Παραδοθείτε εδώ και τώρα, λέει ο Νετανιάχου στην Χαμάς: Οι τρομοκράτες παίζουν το χαρτί της διαπραγμάτευσης μέσω των ομήρων

epa11020920 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (C) attends the weekly cabinet meeting at the prime minister’s office in Jerusalem, 10 December 2023. EPA/RONEN ZVULUN / POOL




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα τους τρομοκράτες της Χαμάς να καταθέσουν τα όπλα χωρίς καθυστέρηση, ισχυριζόμενος ότι πολυάριθμοι μαχητές του παλαιστινιακού κινήματος έχουν παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που προαναγγέλλει την «αρχή του τέλους» της Χαμάς.

«Καταθέτουν τα όπλα και παραδίδονται στους γενναίους στρατιώτες μας. Θα χρειαστεί χρόνος. Ο πόλεμος συνεχίζεται αλλά αυτή είναι η αρχή του τέλους της Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου. «Λέω στους τρομοκράτες της Χαμάς: Τελείωσε. Μην πεθάνετε για (τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ. Παραδοθείτε – τώρα!», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η ένοπλη πτέρυγα της τρομοκρατικής Χαμάς δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ομήρους, εκτός κι αν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την υπό όρους απελευθέρωσή τους.

Ο Αμπού Ουμπάιντα εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ δήλωσε σε ένα ηχογραφημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει τους ομήρους με τη χρήση βίας, επικαλούμενος την αποτυχημένη επιχείρηση για την απελευθέρωση ενός ομήρου. Ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι οι μαχητές της Χαμάς έχουν μερικώς ή ολικώς καταστρέψει 180 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης και βαρέα σκαπτικά οχήματα των Ισραηλινών, στο δεκαήμερο της επανέναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Μέχρι σήμερα, περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κι άλλοι 49.500 τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις των Ισραηλινών στην Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, όπως δήλωσε ο Άσραφ Αλ Κίντρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα. Ο ίδιος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνέντευξης ότι στους παραπάνω αριθμούς συμπεριλαμβάνονται 297 νεκροί και περισσότεροι από 550 τραυματίες κατά το τελευταίο 24ωρο.

Μπλίνκεν: «Απολύτως απαραίτητη» είναι η προστασία των αμάχων στη Γάζα

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απο την πλευρά του δήλωσε ότι “ είναι απολύτως απαραίτητο” να ληφθεί υπόψη από το Ισραήλ, η προστασία των αμάχων στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τον πόλεμο θα πρέπει να ακολουθήσει μία περίοδο ειρήνης που θα έχει διάρκεια, οδηγώντας σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

 

Ο ΠΟΥ  υιοθέτησε ψήφισμα ζητώντας άμεση παροχή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας 

Σε ότι αποφορά το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ),  υιοθέτησε ομόφωνα ένα ψήφισμα που ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ενέκρινε ψήφισμα για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω αμερικανικού βέτο, οι 34 χώρες-μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ ζήτησαν ομόφωνα «άμεση, διαρκή και ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα, που προτάθηκε από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Κατάρ και την Υεμένη, ζητά τη χορήγηση αδειών εξόδου σε ασθενείς, την παροχή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε αμάχους και την πρόσβαση σε οποιονδήποτε στερείται την ελευθερία του να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Το ψήφισμα εκφράζει επίσης τη «σοβαρή ανησυχία» του για την ανθρωπιστική κατάσταση και την «εκτεταμμένη καταστροφή» και ζητά την προστασία όλων των αμάχων.

Ενώ ενέκριναν το ψήφισμα, εκπρόσωποι ορισμένων δυτικών χωρών διατύπωσαν τις επιφυλάξεις τους.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό δήλωσε ότι Ουάσινγκτον συμφώνησε να μην εναντιωθεί στην υιοθέτηση του ψηφίσματος, σημειώνοντας ωστόσο ότι είχε «σοβαρές επιφυλάξεις», τονίζοντας ότι «λυπάται για την έλλειψη ισορροπίας στο ψήφισμα».

Για τον Καναδά, το κείμενο είναι ένα «συμβιβαστικό ψήφισμα» που θα μπορούσε επίσης να καταγγείλει τον ρόλο της Χαμάς στον πόλεμο, τη σύλληψη ομήρων και τη «χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες».

Η Αυστραλία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της λέγοντας ότι στο ψήφισμα δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες ήταν «ο καταλύτης για την τρέχουσα καταστροφική κατάσταση».

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Σε επίθεση με drones της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, τραυματίσθηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: