Πρώην πρόεδρος ομάδας μπάσκετ φέρεται ως «εγκέφαλος» της απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Πέντε συλλήψεις και χασούρα 540.000 ευρώ για το δημόσιο

File Photo: Συγγενείς ασθενών βαρέων παθήσεων έξω από φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Γνωστός επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος ομάδας μπάσκετ φέρεται να είναι ο ιθύνων νους πίσω από το κύκλωμα που διέπραττε κακουργηματικές απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, μέσω εικονικής συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών.

Όπως αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για την υπόθεση, ο ίδιος, μάλιστα, φέρεται ως σκιώδης ιδιοκτήτης κλινικής αλλά και ιδιοκτήτης διαγνωστικού κέντρου.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί ήδη πέντε μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη 33 άτομα.

Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά στην έκδοση και εκτέλεση εικονικών συνταγογραφήσεων ιατροτεχνολογικών προϊόντων, έχοντας διαμορφώσει προς τον σκοπό αυτό δίκτυο εταιρειών εισαγωγής και παροχής προϊόντων, οι οποίες παρουσίαζαν στον ΕΟΠΥΥ τις εικονικές συνταγογραφήσεις εκμεταλλευόμενες τις συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον Οργανισμό.

Την παράνομη συνταγογράφηση έκαναν 29 ιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων εν αγνοία των ασθενών, ενώ η ανεύρεση ΑΜΚΑ ασφαλισμένων γινόταν από μέλη της οργάνωσης ή αντλούνταν από ιδιωτική κλινική και διαγνωστικό κέντρο, συμφερόντων των εμπλεκομένων.

Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιούσαν «αχυρανθρώπους» ως νόμιμους εκπροσώπους και μέλη των εταιρειών και σε περίπτωση καταγγελίας συνέχιζαν τη δραστηριότητα τους μέσω άλλης εταιρείας, είτε νέας είτε από τις ήδη υπάρχουσες.

Τέλος, η νομιμοποίηση των εσόδων τους πραγματοποιούνταν μέσω συναλλαγών μεταξύ διαφόρων εταιρειών της οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και μέσω ανάληψης μεγάλων χρηματικών ποσών από «αχυρανθρώπους», ενώ χρησιμοποιούσαν τις εταιρίες αυτές για να χρηματοδοτούν αθλητικό σύλλογο ιδιοκτησίας του αρχηγικού μέλους.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων και άλλων επιχειρήσεων που εισήγαγαν αποκλειστικά τα παραπάνω ιατροτεχνολογικά προϊόντα καθώς έπρεπε να καταβάλλουν μεγαλύτερο ποσό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback).

Από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι έχουν πραγματοποιηθεί 1.215 εικονικές εκτελέσεις συνταγογραφήσεων στους ΑΜΚΑ 653 ασφαλισμένων, ενώ η συνολική ζημιά του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 539.847 ευρώ.

Με πληροφορίες από News247, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα εικονικών συνταγογραφήσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ: Συμμετείχαν και 29 γιατροί * Ζημιά €540.000

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: