Ο χυδαίος Ερντογάν στέλνει και εξαρτήματα όπλων στη Χαμάς: Η Τουρκία έχει γίνει κράτος χορηγός της τρομοκρατίας, καταγγέλλει αμερικανική δεξαμενή σκέψης, ζητά κυρώσεις

FILE PHOTO: Islamist President Erdoğan meets with Hamas leader Ismail Haniyeh and deputy leader Saleh al-Arouri, sitting on the left side of the table, August 22, 2020. The meeting took place behind closed doors in the presence of the (then) head of the Turkish intelligence service, Hakan Fidan. Photo via Turkish President’s Office




Οι ισραηλινές αρχές απέτρεψαν μια (νέα) προσπάθεια, στις 21 Δεκεμβρίου, για λαθραία μεταφορά χιλιάδων εξαρτημάτων όπλων, από την Τουρκία στη Δυτική Όχθη, αποκάλυψε η δεξαμενή σκέψης Foundation for Defense of Democracies (FDD).

Στο κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, αναφέρονται τα εξής:

Σύμφωνα με κοινή δήλωση της ισραηλινής αστυνομίας και της ισραηλινής φορολογικής αρχής, οι επιθεωρητές βρήκαν αυτόματα όπλα και εξαρτήματα τυφεκίων μέσα σε μια βιομηχανική υφαντική μηχανή που ζύγιζε αρκετούς τόνους και είχε μήκος 10 μέτρα (33 πόδια).

Το φορτίο, που έφτασε από την Τουρκία στο λιμάνι του Ashdod, προοριζόταν για την πόλη Nablus της Δυτικής Όχθης, εστία παλαιστινιακής τρομοκρατικής δραστηριότητας, σύμφωνα με το Ισραήλ. Οι αρχές βρήκαν επίσης καλούπια κατασκευής πλαστών νομισμάτων στο ίδιο φορτίο.

Με τη βοήθεια των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα ως ύποπτα διακίνησης και εισαγωγής παράνομων όπλων για τρομοκρατικές δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων δύο ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ναμπλούς και ένας Άραβο-Ισραηλινός.

Σύμφωνα με τον Jonathan Schanzer, Ανώτερο Αντιπρόεδρο του FDD:

«Κάποια στιγμή, η διεθνής κοινότητα θα ξυπνήσει με το γεγονός ότι η Τουρκία έχει γίνει κράτος χορηγός της τρομοκρατίας. Η χώρα δεν είναι απλώς ένα ασφαλές καταφύγιο για τη Χαμάς. Δεν είναι μόνο ο κόμβος του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου της Χαμάς. Είναι τώρα το σημείο διέλευσης για όπλα πολέμου που προορίζονται για βίαιες παλαιστινιακές φατρίες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι πρέπει να απενεργοποιήσει το στόμιο της υποστήριξης της Χαμάς. Μέχρι τώρα, η Άγκυρα αρνιόταν κατηγορηματικά. Είναι πλέον καθήκον της Ουάσιγκτον να επιβάλει σκληρές κυρώσεις, όχι σε περισσότερα στελέχη της Χαμάς, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση της Τουρκίας», δήλωσε ο Jonathan Schanzer.

Ο Sinan Ciddi, ανώτερο στέλεχος του FDD, σημείωσε:

«Η τελευταία κατάσχεση όπλων που προέρχονται από την Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που είναι ήδη ευρέως γνωστό: Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός αγωγός για αποστολές όπλων και πρώτων υλών στη Χαμάς και πιθανώς σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Τον Ιούλιο, οι ισραηλινές αρχές κατέσχεσαν τόνους υλικών διπλής χρήσης με προέλευση την Τουρκία, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή εκρηκτικών και ρουκετών. Η πιθανότητα αυτές οι αποστολές να πραγματοποιηθούν χωρίς τη γνώση —ή ακόμη και την ευλογία— της κυβέρνησης Ερντογάν είναι εξαιρετικά απίθανη», υπογράμμισε ο Sinan Ciddi.

  • Το λαθρεμπόριο όπλων της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει γίνει εστία προέλευσης για το λαθρεμπόριο ιρανικών όπλων και εκρηκτικών υλικών σε Παλαιστίνιους τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, οι ισραηλινές τελωνειακές αρχές αποκάλυψαν ότι αναχαίτησαν 16 τόνους εκρηκτικού υλικού καθ’ οδόν από την Τουρκία προς τη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής φορολογικής αρχής, οι τελωνειακοί πράκτορες στο Ashdod επιθεώρησαν δύο δοχεία που υποτίθεται ότι περιείχαν 54 τόνους γύψου.

Μετά από δοκιμή του υλικού σε εργαστήριο, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες από τις σακούλες περιείχαν χλωριούχο αμμώνιο – μια χημική ουσία διπλής χρήσης που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυραύλων.

  • Η Τουρκία προστατεύει και υποστηρίζει τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, παρέχει εδώ και καιρό ένα καταφύγιο για ηγέτες και μέλη παλαιστινιακών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς Ismail Haniyeh, ο πρώην αρχηγός της Hamas Khaled Mashal και ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Hamas και ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος Saleh al-Arouri, έχουν συναντηθεί δημόσια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πολλές φορές, μεταξύ άλλων τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Η Άγκυρα φέρεται να έχει παράσχει στον Αρούρι και στον Χανίγιε άδεια διαμονής και τουρκικά διαβατήρια, τα οποία τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν διεθνώς ανεμπόδιστα. Ο Αρούρι είναι ένας χαρακτηρισμένος τρομοκράτης επικηρυγμένος από τις ΗΠΑ με χρηματική αμοιβή 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το …κεφάλι του.

Στις 13 Δεκεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν από κοινού κυρώσεις σε οκτώ επιπλέον οικονομικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της Χαμάς που ζουν στην Τουρκία. Κατηγορούνται για συγκέντρωση χρημάτων για την τρομοκρατική ομάδα.

Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ο Ερντογάν υπήρξε ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Χαμάς. Ο Ερντογάν αποκάλεσε τα μέλη της Χαμάς «μαχητές της ελευθερίας» ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος» και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «χασάπη» και «εγκληματία πολέμου».

ΠΗΓΗ: Δεξαμενή σκέψης Foundation for Defense of Democracies (FDD)

Σφοδρό κατηγορώ εναντίον της Ουάσιγκτον για το “δέσιμο” των ελληνικών F-35 με τα τουρκικά F-16: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου: Άλλο η Ελλάδα άλλο η Τουρκία…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: