Σημάδια επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Γάζα εν μέσω φόβων για «πολυμέτωπο πόλεμο»* «Βαθιά ανησυχία» εκφράζει ο ΟΗΕ [video]

File Photo Ισραηλινοί στρατιώτες πάνω σε άρμα μάχης στη Λωρίδα της Γάζας. EPA/ATEF SAFADI




Ακόμη μια μέρα σφοδρών συγκρούσεων ήταν η σημερινή στη Λωρίδα της Γάζας, με τις ελπίδας για κατάπαυση του πυρός να εξανεμίζονται κάθε ώρα που περνάει.

Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «θα διαρκέσει επί πολλούς μήνες ακόμη» δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, Χερζί Χαλεβί. «Οι στόχοι αυτού του πολέμου δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν», είπε ο Χαλεβί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνάντηση που είχε με στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διαλύσεις μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα φτάσουμε στην ηγεσία της Χαμάς», διαβεβαίωσε.

Στο πεδίο της μάχης η κατάσταση είναι εφιαλτική. Τα λιγοστά νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα είναι αδύνατον να περιθάλψουν τους τραυματίες και να τους παράσχουν τη φροντίδα που απαιτείται, με συνέπεια αρκετοί άνθρωποι να χρειαστεί να ακρωτηριαστούν. Ο υπόλοιπος πληθυσμός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση, αφού οι περισσότεροι αγωνίζονται να επιβιώσουν χωρίς στέγη και φαγητό.

Την ίδια ώρα, δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ προκαλούν νέο κύμα ανησυχίας.

«Το Ισραήλ εμπλέκεται σε έναν “πολυμέτωπο πόλεμο”», είπε ο υπουργός Άμυνας του, υπονοώντας στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι το Ισραήλ «δέχεται επίθεση από επτά πεδία: τη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιουδαία και τη Σαμάρεια [ισραηλινός όρος για τη Δυτική Όχθη], το Ιράκ, την Υεμένη και το Ιράν».

«Έχουμε ήδη απαντήσει και έχουμε λάβει μέτρα σε έξι από αυτά τα θέατρα», είπε στην Κνεσέτ, χωρίς να διευκρινίσει.

Βροχή οι βόμβες – Στόχοι ακόμη και προσφυγικοί καταυλισμοί

Πάνω από 100 στόχους της Χαμάς, στη Τζαμπαλίγια στον βορρά και τη Χαν Γιουνίς στον νότο ανακοίνωσε ότι έπληξε το τελευταίο 24ωρο ο ισραηλινός στρατός. Για ολονύχτιους βομβαρδισμούς προσφυγικών καταυλισμών στη κεντρική Γάζα κάνουν λόγο οι Παλαιστίνιοι, υποστηρίζοντας ότι οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται να διευρύνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Από τη βόρεια Γάζα όπου επισκέφθηκε Ισραηλινούς στρατιώτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Kι ενώ σύμφωνα με το Reuters, Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ απέρριψαν αιγυπτιακή πρόταση να εγκαταλείψουν την εξουσία στη Γάζα με αντάλλαγμα μόνιμη κατάπαυση του πυρός, σε άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal o Mπέντζαμιν Νετανιάχου ορίζει τρεις προϋποθέσεις για την επίτευξη ειρήνης: Καταστροφή της Χαμάς, αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και αποριζοσπαστικοποίηση της παλαιστινιακής κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, συγγενείς των ομήρων αποδοκίμασαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, διακόπτοντας την ομιλία του στη Κνεσέτ, όταν εκείνος υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων. Εν μέσω αύξησης των ανησυχιών για γενίκευση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας παραδέχθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε αντίποινα μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν σε επτά διαφορετικές περιοχές.

«Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με πολλά μέτωπα και δεχόμαστε επιθέσεις από επτά περιοχές: Γάζα, Λίβανο, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν. Έχουμε ήδη απαντήσει και αναλάβει δράση σε έξι από αυτές» υπογράμμισε ο Γιόαβ Γκάλαντ.

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι σκότωσε τον Ραζί Μουσαβί, ανώτερο αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος βρισκόταν στη Συρία και ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας Δαμασκού-Τεχεράνης.

«Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραίμ Ραίσι αναφέρει σε δήλωση του ότι το Ισραήλ θα πληρώσει. Οπότε σίγουρα αυξάνεται η ανησυχία και η ένταση στην περιοχή. Επίσης, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές της Χεζμπολάχ και στο Ιράκ, επίσης, όπου αυξάνονται οι επιθέσεις» ανέφερε η δημοσιογράφος του Sky News Nικόλ Τζόνστον.

Εχθρική ενέργεια χαρακτήρισε η Βαγδάτη αμερικανική αεροπορική επιδρομή εναντίον φιλοϊρανικής οργάνωσης στο Ιράκ, που, όπως υποστηρίζει, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 18, ανάμεσα τους πολίτες. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, τα πλήγματα έγιναν σε αντίποινα για βομβαρδισμό βάσης στην οποία σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε σήμερα «τη βαθιά ανησυχία του» για τη συνέχιση των ισραηλινών βομβαρδισμών στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας και παρότρυνε τις ισραηλινές δυνάμεις να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό.

«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. (…) Όλες οι επιθέσεις πρέπει να σέβονται αυστηρά τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως τη διάκριση (μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων), την αρχή της αναλογικότητας και της πρόληψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σεϊφ Μαγκάνγκο, σε ένα δελτίο τύπου.

«Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι οι τελευταίοι σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή στους κατοίκους στο νότιο τμήμα της Γάζας να μετακινηθούν προς το κέντρο της Γάζας και προς το Ταλ αλ Σουλτάν στη Ράφα».
Σήμερα, ο στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας περισσότερους από 100 στόχους της Χαμάς. Έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες στρατιωτών, συνοδευόμενων από άρματα μάχης, να κινούνται πεζή μεταξύ των ερειπίων, ενώ αντηχούν πυρά.

Η Χαμάς δημοσίευσε πλάνα που δείχνουν μαχητές να ανοίγουν πυρ και να ανατινάσσουν ένα ισραηλινό άρμα μάχης.

 

Στόχος και ελληνοκαθολική εκκλησία για τη Χεζμπολάχ

Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας άμαχος τραυματίστηκαν από πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, ένας εκ των οποίων έπληξε μια εκκλησία σε ένα αραβικό χωριό, το οποίο είχε καταστραφεί από το Ισραήλ το 1951. Πρόκειται για την Παναγία του Ικρίτ, που σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είναι ελληνοκαθολική εκκλησία που δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όχι ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο ισραηλινός στρατός.

«Ένας αντιαρματικός πύραυλος προερχόμενος από τον Λίβανο χτύπησε την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή συνιστά όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και επίθεση στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι», είχε αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από άλλο πλήγμα της Χεζμπολάχ, την ώρα που παρείχαν βοήθεια στον τραυματισμένο άμαχο.

Το ψήφισμα 1701, που υιοθετήθηκε για να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν».

Οι κάτοικοι του Ικρίτ εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τον ισραηλινό στρατό μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η εκκλησία και ένα κοιμητήριο είναι ό,τι απομένει από το χωριό το οποίο ισοπεδώθηκε τα Χριστούγεννα του 1951, ώστε να εμποδιστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτό, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 9 ήταν στρατιώτες. Σήμερα τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στην κοινότητα Τουλίν του Λιβάνου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο NNA.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

 

H Ρωσία κατέλαβε πόλη – κλειδί κοντά στο Ντονέτσκ: «Η Μαρίνκα δεν υπάρχει πια», παραδέχτηκε το Κίεβο

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: