Tα μαύρα Χριστούγεννα της Πράγας: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων επέζησαν από το μακελειό [βίντεο]

A Police officer stands at a cordon near the scene of a shooting at Charles University in central Prague, EPA/MARTIN DIVISEK




Η Τσεχία κήρυξε το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους, μετά το μακελειό στο Πανεπιστήμιο του «Καρόλου» στο κέντρο της Πράγας από τον 24χρονο φοιτητή, ο οποίος «γάζωσε» δεκάδες ανθρώπους στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 15 νεκροί (ανάμεσά τους και ο δράστης) και 24 τραυματίες, 9 από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.




Δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των 15 θυμάτων από την αιματηρή επίθεση στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου, στην Πράγα, με τη μέχρι στιγμής πληροφόρηση που έχει η Πρεσβεία της Ελλάδος στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Εμπνεύστηκε από παρόμοιο φρικτό γεγονός

Νέα στοιχεία έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα για τον μακελάρη της Πράγας, τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ, καθώς φαίνεται να εμπνεύστηκε από ένα φρικτό παρόμοιο γεγονός, που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο, όταν ένα 14χρονο κορίτσι πήρε μια καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή της πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό της.

Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram.

Εκεί, μάλιστα, είχε αναφέρει και το όνομα “Αλίνα Αφανασκίνα”, από την οποία “εμπνεύστηκε” την επίθεση. “Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David.




Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πάντα ήθελα να σκοτώνω, πίστευα ότι θα γινόμουν μανιακός στο μέλλον. Τότε, όταν ο Ilnaz έκανε τους πυροβολισμούς, συνειδητοποίησα ότι ήταν καλύτερο να κάνω μαζικές δολοφονίες παρά κατά συρροήν δολοφονίες». (σ.σ.: όπως η Alina Afanaskina έτσι και ο Ilnaz είναι δράστης μαζικών επιθέσεων).

Οι αρχές αναζητούσαν τον δράστη ο οποίος ήταν φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο, τρεις ώρες πριν γίνει η φονική επίθεση, αφού ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε χωριό δυτικά της Πράγας. Κάνουν λόγο για «φρικτή προμελετημένη πράξη».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Πράγας, ο Μάρτιν Βόντρασεκ, πιστεύεται ότι ο Kozak σκότωσε τον πατέρα του στην πόλη Χοστούν, δυτικά της Πράγας, νωρίτερα μέσα στην ημέρα και ότι μετά την εγκληματική του πράξη σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με φωτογραφίες και βίντεο από την επίθεση, όπου φαίνονται φοιτητές να πηδούν από παράθυρα στην προσπάθειά τους να σωθούν ή να αμπαρώνουν πόρτες αιθουσών και αμφιθεάτρων.

Φρίκη και αποτροπιασμό προκαλούν οι λεπτομέρειες για το μακελειό. Ο 24χρονος φοιτητής, που «γάζωσε» δεκάδες , είχε προαναγγείλει το φρικιαστικό έγκλημά του στα social media.

Ο Πρόεδρος Πετρ Πάβελ εξέφρασε τη «μεγάλη θλίψη» και τον «ανήμπορο θυμό του για την εντελώς αχρείαστη» απώλεια ζωής.

Ο ένοπλος, ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία είχε «εξαφανιστεί», μπορεί να συνδέεται και με τον θάνατο δύο ανθρώπων την περασμένη εβδομάδα. ενός άλλου άνδρα και της 2 μηνών κόρης του, στις 15 Δεκεμβρίου, στα ανατολικά της Πράγας.

Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους μαζικούς πυροβολισμούς στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία.




Το χρονικό του μακελειού

Το μακελειό ξεκίνησε περίπου στις 15:00 τοπική ώρα (14:00 GMT) την Πέμπτη στο κτίριο της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας.

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στους διαδρόμους και τις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου, προφανώς σκότωσε τυχαία, ενώ το προσωπικό και οι μαθητές χρησιμοποιούσαν έπιπλα για να μπουν στα δωμάτια.

Τα δραματικά πλάνα που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να πηδούν από μια εξωτερική προεξοχή σε πολλές ιστορίες. Ακούγονται και πυροβολισμοί.

Η αστυνομία λέει ότι ο ένοπλος ήταν ένας 24χρονος φοιτητής στο πανεπιστήμιο και δεν είχε προηγούμενο ποινικό μητρώο, αν και προσθέτει ότι βρέθηκε ένα «τεράστιο οπλοστάσιο όπλων και πυρομαχικών».

Πριν από τον πυροβολισμό, η αστυνομία είχε λάβει μια αναφορά ότι ο ύποπτος πιστεύεται ότι κατευθυνόταν στην Πράγα από μια κοντινή πόλη με σκοπό να αυτοκτονήσει.

Λίγη ώρα αργότερα, ο πατέρας του άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρός.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα διαφορετικό πανεπιστημιακό κτίριο όπου ο ένοπλος αναμενόταν να παρακολουθήσει μια διάλεξη, αλλά λίγο αργότερα κλήθηκαν στο κεντρικό κτίριο της σχολής που ήταν κοντά.

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν επιβεβαιώθηκε η παρουσία κανενός άλλου ενόπλου δράστη και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας.

Μαρτυρίες τρόμου  

Η χθεσινή επίθεση στην Πράγα είναι η χειρότερη που έχει βιώσει η χώρα από τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, 30 χρόνια πριν.

Η τελευταία επίθεση έχει σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2019 όταν άνδρας άνοιξε πυρ σε αίθουσα αναμονής νοσοκομείου σκοτώνοντας έξι άτομα.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες όσων βίωσαν τις στιγμές τρόμου στην καρδιά της τσεχικής πρωτεύουσας το απόγευμα της Πέμπτης.




Ο Τζέικομπ Βάιζμαν, δημοσιογράφος και μεταπτυχιακός φοιτητής Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου είχε μόλις καθίσει στα έδρανα προκειμένου να δώσει εξετάσεις στο μάθημα της αλβανικής γλώσσας.

Όταν η εξέταση είχε πλέον αρχίσει άκουσε πυροβολισμούς και φωνές. Εντός της αίθουσας ήταν μονάχα εκείνος και ο καθηγητής του.

Αμέσως κλείδωσαν την πόρτα και την έφραξαν τοποθετώντας όπως-όπως τραπέζια, καρέκλες και ο,τιδήποτε άλλο μπόρεσαν να σκεφτούν προκειμένου να μην μπορέσει κανείς να την ανοίξει.

«Νομίζω ότι ο δράστης κινήθηκε από το εσωτερικό του Πανεπιστημίου προς το εξωτερικό του μέρος, στο μπαλκόνι από όπου άνοιξε πυρ», εξηγεί ο Βάιζμαν μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, συμπληρώνοντας ότι σε εκείνο το σημείο «υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν».

Ο Βάιζμαν αναφέρεται στην παραπάνω εικόνα η οποία αποτυπώνει τη ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των ανθρώπων, απόγνωση.

Σχεδόν δέκα άνθρωποι, ο ένας δίπλα στον άλλον, βρήκαν καταφύγιο στο… κενό ελπίζοντας ότι εκεί κανείς δεν θα τους βρει.

Κρέμονται από ένα περβάζι προκειμένου να καλυφθούν από τα αδιάκριτα πυρά του ενόπλου. Λίγα λεπτά αργότερα θα πηδήξουν στο μπαλκόνι από κάτω τους.




«Ο δράστης πήγαινε από αίθουσα σε αίθουσα αναζητώντας ανθρώπους για να ανοίξει πυρ. Εμείς προλάβαμε να κλειδώσουμε την πόρτα της δικής μας αίθουσας πέντε λεπτά προτού προσπαθήσει να την ανοίξει», περιγράφει ο Τζέικομπ Βάιζμαν εξηγώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο καθηγητής του για τη μία ώρα που παρέμειναν μαζί κλειδωμένοι και ασφαλείς επικοινωνούσαν με την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα καλώντας τα να ενημερώσουν τις αστυνομικές δυνάμεις ότι βρίσκονταν στην αίθουσα 309Α.

«Παρέδιδα μάθημα εκείνη την ώρα και στην αρχή δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είχε συμβεί εξαιτίας των ήχων. Οι φοιτητές άκουσαν καλύτερα γιατί εγώ ήμουν πολύ απορροφημένος σε όσα έλεγα, στη διάλεξή μου», λέει ο Σεργκέι Μεντβέντεφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου. «Στη συνέχεια καταλάβαμε τι είχε συμβεί».

Λίγα λεπτά αργότερα, στην αίθουσα εισέβαλαν μέλη της τσεχικής ομάδας ειδικών επιχειρήσεων καλώντας άπαντες να μην βγουν από αυτή.

Μία ώρα μετά άλλα μέλη της ίδιας ομάδας έκαναν έλεγχο στον χώρο καλώντας τον καθηγητή και τους φοιτητές του να πέσουν στο πάτωμα. Κανείς δεν έπρεπε να αποχωρήσει. Ο συναγερμός ακόμη δεν είχε λήξει.

Έξω από το Πανεπιστήμιο, λίγα μόλις μέτρα μακριά, αστυνομικά οχήματα και ασθενοφόρα διέσχιζαν την ιστορική γέφυρα του Καρόλου. Ο χρόνος έμοιαζε να έχει παγώσει.

Η περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο, στην πλατεία Γιαν Πάλαχ, που λίγες ώρες πριν έσφυζε από ζωή, είχε ερημώσει από τους τουρίστες που την είχαν επισκεφθεί.

«Ακούσαμε δυνατούς πυροβολισμούς. Δεν μας έκανε εντύπωση στην αρχή ώσπου ακούσαμε τα ουρλιαχτά, κόσμο να τρέχει, τις σειρήνες», λέει ο Τζόι Χάιλαντ από το Ην. Βασίλειο ο οποίος δεν μπόρεσε να τρέξει αφού ένας από τους φίλους του – οι οποίοι επισκέπτονταν την Πράγα εν όψει Χριστουγέννων – ήταν με πατερίτσες.

«Δεν ήμουν έτοιμος να παραδεχθώ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί στην Πράγα», αναφέρει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο 43 ετών, Ίβο Χαβρανέκ.

«Ξαφνικά φοιτητές και καθηγητές έτρεχαν εκτός του Πανεπιστημίου», τονίζει σημειώνοντας ότι συνειδητοποίησε τι συμβαίνει όταν είδε τα αυτόματα τυφέκια των αστυνομικών. «Μου φώναξαν να τρέξω». Και εκείνος έτρεξε.

Οι μαρτυρίες όσων βρίσκονταν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή μοιάζουν με οδηγό επιβίωσης για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει κάποιος εάν βρεθεί σε αυτή τη θέση.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr, skai.gr

Ψυχώ στην Πράγα: Ο 24χρονος σκότωσε τον πατέρα του προτού σπείρει τον θάνατο στο Πανεπιστήμιο, ενώ φαντασίωνε μαζικές δολοφονίες [photos, videos]

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: