Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Γκουτέρες συζήτησαν για το Κυπριακό και τις παραβιάσεις στην νεκρή ζώνη

FILE PHOTO: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Πηγή φωτογραφίας pio.gov.cy / Ανδρέας Λουκαΐδης




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη καθώς και τις προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για τη Γάζα.

Ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη τερματισμού των τουρκικών ενεργειών στην νεκρή ζώνη και αποκατάστασης του καθεστώτος της.

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη αναφέρει ότι τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ απασχόλησε η παρούσα φάση του Κυπριακού, και η δεδηλωμένη πρόθεση του ΓΓ να διορίσει απεσταλμένο που θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, με στόχο την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στον ΓΓ των ΗΕ την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη βούληση του να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συζήτησε, επίσης, με τον ΓΓ των ΗΕ για τις πρόσφατες, συνεχιζόμενες παραβιάσεις των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στη νεκρή ζώνη, τονίζοντας την ανάγκη τερματισμού τέτοιων ενεργειών και αποκατάστασης του καθεστώτος της νεκρής ζώνης.

Την τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Γκουτέρες απασχόλησαν, επίσης, οι προσπάθειες υλοποίησης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τον σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, και για την πρόθεση κρατών να συνδράμουν, το συντομότερο, στην υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Καλπάζει η κυπριακή οικονομία: Σε θετική από σταθερή αναβάθμισε την προοπτική της, o οίκος Fitch

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: