Σκάει η φούσκα της «πράσινης ανάπτυξης»: Εφόσον δεν διαθέτει οριοθετημένη ΑΟΖ, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τοποθετήσει τα αιολικά πάρκα δίπλα στις ακτές! Μέγα λάθος…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) και ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης (Δ), παρακολουθούν ομιλίες στην ολομέλεια της συνόδου της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα

ΜΕΡΟΣ Β’: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ…

Τα φτερά στις ανεμογεννήτριες βαραίνουν επικίνδυνα, ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Siemens οδηγούνται στην χρεοκοπία, τεράστιες επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά αναστέλλονται επ΄αόριστον και το ερώτημα είναι πώς υπάρχουν χώρες με εκλεγμένες πολιτικές ηγεσίες που προθυμοποιούνται να γίνουν «λαγοί» ιδεοληπτικών «πράσινων» επιδιώξεων;

Το να γίνεσαι οικειοθελώς πειραματόζωο για τα παραγωγικά μοντέλα τρίτων οδηγεί σε σχιζοφρενικές καταστάσεις και το καλύτερο παράδειγμα είναι οι λέβητες οικιακής θέρμανσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει γεμάτος καμάρι την υποχρεωτική εγκατάσταση καυστήρων φυσικού αερίου σε όλες νεόδμητες οικοδομές από το 2025. Πετρέλαιο τέλος…

Ταίριαζε το μέτρο στην «μεταβατική», τάχα μου, περίοδο προς τα…μηδενικά αποτυπώματατα, πρωτίστως όμως ικανοποιούσε και το καρτέλ που έστησαν οι εγχώριοι ολιγάρχες της ενέργειας υπό απόλυτη κυβερνητική ενθάρρυνση. Κι ύστερα…ήρθε η κρίση στην Ουκρανία.

  • Οι Γερμανοί πανικόβλητοι πάτησαν απότομα φρένο και οι «πρόθυμοι λαγοί» εκπαραθυρώθηκαν στην στροφή…Στην επόμενη ΔΕΘ, ένα μόλις χρόνο αργότερα, ο ίδιος Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μία απίθανη πιρουέτα. Αυτή τη φορά ανακοίνωσε ότι το κράτος θα επιδοτήσει την μετατροπή των καυστήρων φυσικού αερίου(των παρολίγον υποχρεωτικών…)σε λέβητες πετρελαίου!

Προ ολίγων ημερών, εν έτει δηλαδή 2023, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξήγγειλε την οριστική άρση της υποχρεωτικότητας για τους καυστήρες φυσικού αερίου στα νεόκτιστα σπίτια γιατί ανακάλυψε νέα πηγή ενέργειας: Την γεωθερμία! Κι επειδή εδώ γέλασαν κι οι κότες προσέθεσε  τις(ακριβότερες από το φυσικό αέριο!) αντλίες θερμότητας, που ανοίγουν μία νέα μπίζνες αθρόων εισαγωγών, αλλά ματαιώνουν τους σχεδιασμούς του ενεργειακού καρτέλ και μεταφέρουν τις απώλειες από τα προσδοκώμενα υπερκέρδη στους καταναλωτές.

Αυτές οι απίθανες αλληλοαναιρέσεις που αγγίζουν το όριο της παθολογικής κυκλοθυμίας είναι στην πράξη αποτέλεσμα του διαρκούς ετεροπροσδιορισμού της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής. Όταν σου υπαγορεύουν οι Γερμανοί πώς θα ζεστάνεις τα σπίτια των Ελλήνων και κάθε λίγο, αλλάζουν την δοσολογία στο πείραμα οδηγούμαστε στο κωμικοτραγικό «ράβε-ξήλωνε», σήμα κατατεθέν του ελληνικού κράτους.

Όμως εκείνο που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα είναι η εμμονή με τα υπεράκτια αιολικά: Την πιο καταστροφική συνταγή για μία χώρα που βασίζεται στον θαλάσσιο τουρισμό, αλλά και συνταγή που ενέχει σοβαρούς εθνικούς κινδύνους.

Η εγκληματική σύλληψη της μετατροπής του Αιγαίου σε απέραντο φυτώριο θαλάσσιων ανεμογεννητριών φέρει αμιγώς την υπογραφή Σκυλακάκη, ενός μαθητευόμενου μάγου που επιχειρεί με εμφανή αδεξιότητα να ικανοποιήσει την ακόρεστη όρεξη τεράστιων πολυεθνικών φροντίζοντας ταυτόχρονα να χρυσώσει το χάπι στο εγχώριο ενεργειακό καρτέλ(τις ελληνικές εταιρείες δηλαδή που είδαν το «σιγουράκι» στους καυστήρες φυσικού αερίου να κάνει φτερά!).

Ο Σκυλακάκης λοιπόν, αγαπημένο golden boy της οικογένειας Μητσοτάκη, προωθεί ένα ενεργειακό μοντέλο, χορταστικό για τους ξένους και πολλά υποσχόμενο για τους δυο-τρεις μεγάλους Ελληνες υπεργολάβους, πλην όμως απολύτως καταστροφικό για τους υπόλοιπους κατοίκους αυτής της χώρας.

Θυμίζω ότι η ιδέα είναι παλιά. Γεννήθηκε την περίοδο των μνημονίων. Αλλά καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να βάλει υπογραφές για να την ξεκινήσει. Ακόμη και πιο οι ενδοτικοί στις επιθυμίες του ξένου παράγοντα αντελήφθησαν ότι το μοντέλο δεν ταιριάζει στην Ελλάδα. Εγκυμονεί πελώριους κινδύνους για το τουριστικό θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και την εθνική ασφάλεια.

Αυτό λοιπόν που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι υλοποιείται με υπογραφή Σκυλακάκη και ευλογίες Μητσοτάκη. Αρχικά σε πιλοτική κλίμακα και αργότερα με μαζικές εγκαταστάσεις θεόρατων αιολικών πάρκων στο κέντρο του Αιγαίου που στόχο θα έχουν να καλύψουν ως το 2050 το μεγαλύτερο τμήμα της ενεργειακής επάρκειας στη χώρα προσφέροντας στο σύστημα το…εξωπραγματικό μέγεθος των 12,5 γιγαβατ.

  • Με πληρωμένες μελέτες από το ελληνικό κράτος, αδειοδότηση εξπρές και τα χρήματα των Γερμανών από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα τους τα επιστρέψουμε με τόκο αγοράζοντας από εκείνους τον «εξοπλισμό» αφού δεν παράγουμε τίποτα σχετικό…

Δεν χρειάζεται να έχεις τελειώσει το Χάρβαρντ προκειμένου να καταλάβεις γιατί τα πλωτά αιολικά δεν βολεύουν την Ελλάδα με την κλειστή θάλασσα του Αιγαίου που σήμερα αποτελεί τουριστικό παράδεισο. Σε επίπεδο Ευρώπης το συγκεκριμένο μοντέλο ευδοκιμεί μόνο σε ακτές του Ατλαντικού, στη Βόρειο θάλασσα και την Βαλτική, όπου τις παραλίες πλησιάζουν …μπακαλιάροι. Όχι άνθρωποι.

Γι αυτό και μεσογειακές τουριστικές χώρες που σέβονται την φυσική αρμονία του παραθαλάσσιου τοπίου, όπως η Γαλλία και η Ιταλία είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στην χωροθέτηση αιολικών πάρκων προωθώντας τα είτε σε μεγάλες αποστάσεις από τις παραλίες, είτε σε εισόδους εμπορικών λιμανιών, δηλαδή σε θαλάσσια οικόπεδα μηδαμινής τουριστικής αξίας.

Αλλά εμείς είμαστε πιο έξυπνοι. Και χωροθετούμε θαλάσσια αιολικά πάρκα σε περιοχές ξεχωριστού φυσικού κάλους όπως τα Ψαρά, η Δονούσα, η νότια Ρόδος, η Ανατολική Κρήτη ή η Σαμοθράκη!

Προσέξτε: Ακόμη και τα αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας είναι τοποθετημένα σε αποστάσεις δεκάδων μιλίων έξω από τις ακτογραμμές. Κάποια από αυτά δεν φαίνονται καν με γυμνό μάτι. Αντίθετα η Ελλάδα, για τους γνωστούς και μη εξαιρετέους λόγους, εφόσον δεν διαθέτει οριοθετημένη ΑΟΖ, είναι υποχρεωμένη να τα τοποθετήσει δίπλα στις ακτές. Σε αποστάσεις μικρότερες των έξι μιλίων. Κάποια από αυτά θα είναι πλωτά (αγκυροδετούμενα) και κάποια άλλα θα φιλοξενούν ανεμογεννήτριες σταθερής πάκτωσης με ότι συνέπεια μπορεί να έχει για την υποθαλάσσια ζωή η πόντιση τέτοιων τεράτων.

Τα δύο πρώτα «πιλοτικά» υπεράκτια αιολικά πάρκα που αδειοδότησε προ ημερών ο Σκυλακάκης, παρέα με την πολυπράγμονα υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου (στο όνομα της οποίας το «καρτέλ» της ενέργειας πίνει νερό) δεν είναι καθόλου…πιλοτικά αφού αναμένεται να αποδώσουν 600 μεγαβάτ.

Το χειρότερο όμως είναι ότι βρίσκονται σε ευαίσθητες παραμεθόριες περιοχές: Στο Δέλτα του Εβρου με την τεράστια οικολογική αξία και σε θαλάσσια περιοχή  βορειοανατολικά της τουριστικότατης Σαμοθράκης!

  • Η πρώτη αυθόρμητη ερώτηση είναι: Εχουμε τρελαθεί; Θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, αλλά όταν ο τουρίστας ανοίγει το παράθυρο του για να ατενίσει τη θάλασσα να έρχεται αντιμέτωπος με τα…τέρατα;

Η δεύτερη ερώτηση, πολύ πιο σοβαρή, είναι τι σημαίνουν τα αιολικά πάρκα για την εθνική μας άμυνα; Ηδη εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις για την επίδραση της λειτουργίας ανεμογεννητριών στα στρατιωτικά ραντάρ, αλλά και τα σόναρ των υποβρυχίων.

Ειδικός δεν είμαι, αλλά το γεγονός ότι ήδη το υπουργείο άμυνας εξαίρεσε τεράστιες περιοχές από τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης κάτι σημαίνει. Αφοπλίζουμε που αφοπλίζουμε τα νησιά, τώρα με τις ανεμογεννήτριες θα «τυφλώσουμε» και τα επάκτια ραντάρ επιτήρησης;

Διερωτώμαι ποιο από τα κόμματα πλην φυσικά του…επιχαίροντος κυβερνώντος έχει θέσεις για όλα τα παραπάνω…

* Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σκάει η φούσκα της «πράσινης ανάπτυξης» στο βωμό του κέρδους; Γιατί οι ΑΠΕ παράγουν καθαρή ενέργεια, αλλά κατασκευάζονται με… βρώμικη, είναι ένα καλό ερώτημα!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: