Παρισιού και σε 12 ευρώ για την υπόλοιπη πόλη. Τα αντίτιμα αφορούν σε οχήματα βάρους άνω των 1,6 τόνων για τα συμβατικά ή υβριδικά αυτοκίνητα και άνω των 2 τόνων για τα ηλεκτρικά.

Ήδη από την αρχή της δημαρχίας της Αν Ινταλγκό, το Παρίσι ασκεί πιέσεις στους οδηγούς αυξάνοντας τα τέλη στάθμευσης, απαγορεύοντας τα ντιζελοκίνητα και επεκτείνοντας τους ποδηλατοδρόμους.

Η γαλλική ένωση αυτοκινητιστών, πάντως, 40 εκατομμύρια d’automobilistes, κατήγγειλε την απόφαση ως «αδικαιολόγητη» καταστολή και περιορισμό των ελευθεριών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ο Μακρόν υπερασπίζεται την απόφασή του να παραστεί σε τελετή για την εβραϊκή Χάνουκα στο Ελιζέ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: