Μια «καταπληκτική» ηλιακή έκρηξη κατέγραψε η NASA: Η μεγαλύτερη τα τελευταία 6 χρόνια, προκάλεσε ραδιοπαρεμβολές στη Γη

Nasa captured a solar flare on Thursday / photo by NASA




Την εικόνα ενός φαινομένου που χαρακτήρισε ως η πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη των τελευταίων έξι ετών έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.

Πρόκειται για μια πύρινη λάμψη στην επιφάνεια του ήλιου, 93 μέτρα μίλια μακριά, που είχε ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν σε κάποιο βαθμό οι ραδιοεπικοινωνίες στη Γη για σύντομο χρονικό διάστημα χθες, Πέμπτη.

Ο οργανισμός κατέγραψε τις έγχρωμες εικόνες του φαινομένου που είναι γνωστό ως στεμματική εκπομπή μάζας (CME) από το παρατηρητήριο του για την ηλιακή δυναμική, ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε το 2010 και παρακολουθεί συνεχώς τη δραστηριότητα του ήλιου.

Ήταν, λέει η NASA, μια έκλαμψη κατηγορίας Χ της υψηλότερης έντασης, με τη δυνατότητα να επηρεάσει τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και να θέσει κινδύνους για τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες.

Η έκρηξη ενέργειας της Πέμπτης προκάλεσε περίπου δύο ώρες ραδιοπαρεμβολών σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ και αλλού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το κέντρο πρόβλεψης καιρού του διαστήματος της Εθνικής Υπηρεσίας Ατμόσφαιρας και Ωκεανών το χαρακτήρισε «καταπληκτικό γεγονός… πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά ραδιο-συμβάντα που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Ήταν η ισχυρότερη ηλιακή έκλαμψη που έχει καταγραφεί από τις 10 Σεπτεμβρίου 2017, είπε το κέντρο, και η πιο ισχυρή του τρέχοντος ηλιακού κύκλου σε κάποια απόσταση.

Οι περισσότερες ηλιακές εκλάμψεις κατηγορίας Χ που προσκρούουν στη Γη βαθμολογούνται μεταξύ ενός και εννέα, με το γεγονός της Πέμπτης να ταξινομείται ως X8.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος είπε ότι η πιο ισχυρή ηλιακή έκλαμψη στην καταγεγραμμένη ιστορία ήταν ένα γεγονός X28 στις 4 Νοεμβρίου 2003.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Δεν είναι επιλογή, είναι κληρονομιά: To DNA των Νεάντερταλ εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αμετάκλητα «πρωινοί τύποι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: