Σκάει η φούσκα της «πράσινης ανάπτυξης» στο βωμό του κέρδους; Γιατί οι ΑΠΕ παράγουν καθαρή ενέργεια, αλλά κατασκευάζονται με… βρώμικη, είναι ένα καλό ερώτημα!

FILE PHOTO: epa10986050 German Chancellor Olaf Scholz (R) welcomes European Commission President Ursula von der Leyen (L) upon her arrival for the G20 Compact with Africa (CwA) conference at the Chancellery in Berlin, Germany, 20 November 2023. EPA, HANNIBAL HANSCHKE




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ*, Αθήνα

MΕΡΟΣ Α’: H ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ SIEMENS…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ολόκληρη η θεωρία της ταχείας απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα σε πανευρωπαική κλίμακα «για να σωθεί ο πλανήτης» είναι μια γερμανική επινόηση. Κι όταν οι Γερμανοί επινοούν νέα οικουμενικά «δόγματα» τα οποία στηρίζουν με θρησκευτική προσήλωση, συνήθως…δεν είναι για καλό.

Σήμερα είναι πλέον πασιφανές ότι το πρόσχημα της «Κλιματικής Αλλαγής» χρησιμοποιείται ευρέως για την πραγμάτωση αμιγώς οικονομικών επιδιώξεων στο βωμό του κέρδους και της επιχειρηματικής απληστίας.

Μόνο που το οικοδόμημα στο οποίο στηρίχθηκε η φρενίτιδα των φιλικών προς το περιβάλλον ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το «μηδενικό αποτύπωμα» αποδεικνύεται σαθρό. Γιατί οι ΑΠΕ παράγουν καθαρή ενέργεια, αλλά κατασκευάζονται με …βρώμικη.

Και επιπλέον στην πράξη αδυνατούν να υποκαταστήσουν πλήρως και αποτελεσματικά τις συμβατικές πηγές των ορυκτών καυσίμων, γιατί βασίζονται σε μεταβλητές παραμέτρους, δηλαδή στις καιρικές συνθήκες που όσο πιο ακραίες (και απαγορευτικές για την λειτουργία των ΑΠΕ) τόσο μεγαλύτερα αποθέματα ενέργειας απαιτούν!

  • Παρότι ο μύθος τα τελευταία χρόνια γκρεμίζεται με πάταγο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, θύματα μιας προτεσταντικής γερμανικής εμμονής, εξακολουθούν να επωμίζονται το κόστος της «μετάβασης», επιδοτώντας από το υστέρημα τους τις μεγάλες εταιρείες που κατασκευάζουν, εμπορεύονται και εγκαθιστούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά πάνελ.

Είτε με διάφορους «οικολογικούς» φόρους, είτε με έξτρα χρεώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι ανώνυμοι πολίτες της ΕΕ είναι αυτοί που κρατούν ζωντανό το κολοβό γερμανικό πείραμα για την μετατροπή της Γηραιάς Ηπείρου σε βιομηχανικό κόμβο μειωμένων ρύπων με στόχο, το 2050, να φτάσουμε σε καθεστώς «κλιματικής ουδετερότητας».

Η κρίση της Ουκρανίας απέδειξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε ενεργειακή απεξάρτηση, ούτε ενεργειακή αυτάρκεια. Παρόλα αυτά επειδή η δουλειά είναι πολύ μεγάλη για να…αποτύχει δεδομένου ότι καθορίζει το παραγωγικό μοντέλο του μέλλοντος για την γερμανική εξαγωγική βιομηχανία.

Ετσι λοιπόν, μαζί με τον πυρετό νομοθετικών ρυθμίσεων που αλλάζουν αυθαίρετα την ζωή των Ευρωπαίων (π.χ. κατάργηση κινητήρων εσωτερικής καύσεως στα αυτοκίνητα, κατάργηση καυστήρων θέρμανσης με φυσικό αέριο κλπ) συντονίζεται και μια εκστρατεία πλύσης εγκεφάλου -και πάλι made in Germany- για να πειστούν οι πολίτες πώς η «πράσινη μετάβαση» είναι δική τους υπόθεση.

Κι ότι οφείλουν να την υπηρετήσουν αγόγγυστα, έστω και αν έρχονται αντιμέτωποι με δυσθεώρητους λογαριασμούς ρεύματος ή με τον κίνδυνο «μπλακ άουτ» από την υπερβάλλουσα χρήση ΑΠΕ σε συνθήκες χιονιά ή καύσωνα.

Η «επιμόρφωση» των Ευρωπαίων στην κατεύθυνση ανάπτυξης…ενεργειακής ευαισθησίας δεν γίνεται βεβαίως τσάμπα. Χρηματοδοτείται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, όπως ακριβώς ο εκμαυλισμός των εγχώριων μέσων ενημέρωσης, γνωστός στις μέρες μας ως «πέτσωμα», χρεώθηκε στους Ελληνες φορολογούμενους για να αποθεώνεται νυχθημερόν ο πρωθυπουργός-Μωυσής.

Η καμπάνια υπέρ της «πράσινης ενέργειας» είναι λοιπόν Γερμανική. Γερμανοί την επινόησαν, Γερμανίδα την παρήγγειλε και Γερμανοί «διαφημιστές» την υλοποιούν.

Εχετε πιθανόν προσέξει περιδιαβαίνοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα επίμονο μπάνερ με το ελαφρώς ανέμπνευστο μότο: “You are EU” (Είσαι η ΕΕ). Με το που το πατάς…μεταφέρεσαι στην «μαγεία της Πράσινης Ανάπτυξης»: παιδάκια να χαιδεύουν πάνελ φωτοβολταικών, γυναίκες να ποζάρουν νωχελικά μπροστά από αιολικά πάρκα, έφηβους να φορτίζουν το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο και πάει λέγοντας.

  • Ε, λοιπόν αυτό το χαμηλής αισθητικής συνονθύλευμα, είναι η επίσημη καμπάνια «οικολογικής ενσυναίσθησης» που παρήγγειλε η γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν για καταστήσει κτήμα του κάθε Ευρωπαίου την ανάγκη υιοθέτησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα εξασφαλίσουν την…σωτηρία του πλανήτη.

Προσέξτε όμως την μεθόδευση, όπως (προς τιμήν του) την αποκάλυψε τον περασμένο Ιούνιο το γερμανικής ιδιοκτησίας Politico σε ένα άρθρο με τον καυστικό τίτλο: «Η Ε.Ε. φορτώνεται μία γερμανικής εμπνεύσεως μηχανή δημοσίων σχέσεων με τα …διπλά λεφτά».

Η φον ντεν Λάιεν διαθέτει ένα …σεμνό (συγκριτικά με αυτά που ξοδεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη !) budget 30 εκατομμυρίων ευρώ για πληρωμένες καμπάνιες επικοινωνίας της Κομισιόν. Εχει ήδη προαναγγείλει ότι στην επόμενη θητεία της Κομισιόν το ποσό αυτό τουλάχιστον θα διπλασιαστεί.

Στο μεταξύ όμως φρόντισε να προσλάβει στο επιτελείο της με παχυλό μισθό συμβούλου έναν Γερμανό επικοινωνιολόγο, έναν Γερμανό λογογράφο και έναν Γερμανό υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων. Αυτοί με την σειρά τους συνέστησαν για την «πράσινη καμπάνια» δύο αδελφές γερμανικές διαφημιστικές εταιρείες που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο.

Και η εθνικά σκεπτόμενη Ούρσουλα, κατά παράβαση κάθε θεμιτής πρακτικής, τις προσέλαβε, όχι με διαγωνισμό, αλλά με …απευθείας ανάθεση, χαρίζοντας τους ένα συμβόλαιο 5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να επιμεληθούν την «πράσινη καμπάνια».

Πέραν όμως του προφανούς σκανδάλου και ανεξάρτητα από την πλύση εγκεφάλου, τα πράγματα με τις ανεμογεννήτριες δεν πάνε καλά στην ίδια την Γερμανία! Η φούσκα των αιολικών σκάει με πάταγο και στο επίκεντρο βρίσκεται η εθνική πρωταθλήτρια της Γερμανίας, η γνωστή και μη εξαιρετέα Siemens.

Ακούστε λοιπόν και κρατηθείτε: Την ώρα που η Ελλάδα εγκαλείται και φορτώνεται με πρόστιμα επειδή προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή με επιδοτήσεις την ΛΑΡΚΟ, η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει κρατικές εγγυήσεις ύψους…15 δις ευρώ για να τιθασεύσει την ζημιά …4,6 δις που εμφανίζει η ενεργειακή θυγατρική της Siemens που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες και όπως επισήμως δηλώνεται δεν αναμένεται να ορθοποδήσει πριν το 2026!

  • Μόλις την περασμένη Τετάρτη το Reuters μετέδωσε ότι o κλάδος της εταιρείας που κατασκευάζει ανεμογεννήτριες θα υποχρεωθεί σε αιματηρές περικοπές ύψους σχεδόν…μισού δις ευρώ και θα επικεντρωθεί πλέον σε ενεργειακά projects…υδρογόνου

Το πρώτο  ερώτημα είναι γιατί πληρώνουμε Γερμανούς μυαλοπώληδες για μια καμπάνια γύρω από ένα στόχο που πλέον φαίνεται θνησιγενής και όχι μόνο στην ίδια την Γερμανία.

Ηδη ο μεγαλύτερος κατασκευαστής παγκοσμίως υπεράκτιων αιολικών, η δανέζικη, Orsted, αποσύρεται από μεγάλα έργα στις ΗΠΑ ενώ ένας άλλος σουηδικός κολοσσός, η Vattental διέκοψε ένα γιγάντιο έργο ανοιχτά των αγγλικών ακτών ως απάντηση στο αυξανόμενο κόστος.

Ξέρετε τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι για να συνεχιστεί το ανέκδοτο της πράσινης μετάβασης χρειάζονται πρόσθετες επιδοτήσεις τις οποίες θα πληρώσουν στους λογαριασμούς ρεύματος οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Μιλάμε για το απόλυτο αυτογκόλ εις βάρος των φορολογούμενων με πρωτοστατούσα και επισπεύδουσα την μονίμως ετεροπροσδιοριζόμενη Ελλάδα του σύγχρονου Μωυσέως…

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Β’ ΜΕΡΟΣ: ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΑΙ Η…ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ

* Γιώργος Χαρβαλιάς
Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Kάτω τα χέρια από το βέτο! Η συναίνεση Ελλάδας και Κύπρου στην κατάργηση του είναι ανήκουστη και στρέφεται ευθέως εναντίον των εθνικών συμφερόντων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: