Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να μην γίνει ο Άγιος Βασίλης: Και αν ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας πει ότι και η Αθήνα είναι στη «γεωγραφία της καρδιάς του»;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα της ΕΣΑμεΑ με τίτλο: «Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία: Εθνική Στρατηγική 2024-2030», στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα, Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Λευκωσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν επισκεφθεί την Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2017, σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά (τηλεόραση του Σκάι), είχε αναφέρει πως «όλες οι Συνθήκες χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα, χρειάζεται μια επικαιροποίηση».

Θέλησε, πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα, να καθορίσει την ατζέντα των συζητήσεων, έστω κι εάν η ελλαδική πλευρά θεωρεί κόκκινη γραμμή την τουρκική αξίωση και πήρε τότε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Η κατοχική Τουρκία έδειξε στη συνέχεια τις προθέσεις της, ανεβάζοντας την ένταση και την επιθετικότητά της και συντηρώντας τις παράνομες  και παράλογες αξιώσεις της.

Αύριο ο Ερντογάν θα βρίσκεται στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας. Ο ηγέτη της κατοχικής δύναμης δεν κρύβεται πίσω διπλωματικές διατυπώσεις και… φλεγματικές ευγένειες. Η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα, δεν είναι απρόβλεπτη κι αυτά που εξαγγέλλει τα υλοποιεί.

Αυτό κανονικά θα έπρεπε να  διευκολύνει και τους συνομιλητές της να κινηθούν ανάλογα. Φτάνει, βέβαια, να θέλουν. Γιατί ενώ ο Ερντογάν ζητά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στη «γεωγραφία της καρδιάς του», επιχειρεί να επιβάλλει δυο κράτη στην Κύπρο, προκαλεί εντάσεις, υπάρχει μια αντίληψη στις ελίτ της Ελλάδος και της Κύπρου, ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται με κατευνασμό.

  • Μια επαναλαμβανόμενη πολιτική συνταγή, που δοκιμάσθηκε και το μόνο που κατάφερε ήταν να αποθρασύνεται η κατοχική δύναμη. Αυτή η προσέγγιση εκφράζει εν πολλοίς μια φοβική αντίληψη και αποτελεί το καταφύγιο μιας ενδοτικής προσέγγισης στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Όσο ξεπερασμένο και να φαντάζει, ακραίο και προκλητικό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κινείται για να οικοδομήσει τη νέο-οθωμανική Τουρκία. Η επιθετικότητα της Τουρκίας συνδέεται με την υλοποίηση των επεκτατικών της σχεδιασμών.

Δεν μπλοφάρει κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι. Θα έπρεπε να το είχαν συνειδητοποιήσει όλοι εξαρχής, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να πλασαριστεί στην Ευρώπη και αλλού ως ισλαμοδημοκράτης, «μοντέλο» για όλους τους μουσουλμάνους. Στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπήρξαν πολιτικοί σχηματισμοί, πολιτικοί φορείς που παρασύρθηκαν  και στήριζαν Ερντογάν!

Ο Ερντογάν πήγε πρόσφατα επίσκεψη στη Γερμανία και κούνησε το δάκτυλο στον καγκελάριο Σόλτς λέγοντας του ότι: «Δεν είμαστε ένοχοι απέναντι στο Ισραήλ. Εάν ήμασταν, ίσως δεν θα μπορούσαμε ούτε εμείς να μιλήσουμε τόσο ξεκάθαρα. Δεν έχουμε περάσει την εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τους ανθρώπους… Εμείς δεν έχουμε ενοχές έναντι οποιουδήποτε». Αναφορά που άφησε άναυδο τον Γερμανό καγκελάριο.

Στάθηκε «κάγκελο» δίπλα στον Τούρκο φιλοξενούμενο του. Και οι Γερμανοί δεν είναι γνωστοί για την ανεκτικότητά τους. Την ίδια ώρα, η  Άγκυρα εξακολουθεί να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ώστε να εισπράξει όσα περισσότερα μπορέσει. Η τουρκική λογική του ανατολίτικου παζαριού.

Με βάση, λοιπόν, τα όσα λέει ο Ερντογάν και πράττει το καθεστώς του, δεν πρέπει να αναμένονται θεματικές εξελίξεις από την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στην Αθήνα. Ενδέχεται να μην προκύψει οτιδήποτε πλην κάποιων διμερών συμφωνιών, οι οποίες προετοιμάζονται εδώ και μήνες.

  • Ωστόσο, είναι προφανές ότι υπάρχουν και οι τρίτοι, που επενδύουν σε αυτή την επίσκεψη. Για την ακρίβεια θέλουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί και αυτός είναι ένας στόχος, που περνά μέσα από διάφορες δράσεις. Μέχρι τώρα έχουν συνηθίσει τον Ερντογάν με δώρα.

Οι Αμερικανοί, η Ε.Ε. συνήθως ζητούν από τρίτους να πληρώσουν τον λογαριασμό. Όπως από την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι σαφές πως ζητείται κάποιος να πληρώσει τον λογαριασμό και οι δυτικοί… φίλοι μας καλοβλέπουν την πάντα γενναιόδωρη Αθήνα.

Εάν ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει το ρόλο του Άγιου Βασίλη ακολουθώντας τις προτροπές των… φίλων μας, θα ακουστεί σύντομα πως και η Αθήνα είναι στη «γεωγραφία της καρδιάς του»! Ευκαιρία να τους διαψεύσει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

«Με διχοτομημένο νησί γλυτώνουμε από Σοβιετικούς»: Ο Κίσινγκερ «επίτηδες γέρνει προς την μεριά των Τούρκων», άλλωστε αυτό ήταν το σχέδιο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: