Η Εύα Καϊλή βοήθησε Έλληνες πλοιοκτήτες να αποφύγουν τις ρωσικές κυρώσεις: Ποιά ονόματα εφοπλιστών αναφέρονται στο δημοσίευμα της Mediapart

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. EP-051629A, Photographer: Fred MARVAUX, Copyright: ©European Union, Source : EP




Eρευνητικό ρεπορτάζ υπογεγραμμένο από τον Yann Philippin δημοσιεύει το διαδικτυακό μέσο Mediapart σε συνεργασία, όπως σημειώνει, με το δίκτυο μέσων ενημέρωσης EIC (European Investigative Collaborations).

Σε αυτό υποστυηρίζεται ότι βάσει δικαστικών εγγράφων που συγκέντρωσε η βελγική εφημερίδα Le Soir, η Εύα ΚαΪλή, όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύστησε λομπίστες,  σε Έλληνες εφοπλιστές, ώστε αυτοί να αποφύγουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι λομπίστες που συνέστησε βάσει του δημοσιεύματος η Εύα Καϊλή, ήταν οι Mario Mauro, πρώην υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, και κυρίως ο Σπύρος Παππάς, πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετέπειτα δικηγόρος και από το 2020, λομπίστας στις Βρυξέλλες.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται, ότι η βελγική αστυνομία μετέβη στην Ελλάδα, επειδή «έκανε αυτή την εκπληκτική ανακάλυψη».

Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου 2023, «έξι ανακριτές του βελγικού Κεντρικού Γραφείου Καταστολής της Διαφθοράς, επικουρούμενοι από Έλληνες συναδέλφους, έψαξαν, στο λιμάνι του Πειραιά, κοντά στην Αθήνα, την έδρα θυγατρικής της Capital Group, του ναυτιλιακού ομίλου που ελέγχεται από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, έναν από τους ισχυρότερους άνδρες της χώρας», ο οποίος, όπως σημειώνεται, είναι ο πρώτος που ζήτησε βοήθεια από την Εύα Καϊλή, το 2022.

Τον Αύγουστο του 2022, «τρεις μήνες μετά την πρώτη επιτυχία, η Εύα Καϊλή έλαβε, σύμφωνα με το σύντροφό της, νέα κλήση για βοήθεια για το ίδιο θέμα, από έναν άλλο Έλληνα εφοπλιστή, τον Γιώργο Προκοπίου, έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στη θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος ήταν ανοιχτά κατά των κυρώσεων, το οποίο είχε δηλώσει ο ίδιος, τον Ιούνιο του 2022, αναφέροντας: «δεν αποδίδουν».

Όπως υπογραμμίζει το Mediapart, σύμφωνα με έρευνα του ελληνικού συνεργαζόμενου με αυτό μέσου, Reporters United, βρίσκεται στο top 10 των Ευρωπαίων εφοπλιστών που συνέχισαν να μεταφέρουν ρωσικούς υδρογονάνθρακες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει μια εξαίρεση από τις κυρώσεις, που αφορούν «συμπυκνώματα αερίου που παράγονται σε ρωσικές μονάδες LNG», δηλαδή ακριβώς αυτό που ήθελε ο Έλληνας εφοπλιστής Προκοπίου.

  • Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων LobbyFacts, ο Σπύρος Παππάς δήλωσε τον Μάρτιο του 2023 στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, ότι πελάτες του ήταν δύο κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο Προκοπίου. Αλλά επτά μήνες αργότερα, ο δικηγόρος διέγραψε αυτές τις πληροφορίες. Ερωτηθείς για αυτό το θέμα, είπε ότι είχε «διορθώσει» τη δήλωσή του, αρνούμενος να κάνει οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο. Σε ερώτηση του EIC, ο όμιλος Προκοπίου δεν απάντησε- καταλήγει το ρεπορτάζ

Πηγή: «Qatargate»: l’eurodéputée Eva Kaïlí a aidé des armateurs grecs à éviter les sanctions russes].

Οι 7 + 3 κομβικές απαντήσεις των δικηγόρων της Εύας Καϊλή: Για το Qatargate, την αγορά σπιτιού στις Βρυξέλλες και τις βαλίτσες με το ρευστό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: