Πακέτο 15 δισεκ. δολαρίων υπέρ Ουκρανίας εξετάζει η Κομισιόν την ώρα που οι μισοί Αμερικανοί λένε πως οι ΗΠΑ ξοδεύουν πολλά για τη στήριξή της

File Photo Ukrainian President Volodymyr Zelensky reacts after speaking to the crowd in front of the Danish Parliament in Copenhagen, Denmark, 21 August 2023. EPA/MADS CLAUS RASMUSSEN




Να χρησιμοποιήσουν κέρδη που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αποσπάσουν τελικά έως και 15 δισ. ευρώ προς όφελος της Ουκρανίας, θα προτείνουν οι Βρυξέλλες την Τρίτη.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αλλά δεν έχει προχωρήσει καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν νομικές και οικονομικές ανησυχίες.

«Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρωσικά δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευτεί για να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις στην FT, που μεταδίδει την είδηση.

Στο ίδιο Μέσο δημοσιεύθηκε επίσης σήμερα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά για βοήθεια προς την Ουκρανία.

Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρισκόταν καθ’ οδόν προς Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις για περισσότερη χρηματοδότηση, η τελευταία δημοσκόπηση των Financial Times-Michigan Ross διαπίστωνε ότι το 48% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν «πάρα πολλά» σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας , σε σύγκριση με το 27% που είπε ότι η Ουάσιγκτον ξοδεύει το «σωστό ποσό». Μόλις το 11% είπε ότι οι ΗΠΑ δεν ξοδεύουν αρκετά.

Η διαφορά ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, με το 65% να λέει ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά στην Ουκρανία, σε σύγκριση με περίπου το ήμισυ – 52% – των ανεξάρτητων και μόλις το ένα τρίτο – 32% – των Δημοκρατικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Financial Times

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: