Ο πρώην αρχικατάσκοπος της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον παζαρεύει τα μαχητικά F-16 για να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου (video)

Ο ανταποκριτής της Hellas Journal, του Action24 και του Omega Channel στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μιχάλης Ιγνατίου με τον παρουσιαστή του δελτίου ειδήσεων, Βασίλη Τσεκούρα. Φωτογραφία Hellas Journal via Action24




Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πρώην αρχικατάσκοπος της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού Action24 και του Omega Channel της Κύπρου, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του για τις επαφές του θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα ο Τούρκος υπουργός.

Μετέδωσε σχετικά:

Έφτασε με άλλους ομολόγους του μουσουλμανικών χωρών, για να θέσουν τα θέματα της Γάζας και με την ευκαιρία πέτυχε και μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό, Μπλίνκεν. Η συνάντηση θα γίνει στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, άρα μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο κ. Φιντάν θα επιχειρήσει να προχωρήσει αυτό το παζάρι για το οποίο ομιλεί συνέχεια ο Ταγίπ Ερντογάν.

Δηλαδή, να εγκρίνει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα, το αμερικανικό Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως στην πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει αυτή την πώληση, αλλά οι διαδικασίες πάγωσαν όταν Αμερικανοί νομοθέτες ενημέρωσαν το Στέιτ Ντπάρτμεντ ότι για πολλούς λόγους, δεν μπορούσαν να εγκρίνουν το τουρκικό αίτημα, το οποίο υποβλήθηκε τον Σεπτέμβρο του 2021.

Ανάμεσα σε αυτούς του όρους ήταν και οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου. Βεβαίως μετά τους σεισμούς η Τουρκία δεν προκαλεί στο Αιγαίο.

Έχουν ήδη περάσει 26 μήνες από την κατάθεση του τουρκικού αιτήματος και ο Ερντογάν, όπως δήλωσε, αναζητεί λύση για τα προβλήματα της τουρκικής αεροπορίας σε άλλες δυτικές αγορές. Προφανώς το κάνει για να εκβιάσει τους Αμερικανούς.

Αναφορικά με το παζάρι που επιχειρεί ο Ερντογάν, η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχολίασε τις δηλώσεις του. Ούτε από την πλευρά του Κογκρέσου έχουμε αντίδραση.

Όμως, έχει μεγάλη σημασία ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ομιλία του ο γερουσιαστής Κάρντιν και μιλώντας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο ενέταξε την Τουρκία στις χειρότερες χώρες του κόσμου για το θέμα αυτό.

Είπε ότι: «Χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν και το Τατζικισταν, απειλούν τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, η καταπίεση επεκτείνεται κ εκτός των συνόρων τους και αυτό είναι ανατριχιαστικό».

Ο γερουσιαστής αυτός, που έχει πλέον τη θέση που κατείχε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχει δηλώσει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι όρος για να επιτρέψει την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο κ. Κάρντιν και τρεις άλλοι νομοθέτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν.

Βεβαίως, η νέα προσέγγιση της Ελλάδας και της Τουρκίας γίνεται ήδη αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Τούρκους λομπίστες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για το θέμα των F-16. Λογικό είναι αυτό, εννοώ η εκμετάλλευση από τους Τούρκους της επίσκεψης του Ερντγάν στην Αθήνα, αλλά βρίσκουν απέναντι τους κοινότητες που έχουν τα δικά τους θέματα με την Τουρκία.

Το Εβραϊκό Λόμπι, οι κουρδικές και οι αρμενικές οργανώσεις, αλλά και οι ομογενείς ακτιβιστές συνεχίζουν να ζητούν την απόρριψη του τουρκικού αιτήματος για τα F-16.

  • Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία (AFP και Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ) από την Άγκυρα:

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξάρτησε την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από μια «ταυτόχρονη» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης μαχητικών αεροπλάνων F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κείμενο συνέντευξής του στα μέσα ενημέρωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Ο Καναδάς το μόνο που κάνει είναι να μιλάει για τη Σουηδία αναφορικά με τις κάμερες που θέλουμε να αγοράσουμε για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε το ίδιο πράγμα. Αν εσείς έχετε το Κογκρέσο σας, εγώ έχω το κοινοβούλιό μου. Λέτε πως θα πάρετε μέτρα για το ζήτημα των F-16 μετά την έγκριση από το Κογκρέσο. (…) Κάντε ταυτόχρονα και με αλληλέγγυο τρόπο αυτό που σας αναλογεί και το κοινοβούλιό μας θα λάβει την απαραίτητη απόφαση», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους μιλώντας σε δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεψε χθες, Πέμπτη, από την Αθήνα.

Όταν ο Ερντογάν επισήμανε σε σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο ότι η Σουηδία θα πάρει τελικά το πράσινο φως, ο Καναδάς, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, είχε συμφωνήσει σιωπηρά να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την άρση του ελέγχου στις εξαγωγές εξαρτημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στα οποία περιλαμβανόταν οπτικός εξοπλισμός, είχε μεταδώσει το Ρόιτερς.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε τον Οκτώβριο 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα αεροπλάνα που ήδη διαθέτει.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει αυτή την πώληση ύψους 20 δισεκ. δολαρίων, όμως υπάρχουν αντιρρήσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο για την καθυστέρηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, για τις κακές επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και για τις εντάσεις με την Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γιάννη Μανδαλίδη, από την Κωνσταντινούπολη:

Δηλώσεις εν πτήσει προς τους δημοσιογράφος που τον συνόδευαν κατά την επιστροφή του από την Αθήνα έκανε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προτείνει, κατά δήλωσή του, στην Ελλάδα την επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και στην πυρηνική ενέργειας: «Για παράδειγμα, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα την ενέργεια του πυρηνικού σταθμού μας που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη» στη βόρεια Τουρκία, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Παράλληλα, υπενθύμισε τα σχέδια της Τουρκίας με τη Μόσχα για την εγκατάσταση στην Ανατολική Θράκη ενός κέντρου διανομής ρωσικού φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Αναφερόμενος στις “αερομαχίες”, όπως το είπε, στο Αιγαίο, δήλωσε «ας κλείσουμε αυτή τη σελίδα, ας τελειώσουμε με αυτή την υπόθεση». Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δαπανά πολύ διαφορετικά σε σχέση με την Τουρκία, όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες και ορισμένες χώρες, ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρέχουν σοβαρή υποστήριξη.

«Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή στην αμυντική βιομηχανία όπως εμείς. Σε αυτόν τον τομέα, έχουμε πλέον καταστεί σε θέση να παράγουμε σε ένα επίπεδο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας. Για τον λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από αυτές της Ελλάδας» ανέφερε.

Για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, «τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής».

«Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπολογίσουμε και να προσπαθήσουμε για το τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να παράγουμε από εδώ, τι είδους ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας. Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Έκανε επίσης λόγο για μία ακόμη φορά για δίκαιη κατανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής: «Δεν επιβουλευόμαστε τα δίκαια κανενός, αλλά είναι ισχυρή η βούλησή μας να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας». Υποστήριξε δε ότι ένας περιεκτικός και δίκαιος διαμοιρασμός είναι εφικτός στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επανήλθε στην πρότασή του για μία διεθνή διάσκεψη.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου στην Πρωινή Ζώνη: Τα ναρκωτικά του προεδρικού υιού Χάντερ Μπάιντεν, “εν μέσω” της επίσκεψης του νεοσουλτάνου στην Αθήνα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: