Συστάσεις στην Αλβανία για προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων: Από το Συμβούλιο για την Διεύρυνση της ΕΕ

FILE PHOTO: (L-R) German Chancellor Olaf Scholz, Albania’s Prime Minister Edi Rama and European Commission President Ursula von der Leyen at the end of a press conference after the Berlin Process – Leaders’ Summit in Tirana, Albania. EPA, MALTON DIBRA




Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο των αξιών της ΕΕ τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την Διεύρυνση, ενώ  επισημαίνεται η σημασία του να μην υπάρχει διάκριση στη μεταχείριση ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες μεταξύ αυτών και οι εθνικές μειονότητες.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην Αλβανία, το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την χώρα τον Ιούλιο του 2022 καθώς και την πρόοδο της μεταρρύθμισης που σημειώθηκε το περασμένο έτος, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της διαδικασίας screening.

Eπίσης, το Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι ο χωρίς αποκλεισμούς και εποικοδομητικός πολιτικός διάλογος στη χώρα παραμένει κρίσιμης σημασίας για την προώθηση της υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ.

Χαιρετίζει επιπροσθέτως την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδίως στους τομείς των θεμελιωδών αρχών και ιδίως όσον αφορά το κράτος δικαίου, τη συνεχή εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

  • Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί την Αλβανία να συνεχίσει τις προσπάθειές της για την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας της έκφρασης και των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριας Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Belgium

Απορρίφθηκε το αίτημα του Φρέντη Μπελέρη για ολιγόωρη άδεια ώστε να ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: