Με πυξίδα τις διώξεις κατά Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση, η έρευνα για τους οπαδικούς στρατούς: Χτυπάνε καμπάνες για τους ηθικούς αυτουργούς, στο μικροσκόπιο εμπρηστικά δημοσιεύματα και αναρτήσεις

File Photo: Eικόνα από τα επεισόδια στο γήπεδο βόλεϊ του Ολυμπιακού στου Ρέντη όπου από ναυτική φωτοβολίδα έχασε τη ζωή του άνδρας των ΜΑΤ. Στιγμιότυπο οθόνης από την τηλεόραση του OPEN via Glomex




Σοβαρές ενδείξεις ότι η δικαστική διερεύνηση για τις υποθέσεις γηπεδικής βίας και διαφθοράς στον αθλητισμό θα αναβαθμιστεί και θα διεξαχθεί στα πρότυπα αυτής που έστειλε στη φυλακή τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή σηματοδοτεί αφενός η γνωστοποίηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι αύριο Τρίτη οι συναρμόδιοι υπουργοί Βρούτσης και Οικονόμου θα καταθέσουν σειρά επιβαρυντικών στοιχείων στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, και αφετέρου μια καθόλου τυχαία δήλωση του Γιώργου Φλωρίδη που καλεί την Δικαιοσύνη να «ξεκουνηθεί» ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων κρουσμάτων.

Κατά την ανακοίνωση των μέτρων για την οπαδική βία ο κ. Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που είναι στη διάθεση των Αρχών, με στόχο την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν συντελεστεί, με στόχο την αναζήτηση από τη Δικαιοσύνη της ύπαρξης και λειτουργίας εγκληματικών Οργανώσεων στον χώρο του αθλητισμού.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι δύο υπουργοί θα παραθέσουν στην κ. Αδειλίνη σειρά πειστηρίων (δημοσιεύματα, διαδικτυακές συζητήσεις ή αναρτήσεις, ανακοινώσεις κ.ο.κ.) που τεκμηριώνουν ότι η χουλιγκανική βία έχει φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη θα διατυπώσουν προς την ηγεσία της δικαιοσύνης το αίτημα να αναβαθμιστεί η ποινική έρευνα γι’ αυτά τα περιστατικά, αλλά και να δημιουργηθεί ένας κανόνας χειρισμού των συγκεκριμένων υποθέσεων από εδώ και πέρα, με δεδομένες τις ομοιότητες του τρόπου δράσης των «οπαδικών στρατών» με τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Το σχετικό απόσπασμα του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Αύριο Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 ο Υπουργός Προστασίας του πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα επισκεφτούν την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Γεωργία Αδειλίνη και θα ζητήσουν εκ μέρους της Κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον οι Υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά».

Στο μεταξλύ, προ της ανακοίνωσης των μέτρων, ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης έστειλε μήνυμα (που ερμηνεύεται και ως πολιτική κάλυψη) προς τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης ότι θα πρέπει «να ξεκουνηθούν» και αυτοί για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας έστειλε και  ζητώντας «να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει φυλακή, όχι αναστολές» για δηλώσεις που υποκινούν την αθλητική βία.




«Πρέπει να ξεκουνηθεί η Δικαιοσύνη και να εφαρμόσει το πολυ αυστηρό πλαίσιο. Αν συνεχιστεί η συμπεριφορά παραγόντων ή μέσων ενημέρωσης για δηλώσεις μίσους που υποκινούν αθλητική βία θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος που προβλέπει φυλακή, όχι αναστολές. Είναι ο νόμος του 2022» είπε ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στο OPEN

Όπως σημείωσε «οι δηλώσεις δημιουργούν το περιβάλλον, στη συνέχεια αρχίζουν κάποιες περίεργες διασυνδέσεις και κάποιοι αναλαμβάνουν να τους οργανώσουν»

Υπενθύμισε ότι μετά τις δύο τελευταίες δολοφονίες οπαδών, του Άλκη Καμπανού και του Μιχάλη Κατσούρη, «δόθηκε λόγος τιμής ότι θα βοηθήσον όλοι αλλά δεν έγινε τίποτα. Το πρόβλημα στην Αγγλία δεν το έλυσε μόνο η Θάτσερ που έδωσε ένα πλαίσιο αλλά οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Στην Αγγλία είδαν ότι το ποδόσφαιρο είναι το πιο μεγάλο οικονομικό προϊόν. Η πολιτεία οφείλει να εκπληρώσει την αποστολή της για την αντιμετώπιση των φαινομένων».




«Αφού οι παράγοντες δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους να συνεργαστούν και να μην αμφισβητούν ήρθε η ώρα της κυβέρνησης να εφαρμόσει την ισχύ του νόμου και θα την δουν πολύ καλά αυτή την εφαρμογή» πρόσθεσε ο κ. Φλωρίδης.

«Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες. Πρόκειται για εγκληματικά στοιχεία σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πηγαίνουν να προκαλέσουν σύγκρουση με την αστυνομία και ό,τι γίνει. Αν μείνουμε στον απολογισμό και βάλουμε τα κλάματα και το βάλουμε στα ποδια δεν θα έχουμε πρόοδο. Είναι εύκολη η μετακίνση των ευθυνών στους κυβερνώντες, στον χώρο αυτό όμως λειτουργούν παράγοντες, ιδιοκτήτες, τύπος. Όλοι αυτοί αυτοί για να δράσουν θέλουν ένα περιβάλον που δημιουργούν εμπρηστικές δηλώσεις μίσους παραγόντων τις οποίες στη συνέχεια παραλαμβάνει ο τύπος και αναπαράγει» κατέληξε.

Οργανωμένοι στρατοί, έγκλημα και αποκτήνωση στο ποδόσφαιρο, λέει η κυβέρνηση: Χωρίς φιλάθλους οι αγώνες για 2 μήνες – Καμία πρόβλεψη για άλλα αθλήματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: