Δεν είναι επιλογή, είναι κληρονομιά: To DNA των Νεάντερταλ εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι αμετάκλητα «πρωινοί τύποι»

FILE PHOTO: Αναπαράσταση γυναίκας Νεάτερνταλ EPA, Bart Maat




Οι άνθρωποι που κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν νωρίς, πιθανόν να πρέπει να ευχαριστούν για την συνήθεια αυτή τους αρχαίους προγόνους τους  – ή τουλάχιστον τους Νεάντερταλ –  λένε οι επιστήμονες.

Το DNA που κληρονομήθηκε από τα μακρινά ξαδέρφια μας  μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στην τάση ορισμένων ανθρώπων να πηγαίνουν νωρίς το βράδυ στο κρεβάτι και να σηκώνονται επίσης νωρίς το πρωί, λένε ερευνητές.

  •  Ενώ τα περισσότερα γονίδια που απέκτησαν οι σύγχρονοι άνθρωποι μέσω της αρχαίας διασταύρωσης έχουν εξαλειφθεί από την εξέλιξη, ένα μικρό κλάσμα παραμένει, πιθανότατα επειδή τα γονίδια αυτά βοήθησαν τους πρώιμους σύγχρονους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, όταν έφυγαν από την Αφρική για την Ευρασία.

«Αναλύοντας τα τμήματα του DNA του Νεάντερταλ που παραμένουν στο σύγχρονο ανθρώπινο γονιδίωμα, ανακαλύψαμε μια εντυπωσιακή τάση», δήλωσε ο Τζον Κάπρα, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Πολλά από αυτά επηρέασαν τα γονίδια που διέπουν τα ρολόγια του σώματος στους σύγχρονους ανθρώπους, είπε, στις περισσότερες περιπτώσεις «αυξάνοντας την τάση να είναι κάποιος πρωινός τύπος».

  • Κύματα Homo sapiens μετανάστευσαν από την Αφρική στην Ευρασία πριν από περίπου 70.000 χρόνια. Κατά την άφιξή τους, συνάντησαν τους Νεάντερταλ, οι οποίοι είχαν ήδη προσαρμοστεί στη ζωή στο ψυχρότερο κλίμα, έχοντας καταλάβει την περιοχή εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα. Χάρη στη διασταύρωση μεταξύ των ομάδων, οι σημερινοί άνθρωποι φέρουν έως και 4% του DNA του Νεάντερταλ, συμπεριλαμβανομένων γονιδίων που συνδέονται με το χρώμα του δέρματος, τα μαλλιά, το λίπος και την ανοσία.

Ο Κάπρα και οι συνεργάτες του ανέλυσαν DNA σύγχρονων ανθρώπων  και Νεάντερταλ και βρήκαν διάφορες γενετικές παραλλαγές που εμπλέκονται στα σωματικά ρολόγια ή στους κιρκαδικούς ρυθμούς των δύο ομάδων. Δεδομένου ότι οι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων ζευγάρωσαν με τους Νεάντερταλ, είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι που ζουν σήμερα να φέρουν τις παραλλαγές του Νεάντερταλ, λένε.

Για να το ελέγξουν, οι ερευνητές στράφηκαν στην UK Biobank, η οποία διαθέτει γενετικές πληροφορίες, πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής για μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

  • Βρήκαν ότι όχι μόνο πράγματι πολλοί άνθρωποι έφεραν τις παραλλαγές, αλλά και τα γονίδια συνδέονται σταθερά με το πρωινό ξύπνημα, γράφουν οι επιστήμονες στο Genome Biology and Evolution.

Αλλά το να είσαι πρωινός τύπος δεν απαιτεί γονίδια του Νεάντερταλ. Εκατοντάδες διαφορετικά γονίδια επηρεάζουν το πότε οι άνθρωποι κοιμούνται και ξυπνούν, ενώ υπάρχουν και πολλές περιβαλλοντικές και πολιτισμικές επιρροές. Συνολικά, τα γονίδια του Νεάντερταλ έχουν μόνο μικρό αντίκτυπο.

Ο Κάπρα υποθέτει ότι πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι φέρουν τα γονίδια του Νεάντερταλ επειδή βοήθησαν τους προγόνους τους να προσαρμοστούν στη ζωή σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη.

«Δεν πιστεύουμε ότι το να είσαι πρωινός τύπος είναι στην πραγματικότητα αυτό που είναι το όφελος. Μάλλον, πιστεύουμε ότι είναι ένα σημάδι ότι έχουμε ένα πιο γρήγορο ρολόι που είναι περισσότερο ικανό να προσαρμοστεί στις εποχιακές διακυμάνσεις στα επίπεδα φωτός», είπε ο Κάπρα . «Σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη είναι ωφέλιμο να έχουμε ένα ρολόι που είναι πιο ευέλικτο και πιο ικανό να αλλάζει ώστε να ταιριάζει με τα μεταβλητά εποχιακά επίπεδα φωτισμού».

Ο καθηγητής Μαρκ Μάσλιν, του University College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «Τώρα έχουμε γενετικά στοιχεία ότι κάποιοι από εμάς είμαστε πραγματικά πρωινοί τύποι.

«Όταν οι άνθρωποι εξελίχθηκαν στην τροπική Αφρική, η διάρκεια της ημέρας ήταν κατά μέσο όρο 12 ώρες. Τώρα οι κυνηγοί συλλέκτες ξοδεύουν μόνο το 30% του χρόνου τους που είναι ξύπνιοι συλλέγοντας φαγητό, επομένως 12 ώρες είναι πολύς χρόνος. Αλλά όσο πιο βόρεια πηγαίνετε, τόσο πιο σύντομες γίνονται οι μέρες τον χειμώνα, όταν το φαγητό είναι ιδιαίτερα σπάνιο, επομένως είναι λογικό για τους Νεάντερταλ και τους ανθρώπους να αρχίσουν να συλλέγουν τρόφιμα όταν υπάρχει φως για να δουλέψουν».

Mε πληροφορίες από The Guardian

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης για όλες τις υπηρεσίες του gov.gr

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: